Big Sister Live – Patrick van Rhijn

Geplaatst op 5 oktober 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

Big Sister Live – Patrick van RhijnBig sister live door Patrick van Rhijn
Uitgever: Pimento | augustus 2011
Genres: Young Adult, Contemporary, Thriller
Aantal pagina's: 228
ISBN: 9789049924447
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

De 18-jarige Bambi is gek op zingen en droomt ervan beroemd te worden. Ze geeft zich samen met haar vriendinnen dan ook op voor een nieuwe tv-serie: Big Sister Live. Met acht andere meisjes laat ze zich voor vijftig dagen opsluiten in een afgelegen villa. Hun doen en laten wordt via tientallen camera’s gevolgd. Maar als Bambi, eenmaal voor de camera’s, gedwongen wordt om dingen te doen die wel erg ver gaan voor een tv-show, is dat het begin van een nachtmerrie. Wat Bambi niet weet is dat de camera’s in huis zijn verbonden met een website in plaats van een tv-station. De villa blijkt een dekmantel te zijn voor een netwerk van loverboys, die hun prooi niet zomaar laten gaan...

Ik vind het heel moeilijk om Big Sister Live te beoordelen, omdat ik het aan de ene kant heel aangrijpend vond en aan de andere kant heb ik een grote afschuw gevoeld tijdens het lezen. Nu ben ik een groot fan van boeken die emoties oproepen, maar toch wist het boek me niet helemaal te overtuigen.

Het boek gaat over Bambi (pornonaam?) die eindelijk haar havodiploma haalt en klaar is om de zomer van haar leven te hebben. Ze heeft namelijk een kutjaar gehad en is er eindelijk klaar voor om haar dromen achterna te gaan. Als ze via beste vriendin Franka een nieuw programma leert kennen waar ze misschien in een klap beroemd mee kan worden, besluit ze de sprong te wagen. Maar als ze eenmaal in het programma zit, loopt alles in het honderd.

Je hoeft niet zo naief als Bambi zijn om je te beseffen dat dit programma nou niet bepaald geschikt is voor de Nederlandse buis. Er wordt vooral misbruik gemaakt van de meisjes. Sommigen van hen doen zelfs zonder na te denken mee aan allerlei pijpfestijnen. Mijn maag heeft zich een aantal keer omgedraaid en heel even wilde ik de schrijver beschuldigen van zijn zieke fantasieën. Dat is aan de ene kant heel misselijk, en aan de andere kant is het hem juist daardoor gelukt alle heftigheid van loverboys in kaart te brengen. Toch vond ik sommige delen niet bepaald toegevoegde waarde hebben. Zoals de BSL tattoo. Wat was het nut daarvan? Dat zo voor de rest van haar leven met een aarsgewei moet rondlopen die haar fouten illustreert? Ik vond het een beetje overbodig.

Het boek bevat zo’n 225 pagina’s die doorladen zijn van gevaar en spanning. Dit maakt het verhaal heftig. Aan het einde moest ik echt zo’n typische zucht laten ontsnappen. Alsof ik alleen op die manier de zware onderwerpen van mijn schouders kon laten glijden. Ik was oprecht opgelucht dat het verhaal uit was en ik niet meer stil hoefde te staan bij deze verschrikking. Schokkend is vooral dat voor heel veel meisjes als Bambi dit de realiteit is. Gedwongen prostitutie nadat er allerlei mooie dingen werden beloofd. Brrr.

Big Sister Live is een heftig boek over een zwaar onderwerp. Verwacht geen censuur, want de piemels en sexy lingerie worden niet onder stoelen of banken geschoven.

big sister live

three-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

7 responses to “Big Sister Live – Patrick van Rhijn

  1. “…want de piemels en sexy lingerie worden niet onder stoelen of banken geschoven.” Ik vind dit een fantastische slotzin voor deze recensie, haha!

  2. Ik vond dit juis wel een bijzonder boek, juist omdat ze niks onder stoelen en banken staken. Maar ik ben het met je eens hoor, hoe walgelijk het is. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik soms de film in mijn hoofd niet wilde zien. En dan keek ik letterlijk weg van het boek… Alsof ik daarmee een scene zou missen. Hlaas is dat net ietsje lastiger bij een boek als bij een film.. Heh.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.