Best wel een domper

Geplaatst op 11 februari 2015 door Emmy in Persoonlijk / 28 Comments

Het is nog vroeg… Maar mijn werkdagen beginnen altijd vroeg, zodat ik de tijd heb om rustig wakker te worden. Met mijn laptop ben ik op de bank gekropen en een stemmetje binnen in vroeg me; ga je het ook nog op je blog delen? ‘Nee,’ antwoordde ik stellig. ‘Iedereen weet het al.’

Heus niet.

Zoals jullie vast wel hebben gemerkt de afgelopen weken, is er in september een wedstrijd uitgezet door Blossom, waar ze op zoek gingen naar een cover die hun nieuwste aanwinst ‘Ik geef je de zon’ zou kunnen gaan prijken. In december hoorde ik dat mijn cover was uitgekozen om het op te nemen tegen het Amerikaanse origineel. Dit vond ik ontzettend spannend, want op deze manier doorbreken als illustrator is altijd mijn grote droom geweest.

Ondanks al jullie moeite (echt duizendmaal dank voor al jullie stemmen!!!) heeft de Amerikaanse cover gewonnen met een verschil van 28 stemmen. Hierdoor heeft Blossom (terecht, want het publiek heeft besloten) gekozen om deze cover te nemen. Natuurlijk baal ik daar van, en ben ik teleurgesteld, maar het is nu eenmaal de realiteit.

Toch vliegen er allemaal scenario’s door mijn hoofd. Wat als we gewoon in zuid Nederland en België hadden kunnen stemmen (ik kon geen van mijn vrienden en klasgenoten hier laten stemmen!)? Wat als de mensen duidelijker hadden kunnen lezen over de actie? Wat als de Amerikaanse cover ook alvast op z’n Nederlands was gemaakt? Wat als mensen gewoon besefte hoe Amerikaans die cover is, en hoe ‘nieuw’ de mijne was? Wat als ik met mijn groepje vrienden die bewuste 31ste januari nog had kunnen stemmen? Wat als het wel online was geweest? Wat als de roddels van het feit dat er bij één locatie het oorspronkelijke boek er bij stond, waardoor mensen het helemaal niet meer snapte, niet waar was? Tja.. Allemaal wat alsen die gewoon dom zijn om te denken, maar toch mijn gedachten gepasseerd zijn.

Ik had het gewoon zo gehoopt. Zo gewenst. Hell, ik vind zelfs dat ik het had verdient. Maar jullie treft geen blaam.. Want iedereen die de moeite heeft (kunnen) nemen om te stemmen, verdiend wat mij betreft een applaus. Dankjewel dat jullie in mijn werk hebben geloofd.

En tja.. je weet maar nooit wat de toekomst brengt.

Tags: , ,

Divider

28 responses to “Best wel een domper

 1. Tessa

  Ik las het, Emmy! Echt ronduit klote. Sowieso vind ik het een beetje een rare actie. “Je hebt gewonnen. O nee, toch niet!” Nou ja. Het is niet anders. Hopelijk komen er nog meer dingen op je pad want vormgeven kun je zeker!

  • Bedankt Tessa! Ja, ik wist natuurlijk dat ik het nog moest opnemen tegen het origineel.. Maar al die enthousiaste reacties gaven me echt het gevoel dat ik voor zou liggen!

 2. Hm, als ik dat zo lees, zijn er best wat onduidelijkheden geweest. Een Nederlandse versie van ’t origineel was ook beter geweest denk ik.

  Maar met jouw talent komen er ongetwijfeld nog heel wat mooie nieuwe dingen op je pad, dat geloof ik echt!

 3. Ik ga eerlijk bekennen dat ik niet heb gestemd, komt ook omdat ik de laatste tijd gewoon heel weinig weg ben geweest. Maar als ik zo je post begrijp was het ook alleen in bepaalde boekhandels waar dit kon? Als je zo’n actie doet horen ze dat ook gewoon door het hele land te doen of online inderdaad. Ik vond jou cover in ieder geval veel mooier dan het origineel.

 4. Ik vind het nog steeds ontzettend jammer! Ik wou ook erg graag stemmen, maar hier in de buurt zit één boekhandel, waar je dus niet kon stemmen T_T En verder ben ik ook niet echt ver weg geweest.

  Ik snap wel dat ze het online stemmen niet hebben gedaan, hier kan namelijk heel erg mee gesmokkeld worden. Maar ik vind het nog steeds raar dat je niet in iedere boekhandel kon stemmen, ook al verkochten ze daar Blossom Books boeken.

 5. Ik zag het net op Facebook en vind het echt heel jammer. Als Belg kon ik sowieso niet stemmen, maar het viel me ook op dat je maar bij een beperkt aantal winkels je stem kon uitbrengen en dat die niet over heel Nederland verspreid lagen. Dikke knuffel!

 6. Ja, het is knap lullig! Ik blijf het ook raar vinden dat het origineel ook meedeed. Want het is een wedstrijd voor het ontwérpen van een omslag… Maar okay. =(

  • Ik snap wat je bedoeld.. Maar eigenlijk zouden er ook 5 covers zijn die het op zouden nemen tegen het origineel.. Dat werd er dus 1 (ik)… Maar ik vind het wel echt heel jammer, want zelf vind ik het origineel niet mooi.

 7. Wat heel erg jammer zeg! Zeker als het maar 28 stemmen verschil is – want voor een zogenaamd landelijke actie is dat ontzettend weinig. Je hebt het dus ook echt wel heel erg goed gedaan!

 8. Het zou inderdaad een uitgelezen kans zijn geweest en ook eentje die je zeker had verdiend. Vooral omdat je al uit zoveel inzendingen gekozen bent. Zie dat laatste ook een stuk als een compliment en als erkenning!
  En geef de moed niet op, want volgens mij komen er nog kansen die je eindelijk je doorbraak gunnen!

 9. Nicole

  Wat jammer Emmy! 🙁 Ik wou ook erg graag stemmen, maar hier in de buurt zit geen één boekhandel, waardoor ik helaas niet kon stemmen.
  Jou kans komt nog een keer! 🙂

 10. Ik kon vanuit België niet stemmen, anders had ik zeker op jouw cover gestemd. Ik vind het ook een beetje gek dat je de dag van vandaag alleen fysiek kan stemmen met briefjes en niet eens online bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.