Body Positive Power Party

Geplaatst op 11 juli 2018 door Emmy in Evenement / 2 Comments

Een paar maanden geleden kwam ik dankzij Annabel en instagram in aanraking met het body positivity principe, een beweging die iedereen wil stimuleren van elk lichaam te houden, ongeacht vorm, kleur of gewicht. Een van dé gezichten van deze beweging, Megan Jayne Crabbe (@bodyposipanda) heeft een boek geschreven en Blossom Books heeft dit boek vertaald. Ter gelegenheid van deze vertaling kwam Megan naar Nederland en werd en een interessante avond vol sprekers gehouden. Annabel, haar moeder en ik waren er als de kippen bij om kaartjes te bestellen!

Op 3 juli was het zover. Rond zevenen waren we bij Pakhuis de Zwijger, waar het evenement was. Wat ik zag? Weinig bekenden, maar vooral heel veel mooie vrouwen met mooie jurkjes.

En als ik ‘mooi’ zeg.

Waar denk je dan aan? Maatje 34? Slank? Gebruind? Blond met een prachtige slag in het haar?

Die zullen er vast wel tussen gezeten hebben. Wat ik zag waren meer dan honderd vrouwen met elke vorm en maat die je maar kon bedenken. En allemaal even mooi.

Na een openingswoord van Myrthe, de uitgeefster, was daar eerst het woord aan Megan zelf, die vertelde hoe zij haar hele leven ruzie heeft gemaakt met allerlei diëten en haar lijf. Nu dieet ze niet meer en heeft ze geleerd om van haar lijf te houden, ook de delen die ze vroeger zo verafschuwde. Ze was inspirerend en had passie; precies zoals ik haar kende van instagram.

Want weet je? Nu ik afval krijg ik heel vaak de vraag welk dieet ik dan volg. Of ik krijg (goedbedoelde) dieettips.

Ik heb geen dieet. Ik eet gezonder en beweeg meer. Ik lééf. Dat is mijn dieet. En zo ga ik er ook komen.

Megan wist mij meteen te overtuigen en ik wist dat ik de volgende dag meteen in haar boek wilde beginnen. Ik wil ook meer van mijn lichaam houden. Alle vetjes liefhebben en lief voor mezelf zijn; want alleen zo ga ik het volhouden.

Toen Megan klaar was met praten vond ik dit in eerste instantie jammer. Het was zo kort! Ik wilde meer horen. Meer kennis opzuigen! Gelukkig bleken de overige sprekers minstens zo inspirerend!

Jolanda Veldhuis, onderzoekster bij de VU sprak over haar onderzoeken over hoe de media en je directe sociale omgeving invloed hebben op je zelfbeeld (vooral op het zelfbeeld van jongeren). Vooral de context speelt hierbij een grote rol en dit vond ik zeer interessant. Ook het selfiegedeelte was iets waar ik veel elementen in herkende, voornamelijk door mijn leerlingen.

Vervolgens was het voor aan Alessandra Sellers, vitaliteitscoach en personal trainer. Eerst was ik bang dat we een sportpraatje zouden krijgen, maar Alessandra sprak zo openhartig over haar eigen onzekerheden. Ik kon me zó goed in haar verhaal vinden. Iedereen gaat er namelijk zo maar van uit dat slanke mensen gezonder zijn dan dikke mensen en dat hoeft dus helemaal niet waar te zijn. Zij benadrukte het belang van het verminderen van stress en dat je je beter kunt focussen op wat je lichaam allemaal voor je doet in plaats van hoe het er uit ziet. Amen, sister!

Daarna was het woord aan Danielle Heemskerk, de oprichtster van Bureau Body Positive. Met haar hebben we letterlijk gedanst. Ze sprak over body checking, body shaming en lichaamsrespect en ik heb genoten van de informatie die ze verstrekte, maar ook de tips die ze meegaf.

Tot slot sprak ook het Groene Meisje, Merel Wildschut. Wat een tof wijf is dat zeg. Ik kan het niet anders omschrijven. Merel sprak over haar eigen pad richting zelfacceptatie (dat klinkt zweverig) en gaf mij de moed om te durven zeggen dat ik dik ben. Met de nodige zelfspot en een flinke dosis humor zorgde zij voor een luchtige noot aan de avond.

Ter afsluiting was er nog ruimte voor wat vragen uit het publiek en toen mochten we naar beneden om een borreltje te doen of om een handtekening te scoren. Wij hadden het geluk vrij vooraan te staan, waardoor we niet heel lang hoefde te wachten om Megan in het echt te ontmoeten. Ze nam voor iedereen de tijd om een praatje te doen. Bij afsluiting vroeg ik om een knuffel en die kreeg ik. <3 Tof tof.

De sfeer was fantastisch en er hing zo ontzettend veel respect in de ruimte. WAUW. Thanks Blossom Books!

Tags: ,

Divider

2 responses to “Body Positive Power Party

  1. Annette

    Dit klinkt als een hele inspirerende avond inderdaad!
    Ik kan er nog altijd niet over uit dat ik in Hollywood als “plus size” zou worden aangemerkt, terwijl het ziekenhuis mij continue blijft vertellen dat ik vooral niet mag afvallen. Geen wonder dat er zo weinig mensen echt van hun lichaam houden, terwijl ik weinig mensen ken die NIET mooi zijn!
    Ik hoop dat jij er veel kracht en inspiratie uit hebt gehaald, dat je weer mee kan nemen in je eigen moeilijke proces!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.