Big Bones – Laura Dockrill

Geplaatst op 6 juni 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Big Bones – Laura DockrillBig bones door Laura Dockrill
Uitgever: Hot Key Books | Maart 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 400
ISBN: 9781471406928
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

The latest teen novel from the sparkling Laura Dockrill, introducing Bluebelle, and her moving, hilarious take on food, body image and how we look after ourselves and others

A heart-warming teen story from the unique voice of Laura Dockrill, about Bluebelle, aka BB, aka Big Bones - a sixteen-year-old girl encouraged to tackle her weight even though she's perfectly happy, thank you, and getting on with her life and in love with food. Then a tragedy in the family forces BB to find a new relationship with her body and herself. Moving, memorable and hilarious

Concemporary lezer of niet, je hebt mijn interesse als het boek over feministische thema’s, body positivity of nerdy dingen gaat. Twee van die zaken komen terug in Big Bones, dus toen ik het voor een erg mooie prijs bij Van Piere kon kopen, liet ik me niet tegenhouden (ik had namelijk nog een gesigneerde bookplate van Laura Dockrill liggen van YALC).

Bluebelle (BB, aka Big Bones) is een 16-jarig meisje dat het liefst ter plekke zou stoppen met school en fulltime zou willen werken in de koffietent waar ze nu een bijbaantje heeft. BB vindt zichzelf prima, maar na een heftige astma-aanval, vinden de verpleegster en haar moeder het de hoogste tijd om wat af te vallen. Dat wil BB helemaal niet: ze houdt van eten! Ze krijgt een dagboek mee om in te schrijven en dat gaat moeizaam. Tot er wat tragisch gebeurd en BB echt aan het denken wordt gezet.

Hoewel ik Big Bones met veel plezier heb gelezen, heb ik er ook een bepaalde worsteling mee die ik wil proberen uit te leggen.

Bluebelle vindt zichzelf goed zoals ze is en dat vind ik een fantastische boodschap. Toch lijkt het boek op een gegeven moment een bepaalde richting op te gaan waarin BB zelf ook niet meer geloofd dat ze mooi kan zijn als ze dik is. Ze gaat sporten en gezonder eten en dat vind ik helemaal perfect, maar er veranderd iets aan haar mindset. Hij wordt wat negatiever en daar baalde ik van. Opeens voelde ze zich schuldig en dat is iets waar veel mensen – welk gewicht dan ook – ervaren… Ik had het liever andersom gezien. Ik weet ook niet of anderen dit ook zo hebben ervaren, maar op een bepaald punt in het boek had ik er last van. Op het einde niet meer.

Nog een puntje waar ik mijn twijfels bij had is hoe graag BB wil stoppen met school. Tuurlijk is het fijn dat het besproken wordt, maar is het de goede boodschap om te verkondigen dat je kunt stoppen, puur omdat je er geen zin meer in hebt? Ik vind dat misschien niet de meest zinnige zet. Ik had liever gezien dat ze echt een alternatief pad voor zichzelf zou gaan uitstippelen, inclusief de weg er naartoe. Meer dan nu het geval is.

Nu is het zo afhankelijk van de grote gebeurtenis. En die is ook behoorlijk random en een tikkeltje kort door de bocht. Er wordt namelijk gedaan alsof het gevolg van de gebeurtenis het einde van de wereld is en dat vind ik niet eerlijk tegenover mensen die dit hebben meegemaakt. Ik had liever gezien dat de plot wat beter was uitgebalanceerd. Het had ook op een andere manier opgelost kunnen worden.

Verder vond ik het een leuk boek. Het heeft geen bijzonder plot en meer dan de helft van het boek lijkt een beetje random omdat het over eten gaat, maar dit illustreert wel dat eten zo’n grote rol in het leven van BB heeft. Zeker in het begin lijkt het meer een opsomming van eten en dat was af en toe wat lastig inkomen.

Het mooist vond ik hoe Bluebelle gedurende het boek op zoek gaat naar wat ze echt wil. Wat haar dromen en passies zijn en dat die dromen niet altijd hetzelfde hoeven te zijn als de massa. Dat is een boodschap die ik dan wel weer aan iedereen zou willen meegeven, omdat wij toch in een maatschappij leven waarin je zo veel mogelijk volgens het boekje moet werken.

Big bones gaat over eten, vriendschap en het vechten voor je dromen.

Bluebelle neemt je in Big Bones mee op haar zoektocht naar wat ze wil in het leven. Dit is in bepaalde mate gelukt: er zijn een aantal heel sterke boodschappen in verwerkt, maar ook een aantal punten die wat mij betreft anders aangepakt hadden kunnen worden.

three-half-stars

Tags: , ,

Divider

2 responses to “Big Bones – Laura Dockrill

  1. Coverlove! Ik ben wel benieuwd naar dit boek, dus ik hou ‘m in gedachten voor als ik ‘m ergens voor een mooie prijs zie liggen. Ik heb ook een lichtelijke obsessie met eten, dus dat scheelt 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.