Beltane

Geplaatst op 1 mei 2013 door Emmy in Spiritueel / 4 Comments

Vandaag is het Beltane… En daarmee ook de start van de eerste themaweek op Zon en Maan: Pagan week! Een week die vanaf vandaag volledig in het thema over het Paganisme zal gaan.
Helaas kreeg ik maar 1 reactie voor een leuk thema en die kwam overeen met het thema wat ik uiteindelijk gekozen heb, dus dat mag de pret niet dulden!
Ondanks dat ik het echt heel erg druk heb, ga ik proberen elke dag iets te posten wat in deze themaweek past… In het breedste zin van het woord, maar dat wel bij deze blog past. Boeken, films, tv series, maar ook DIY en muziek. Dus mocht je nog een verzoekje hebben, laat het zeker horen!

Vandaag beginnen we met de aftrap van deze week en wel met een berichtje over Beltane. Waarom dit zo goed bij dit thema past, is omdat dit een van de jaarfeesten is die door vele Pagans over de gehele wereld wordt gevierd.

Beltane, gevierd tussen 30 april en 3 mei (op het zuiderlijke halfrond juist rond 31 oktober), is het Keltische feest van vruchtbaarheid en de tegenhanger van Samhain. Het is het Keltische begin van de zomerhelft van het jaar en dat beloofd hopelijk heel erg mooi weer! Daar waar Samhain het feest van de doden is, is Beltane het feest van het leven.

De naam ‘Beltane’ komt uit het OudIers en betekent ‘fel vuur’. Niet zo gek is dat, want in oude gebruiken werden mensen tussen vuren doorgeleid om ‘schoon’ te beginnen ter bevordering van de vruchtbaarheid en het leven. Deze zuivering was nodig om het nieuwe leven goed te laten beginnen.
Ook nu nog wordt Beltane gezien als een echt vuurfeest en vele vieren het met een kampvuur of een heleboel kaarsen. Hoewel het bij feesten als Yule en Imbolc vooral om de terugkomst van het licht draait met al die kaarsjes, is de functie bij Beltane vooral de zuivering.

Dit is een van de stukjes uit mijn tekst van Beltane van vorig jaar. Leuk om terug te lezen en misschien ook leuk voor jullie, aangezien ik sinds vorig jaar best wel wat nieuwe lezers heb volgens mij!
Het willen schoonmaken of zuiveren kennen we nu trouwens ook nog in onze gebruiken.. Iemand eens gehoord van die voorjaarsschoonmaak die iedereen zich altijd voorneemt? Dat is een terugkoppeling naar vroeger, want de lente is een goede tijd om het licht weer naar binnen te laten schijnen en de boel op te ruimen. Gooi je oude troep weg en maak plaats voor nieuwe dingen!

Wist je dat vele heksen nu ook een nieuwe bezem maken en de oude verbranden in het Beltane vuur?

Een ander typisch meifeest gebruik is het maken van een meipaal. Misschien heb je ze wel eens gezien op tv, een film, boek of in het echt: Een lange paal die versierd wordt met allemaal verschillende gekleurde linten die door een dans om de paal het gevlochten wordt. Hierbij stelt de paal het mannelijke geslachtsdeel voor (ja ja, als je het over vruchtbaarheid hebt, dan moet je het ook goed doen, vonden ze vroeger al)
Uiteraard heb ik geen paal op het balkon staan die ik al dansend kan versieren (ik kan niet eens dansen), dus misschien moet ik het maar houden bij opruimen of schoonmaken. En natuurlijk extra lief zijn, want Beltane is een feest van de liefde!

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “Beltane

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.