Boy 21 – Matthew Quick

Geplaatst op 4 juni 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Boy 21 – Matthew QuickBoy 21 door Matthew Quick
Uitgever: Lemniscaat | September 2016
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 199
ISBN: 9789047707004
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Finley woont in Bellmont, een stad die wordt beheerst door geweld: de Ierse maffia, rassenrellen en drugs. Zelf is hij ’s nachts – als zijn vader werkt – thuis verantwoordelijk voor zijn gehandicapte grootvader. Zijn redding is basketbal. Zodra hij zijn shirt met nummer 21 aantrekt, kan hij alle ellende achter zich laten.
‘White rabbit’ wordt hij genoemd: de enige blanke speler in zijn team. En ook zijn vriendin, die hij overal naartoe zou volgen, is de ster van haar basketbalteam.
Maar dan komt Russ in de wijk wonen. Dit voormalige basketbalwonder heeft iets verschrikkelijks meegemaakt, waar hij niet over praat. Hij praat überhaupt nauwelijks en luistert alleen naar de naam... Boy21.
De coach van het basketbalteam stelt Finley – alsof hij niet al genoeg aan zijn hoofd heeft – verantwoordelijk voor het welzijn van Boy21.

Toen ik eens op bezoek ging bij uitgeverij Lemniscaat, kreeg ik toen ik wegging het boek Boy 21 mee. Ik wist niet wat ik er van moest vinden en of het überhaupt wel in mijn straatje zou passen. Ik legde het boek op mijn TBR stapel en ik zag het al gebeuren dat ik het na een paar jaar ongelezen in de kast te hebben staan, weg zou geven. Achteraf ben ik zooo ontzettend blij dat ik het boek wél heb opgepakt. Want het is prachtig!

Finley woont in Bellmont, een stad geteisterd door geweld en gerund door de Ierse maffia. Zijn ultieme uitlaatklep; Basketball, waar hij best wel aardig in is. Maar dan verschijnt basketballwonder Russ ten tonele. Russ is na de moord op zijn ouders echter een wrak; hij luistert niet, praat niet en noemt zichzelf boy 21. Uitgerekt Finley moet van de coach Russ wegwijs maken.

Ik ging geheel onvoorbereid het boek in en had daarom ook echt geen verwachtingen behalve dat ik uitgeverij Lemniscaat vaak vergelijk met wat literairder werk. Ik had geen idee of Boy 21 ook in deze categorie zou vallen.

Al snel kreeg ik door dat het om een erg bijzonder boek ging. Russ zijn gemoedstoestand en uitspreken kwamen keihard binnen; ze deden me aan iemand denken en dit vond ik pijnlijk, maar ook wel mooi. Russ heeft een traumatisch verleden en dit uit zich heel divers bij tieners en ik vond het in dit geval erg goed passen.

Niet alleen Russ vond ik intrigerend, Finley heeft ook een veel diepere persoonlijkheid dan de meeste young adult personages en ook Erin sprak me erg aan. Het geheel maakte het tot een dynamisch boek, vol actie, spanning (maffia, drugsdealers) en sport, wat het ook aantrekkelijk maakt voor jongeren die minder graag lezen.

Boy 21 is een boek voor jong en oud en ik vond het een erg sterk boek. Het was een ware verrassing en ik had niet verwacht dat ik Finley’s verhaal zo sterk zou vinden. De mysterie rondom vond ik erg tof en zijn persoonlijkheid (realistisch, een echte vriend en zet zichzelf niet in de slachtofferrol) wisten mij enorm te prikkelen. Hij heeft – en nu quote ik het boek – karakter.

Ik durf zelfs aan te geven dat het boek mij wist te ontroeren en dat de tranen over mijn wangen rolden bij het einde.

Boy 21 is een grote ontroerende verrassing.

Boy 21 heeft een tal van thema’s die lezers van alle leeftijden zal aanspreken. Het sportelement maakt het toegankelijk voor moeilijk lezende jongeren en het boek bevat een flinke dosis spanning. De personages zijn sterk uitgewerkt en wisten mij tot tranen toe te roeren.

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “Boy 21 – Matthew Quick

 1. Nancy

  Ik vond het ook een heel mooi boek.
  Ik had het graag in de selectie van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury gezien, maar doordat de uitgeverij het een volwassen NUR-code gegeven heeft, kwam het niet in aanmerking voor tieners. Terwijl zij het ongetwijfeld ook een mooi boek zullen vinden.
  Een gemis dat ze dit boek niet lezen. Ik zal het alleszins aanraden in mijn bibliotheek!

 2. Leen

  De titel/het boek sprak me nooit aan maar nu ik jouw recensie zo lees, lijkt het me wel een mooi boek…
  Dus bedankt voor deze review! Ik reageer niet vaak maar hier maak ik graag een uitzondering ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.