Bloedbroeders – Helen Vreeswijk

Geplaatst op 11 oktober 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

Bloedbroeders – Helen VreeswijkBloedbroeders door Helen Vreeswijk
Ook door deze auteur: Eerwraak
Uitgever: Van Goor | september 2015
Genres: Thriller, Misdaad, Young Adult
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789000346585
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De zestienjarige Reza komt met zijn moeder en zus tijdelijk naar Nederland om het familierestaurant van zijn oom voor de ondergang te behoeden.

Zijn oom heeft zich door creatief boekhouden in de nesten gewerkt en zit daarvoor een celstraf uit. Zijn twintigjarige neef Ayaan wordt opgezadeld met de zorgen voor het restaurant en het gezin.

Ayaan heeft totaal geen affiniteit met het restaurant en denkt maar aan een ding: snel en gemakkelijk geld verdienen zodat hij zijn eigen dromen kan najagen. Om zijn plannen uit te voeren heeft hij echter een handlanger nodig. Reza is daar geknipt voor: hij is familie – een bloedverwant – en bovendien naief en kneedbaar.

Zorgvuldig heeft Ayaan de beroving uitgewerkt: de locatie, het tijdstip, de vluchtauto, de vluchtroute en een alibi. Er kan niets fout gaan. Maar dan gaat het toch gruwelijk mis…

• De boeken van Helen Vreeswijk zijn genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de
Jonge Jury en de Crimezone Beste Young Adult Thriller Award.

Onlangs ontving ik het nieuwste boek van Helen Vreeswijk, bloedbroeders, een boek over het meegesleurd worden in de criminaliteit van een familielid, puur en alleen omdat je alles voor familie doet.

Nu ben ik vrij laat met het lezen van Helen’s boeken. Ik las er een paar toen ik 19 was, maar daarvoor? Nope. Langzaam maar zeker begin ik ze nu allemaal te lezen en zie ik ook waarom deze boeken nou zo leuk zijn voor jongeren. Heles slaagt er namelijk perfect in om realistische en maatschappelijk actuele zaken te beschrijven, maar dan in de belevingswereld van een tiener. Dit maakt de boeken misschien wel wat extremer, maar wel echter.

Bloedbroeders gaat over Ayaan en Reza. Reza is nog maar net met zijn moeder en zus in Nederland om te helpen in de zaak van de familie; een restaurant. Ayaan is – nu zijn vader in het gevang zit – de baas. Zijn werkzaamheden zijn echter niet bepaald legaal te noemen en in zijn onschuldige neefje ziet hij de ideale handlanger. Reza wordt meegesleurd en voor hij op de rem kan trappen, gaat het gruwelijk mis.

Wat opvallend is aan dit verhaal, is dat het zich minder afspeelt op het politiebureau. In de andere boeken die ik van Helen heb gelezen, werd het verhaal vrijwel altijd afgewisseld met het onderzoek op het bureau. Maar omdat het onderzoek in dit boek vrij laat, maar wel heel snel is, heeft het natuurlijk ook een minder grote rol in het verhaal gekregen. Op zich is dat natuurlijk niet vervelend, maar ik vond het wel erg opvallend. Het maakte het onderzoek misschien wat plots uit de lucht vallen?

Ik vond het een heel vlot verhaal dat toch best wel de diepte in ging. Ik was eerst een beetje bang dat de aanwezigheid van best veel personages het verhaal zouden verstikken, maar dit bleek niet het geval te zijn. Het was vlotjes, actueel en modern. Wat ik af en toe wel wat lastig vond, is dat er best plots werd gewisseld in personages; dan ging het over hem en dan opeens over haar. Ik moest soms net te veel schakelen en dat vond ik niet zo goed bij het boek passen. Het is niet dat het kopjes hoefde te hebben, maar een extra regel wit was misschien duidelijker geweest. Maar nu ben ik wel aan het muggenziften, hoor!

Bloedbroeders is een spannend verhaal wat perfect bij Helen’s andere boeken past. De combinatie van haar eigen ervaringen en het kunnen inspelen op de belevingswereld van jongeren maken haar boeken populair en de verwachtingen hoog. Met Bloedbroeders maakt ze deze verwachtingen weer meer dan waar!

Bloedbroeders

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

7 responses to “Bloedbroeders – Helen Vreeswijk

  1. Ook al zit er dan geen fantasy in voor de meeste van jouw volger, als je young adult leest en andere daarmee wil tippen, dan behoort het lezen van een Helen Vreeswijk toch echt erbij. Helen Vreeswijk zet met een Mel Wallis de Vries een bepaalde standaard van kwaliteit neer, waar sommige schrijvers soms aan tippen. Zoals een Cis Meijer bijvoorbeeld. En het nieuwe boek van Buddy Tegenbosch. Zo…Opoe sprak!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.