Body Positive Power – Megan Jayne Crabbe

Geplaatst op 9 augustus 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Body Positive Power – Megan Jayne CrabbeBody Positive Power door Megan Jayne Crabbe
Uitgever: Blossom Books | Juli 2018
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789463491075
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Geluk heeft niets met je kledingmaat te maken.
We zijn ervan overtuigd geraakt dat geluk iets is dat alleen maar mogelijk is als we ons streefgewicht behalen, als we een sixpack hebben, als we die paar centimeter van onze taille af kunnen halen. We zien ons lichaam als een probleem, maar het probleem is de manier waarop we geleerd hebben naar onszelf te kijken. Het probleem is dat we denken dat er maar één ideaal lichaam bestaat.
Ondersteund door resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken, pleit auteur Megan Jayne Crabbe met scherpe humor, een directe stijl en kick-ass houding voor een wereld waar iedere lichaamsvorm wordt gevierd, bikinibody-diëten niet meer bestaan en álle vrouwen van hun lichaam houden. Dit boek is een krachtige oproep tot actie en een gids tot het houden van jezelf.

Toen ik Megan ging volgen, kende ik de body positivity beweging eigenlijk nog niet. Ik hoorde er steeds meer over, en las ook kritieken over dat de beweging dik zijn zou goedpraten. Maar hoe meer ik me er in ging verdiepen en hoe meer ik er ook over sprak, hoe meer ik me bij deze beweging vond passen. Toen Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe werd uitgegeven, ging ik samen met Annabel naar het event. Zelden voelde ik me zo op mijn gemak met mijn lijf tussen al de bezoekers.

‘Als ik zoveel afval, dan ben ik gelukkig…’ Maar geluk heeft niks met je kledingmaat of je gewicht te maken. Ons lichaam is een probleem geworden en daar moeten we wat aan doen, daar te streven naar een ideaalbeeld waarmee we geconfronteerd worden in de media, maar ook onderling. Megan Jayne Crabbe, op internet bekend als @bodyposipanda, pleit voor een wereld waarin ieder lichaam gevierd wordt, waarin iedereen een bikinibody heeft en dat er iets gruwelijks mis is met de dieetcultuur waarin wij leven. Dit doet ze met humor, maar ook met een kwetsbaarheid waar we nog wat van kunnen leren. Body Positive Power zet aan tot actie en geeft je de eerste handvatten om van je lichaam te leren houden; van elke deuk, rimpel, hobbel en put die je maar kunt vinden.

Tuurlijk, ik ben te dik. Jullie weten ondertussen ook dat ik nog een lange weg te gaan heb qua afvallen om door de dokter geholpen te worden met mijn kinderwens (damn you PCOS). Wat jullie misschien niet weten is dat ik een tal van dieetadviezen kreeg en dat de eerste vraag die mensen mij vaak stellen als ik zeg dat ik al 13 kg kwijt ben sinds het begin van 2018 ‘welk dieet volg je?’ is. Ik volg geen dieet en dat ben ik ook niet van plan. Ik bouw een nieuwe relatie op met eten, en dat is voor mij veel gezonder en geeft resultaat. Geen haar op mijn hoofd die er voor gaat om te gaan jojo’en. Dus flikker die dieetboeken het raam uit en lees dit boek.

Megan kaart in haar boek vooroordelen aan over het dik zijn. Zo vaak dat ik knikkend in het boek heb zitten staren. Dik zijn wordt meteen als ongezond gezien, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Ik ben gezond! Je kunt ook dun zijn en ongezond. Je kunt dik zijn en ongezond. Who cares? De buurvrouw in ieder geval niet. Of dat zou ze niet moeten zijn. Fat-shaming is zo erg in onze maatschappij ingeburgerd dat we dikke mensen op alles veroordelen. Dat ze in het openbaar eten. Dat ze naar de sportschool gaan. Jezus mina. Alsof iemand die dikker is het zelf niet weet. Je hoeft het echt niet te herhalen hoor. Je zegt toch ook niet tegen iedereen die blond is ‘jij bent blond!’? No shit sherlock.

Megan leert ons van ons lichaam te houden. Bewondering te hebben voor alles wat ons lijf voor ons doet. Respect te hebben voor het lichaam in elke vorm en maat. Of dit nu dun, dik, rond, vierkant, met twee benen, met een, zonder piemel, met. Etc. Elk lichaam verdiend respect. Want er zit een persoon achter.

En weet je… Je lichaam is wat je hebt. Je kunt hem niet helemaal shapen zoals jij het wilt. Accepteer je lichaam en wees gelukkig en wacht niet tot je geluk komt aanwaaien als je er anders uit ziet. Komt het dan op magische wijze op je bord? Geluk creëer je zelf, je kledingmaat doet dit niet voor je.

