Bewondering voor het boekenvak

Geplaatst op 11 april 2016 door Emmy in Persoonlijk / 7 Comments

bewonder

Een aantal jaar geleden had ik nooit kunnen en mogen dromen dat ik nu zoveel betrokken word bij allerlei aspecten van het boekenvak. Het leek me dan ook fijn om mijn bewondering voor al de hardwerkende en getalenteerde mensen eens hardop uit te spreken. Want zonder hen, dan was ik nooit geweest waar ik nu ben: blogger en illustrator, met een eigen leesclub en 1000000 andere plannen.

Uitgevers

Waar zouden we zonder uitgevers zijn geweest? Dan waren al die toffe YA en fantasy boeken immers nooit op de Nederlandse markt verschenen. Ik vind het zo mooi om te zien dat uitgevers echt passie voor het boek hebben en dat ze er altijd open voor staan om nieuwe tips te krijgen.

Ik voel me altijd een gelukkig vogeltje als ik met uitgevers in gesprek ben over hun fonds. Met hen in gesprek gaan over keuzes van boeken en de mogelijkheden van het boekenvak vind ik ontzettend inspirerend. En misschien ooit, heeeeeel misschien ooit, mag ik er eentje ooit de hand schudden. Maar dat is natuurlijk een droom.

Redacteuren en vertalers

Redacteuren maken van een goed boek een beter boek. Daarom heb ik bewondering voor hen; zij weten zo veel uit een verhaal te halen. Heel af en toe lees ik een manuscript en dan vind ik het zo knap dat een redacteur er zo gedetailleerd over heen kan gaan. Hun werk is ontzettend leerzaam.

Ook vertalers verdienen mijn bewondering. Want er zijn altijd zo veel mensen die klagen.. en dat verdienen ze niet. Deze woordkunstenaars doen elke keer hun uiterste best om de sfeer en toon van de oorspronkelijke tekst aan ons over te brengen.

Vormgevers & illustrators

Mijn eigen categorie, natuurlijk! En wat word ik blij van jullie omslagen en mooie binnenwerken. Er zitten soms zulke plaatjes tussen. En natuurlijk een extra pluim voor Blossom Books die mij mijn eerste omslag liet ontwerpen en Best of YA dat ik vele jongeren blij mocht maken met een tas en mok.

Marketeers

Als blogger heb ik voornamelijk contact met de PR & marketing afdelingen van uitgevers. En wat ben ik blij met jullie; jullie zorgen er namelijk mede voor dat ik zoveel kan bloggen over boeken. Maar waar ik jullie vooral om bewonder is jullie eeuwige creativiteit en doorzettingsvermogen om de Nederlandse (YA) boekenmarkt nóg leuker te maken. Hoeveel events er nu zijn in vergelijking met een aantal jaar terug, het is fantastisch. Een dikke pluim voor jullie!

Bloggers

Ook bloggers bewonder ik. Jullie zijn mijn collega’s en ik voel me zo ontzettend welkom bij jullie. Ik heb een aantal vriendschappen voor het leven mogen sluiten en dit allemaal door onze gezamenlijke passie: boeken.

Ik bewonder mijn medebloggers vooral om hun creativiteit en innovatie. We verzinnen steeds maar weer nieuwe dingen om een boek in de spotlights te zetten, maar ontwikkelen onszelf ook nog eens op allerlei vlakken. Ik heb dan ook grote bewondering voor bloggers die samenwerken of die elkaar dingen leren. Samen staan we sterk. Samen veroveren we de boekenwereld. Jullie zijn toppers, allemaal.

Boekverkopers

Waar zou het boekenvak zijn zonder al die enthousiaste boekverkopers? Zelf heb ik natuurlijk een zwak voor boekhandel Van Piere, wat toch een beetje aanvoelt als mijn ‘thuishonk’. Niet alleen geven ze me de volledige vrijheid om bijvoorbeeld de Leesbeesten Leesclub te organiseren, ze maken er meteen een heel feestje van. Ik heb daarom extra veel bewondering voor alle boekverkopers die zich voor 110% inzetten om jongeren naar de boekhandel te krijgen.

En natuurlijk de schrijvers.

Zonder hen zouden wij nooit mogen verdwalen in al die verhalen. Ik heb bewondering voor de doorgewinterde schrijvers die iedereen kent, maar ook voor de selfpublishers, die bijna alles zelf doen. Het is zo geweldig om te zien dat er zo veel ambities zijn en zo veel talent! Jullie schrijvers maken mijn leven kleurrijk!

Oh, en laat ik al die mensen die ik nu niet noem ook vertellen hoe tof ze mijn leven maken. Want geloof me, er zijn nog veel meer mensen die heel hard werken aan een verrijking van onze cultuur door middel van het geschreven woord. Ik bewonder jullie, stuk voor stuk, en ben elke dag dankbaar dat ik er een deel van uit mag maken!

Tags:

Divider

7 responses to “Bewondering voor het boekenvak

  1. Fijn dat je iedereen zo eens in het zonnetje zet. Want zonder het overgrote deel van deze mensen (oké, al deze mensen) zouden wij onze passie niet eens hebben! Een extra hartje voor iedereen <3

  2. Wat tof dat je iedereen zo in het zonnetje zet! Ik heb ook wel meer respect gekregen sinds ik stage loop bij VBK: er werken zoveel mensen aan één boek!

  3. Psst je bent nog iemand vergeten … de bibliotheken. Ik weet dat die in Nederland veel kostelijker zijn voor de leners dan in België maar toch zijn ze volgens mij onmisbaar. Jammer genoeg heeft niet iedereen het budget om de boeken aan te schaffen die ze willen lezen. De bibliotheken zorgen er in mijn ogen voor dat ook die mensen boeken kunnen ontlenen en/of raadplegen. Ze kunnen er ook online – want dat vergeten we wel eens vermits het ondertussen zo vanzelfsprekend lijkt – niet iedereen heeft thuis een computer en/of internet verbinding.

  4. […] Bewondering voor het boekenvak – Zon en maan Emmy deelde ook dit lijstje waarin ze haar bewondering voor het boekenvak én de mensen die deze sector draaiende houden toont. Zelf besloot ik in een reactie meteen ook mijn liefde voor het bibliotheekwezen te delen vermits die nog niet in het lijstje aan bod kwamen. Ik ken alvast één iemand die dat heel erg gaat appreciëren. […]

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.