Ik geef toe, ik as eerst ook een beetje sceptisch dat een uitgeverij als Blossom Books, die zich voornamelijk focust op young adult, een boek als Body Positive Power uit ging geven. Maar nu ben ik me er een partijtje blij mee. Want jongeren zijn het meest kwetsbaar op het gebied hoe ze hun lichaam zien. De media schept een bepaald beeld en daar kan je als tiener amper aan voldoen. Tieners met babyvet, of met ledematen zo slungelig als ongeboren veulens, maar toch moeten we volgens het boekje slank zijn (maar wel rondingen hebben). Maakt dat je een leuker mens? Het is toch veel fijner om je rond die leeftijd te kunnen focussen op je vrienden, je leven en je ontwikkeling? Laten we stoppen met dat moeten. Laten we jongeren (en kinderen, en ouderen!) leren om juist lief te zijn voor hun lijf; ze te stimuleren lekker te bewegen, gezond te eten en af en toe zonder schaamte een zak chips te laten wegkanen. De schaamte de deur uit.. STRAAL!

Megan heeft me geraakt met haar verhaal. Ik heb meerdere delen gearceerd en soms wilde ik huilen. Dan wilde ik dansen. Dan wilde ik het boek knuffelen. Het is zo vanuit het hart geschreven. Het is een uiteenzetting geworden die ik de rest van mijn leven in mijn gedachten wil houden. Ik wil er met mensen over praten. Het is zo mooi om te zien dat het boek en de hele BOPO beweging mensen bij elkaar brengt. En als je denkt dat dit alleen maar dikkertjes zijn die een smoes willen hebben om niet te hoeven diëten. Think again! Mensen van alle maten, die meer liefde voor zichzelf en hun lichaam willen hebben. Mooi toch?

Ik wil iedereen Body Positive Power aanraden. Jong, oud, dik, dun… Iedereen. En natuurlijk zullen er mensen zijn die er niks mee hebben. Die wel geloven in dieten. Mensen die vinden dat iedereen dun moet zijn of mensen die vinden dat dun zijn mooier is. Mensen die BOPO een vrijbrief voor dik zijn vinden. Die mensen mogen er ook allemaal zijn. Maar als er een ding is die dit boek je leert is om respect te hebben voor de mensen die wel achter BOPO staan. Die het getalletje op de weegschaal loslaten en kiezen voor een gezond leven waarin getalletjes en kledingmaat niet je leven beheersen. Voor mij zijn die getalletjes op dit moment wel belangrijk natuurlijk, dat zal ik niet ontkennen, maar ik wil er niet gekgemaakt door worden. Ik doe alles op een rustig tempo, een tempo waarin ik gezond leven omarm. En daar val ik dan toevallig mee af. En dit doe ik niet omdat ik dan mooi wordt, of omdat mijn geluk dan pas begint, maar omdat de dokter zegt dat ze me anders niet zullen helpen. Nou ja, ik hoop dat ik het niet verder uit hoef te leggen.

Zelden wist een non-fictie boek mij zo in beweging te krijgen. Body Positive Power is een boek wat ik iedereen wil laten lezen.

Body Positive Power gaf me de handvatten om meer van het nu te genieten. Trots te zijn op mijn lijf. Blij te zijn met wie ik ben. Is dat al volledig gelukt? Nope. Maar het motiveert me wel. Ik merk ook dat hierdoor mijn zelfvertrouwen groeit en dat het onderwerp makkelijker bespreekbaar wordt gemaakt. Want echt, fuck al die standaarden die we onszelf hebben aangepraat. Fuck alle regels die we onszelf hebben opgelegd. LEEF. STRAAL. En eet af en toe taart.

five-stars

Tags: , , ,

Divider

6 responses to “Body Positive Power – Megan Jayne Crabbe

  1. Saskia

    Zo mooi pleidooi ik heb hem gelijk op me tbr. gezet. Hopelijk helpt dit ook voor een beter zelfbeeld als je eigenlijk wel de goede maten hebt. Maar andere gebreken aan je lichaam hebt.

  2. Onze app groep laat al de diversiteit on bopo mensen zien. Heerlijk vind ik het! Ik heb inmiddels de getalletjes losgelaten, het omarmen en houden van mezelf moet ik nog even aan werken. Mooi recensie van dit boek in ieder geval!

  3. priscilla

    Ik zag dit boek al een tijd geleden voorbij komen op jouw instagram en heb hem meteen op mijn tbr lijst gezet. Nu ik dit heb gelezen, denk ik dat ik hem toch maar sneller ga bestellen als gepland 😉

  4. Ik wil dit boek heel graag lezen, maar weet tegelijkertijd ook dat ik vaak non-fictieboeken in mijn kast laat staan. Ik ben in ieder geval heel blij dat dit boek er is. En het ziet er zo mooi uit!

  5. Top recensie en ik ben het 100% met je eens. Inderdaad, zoals Annabel ook al zegt laat de appgroep al inderdaad een hele grote diversiteit zien als het gaat om bopo. En ik herken het ook echt. Hoe vaak word je wel niet vertelt dat je dun moet zijn, maar wél gespierd en rondingen op de goede plekken. Ik heb Body Positive Power ook gelezen, en bij het hoofdstuk over Fitspo heb ik heftig ja geknikt. Want sporten en/of fitness (wat ik soms echt graag doe) gaat allang niet meer over het leuk vinden van sport. Nee, het gaat om het krijgen van dat perfecte lichaam. Als je na een halfuur al moe bent, moet je gewoon doorzetten. Anders ben je zwak… Zo jammer dat we in die cultuur leven. In dit opzicht heeft BoPo me ook echt de ogen geopend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.