Because You’ll Never Meet Me – Leah Thomas

Geplaatst op 6 december 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Because You’ll Never Meet Me – Leah ThomasBecause you'll never meet me door Leah Thomas
Uitgever: Bloomsbury | juni 2015
Genres: Young Adult, Roman
Aantal pagina's: 344
ISBN: 9781408862629
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

In a stunning literary debut, two boys on opposite ends of the world begin an unlikely friendship that will change their lives forever.

Ollie and Moritz are best friends, but they can never meet. Ollie is allergic to electricity. Contact with it causes debilitating seizures. Moritz’s weak heart is kept pumping by an electronic pacemaker. If they ever did meet, Ollie would seize. But Moritz would die without his pacemaker. Both hermits from society, the boys develop a fierce bond through letters that become a lifeline during dark times—as Ollie loses his only friend, Liz, to the normalcy of high school and Moritz deals with a bully set on destroying him.

A story of impossible friendship and hope under strange circumstances, this debut is powerful, dark and humorous in equal measure. These extraordinary voices bring readers into the hearts and minds of two special boys who, like many teens, are just waiting for their moment to shine.

Toen Tim in Londen liet ziet dat hij Because You’ll Never Meet Me gekocht had, twijfelde ik meteen; ook doen? Ik besloot te wachten. Maar toen Tim me vertelde hoe tof dit boek was, besloot ik het maar snel te bestellen. Ik was benieuwd of ik ook een fan zou worden van deze literaire young adult.

Hoewel de omschrijving misschien een tikkeltje bizar of vergezocht klinkt, is het werkelijk een uniek boek. Spannend en aangrijpend op z’n eigen manier. Hoe Oliver en Moritz hun leven beschrijven is heel gemakkelijk bijzonder te noemen, want naarmate het boek vordert kom je heel wat nieuwe (en bizarre) feiten te weten en worden je emoties flink door elkaar geschut. Het is absoluut geen boek vol met ‘neppe vrolijkheid’, maar dit vol met emotionele breekbaarheden; de ene mooi, de ander verschrikkelijk. Het is als het ware een emotionele achtbaan.

De interactie tussen Olivier en Mortiz in Because You’ll Never Meet Me gaat via brieven. Ze vertellen ieder met hun eigen stem hoe hun leven in elkaar zit. Dit wordt niet saai, omdat beide jongens flink de ruimte nemen om de ander te vertellen hoe het zit. In die brieven voel je gewoon hoe de jongen erachter in elkaar zit; wat hij denkt en voelt. Dat vind ik erg bijzonder. Het was interessant om te achterhalen hoe de jongens hun eenzaamheid verloren en via die brieven een beste vriend vonden. Iemand die weet hoe het is om af te wijken van de rest.

Het einde vond ik ook erg overweldigend. Het is heel heftig, maar toch op heel nuchtere manier beschreven. Dit komt natuurlijk omdat het verteld wordt via een brief. Hoewel je dus altijd een bepaalde afstand evenaart (je hebt nooit het idee dat je er bij bent of dat je naast Ollie of Mo staat terwijl ze de brief lezen), ervaar je toch wat het teweeg heeft gebracht.

Leah Thomas is er in geslaagd om middels brieven een boek neer te zetten dat bizar, absurd maar toch heel realistisch aanvoelt. Het vervreemde effect wordt steeds groter, maar dit verduidelijkt ook weer een hele boel. Het maakt Because You’ll Never Meet Me niet zo maar een contemporary young adult roman, maar een verhaal waar een verhaal achter zit. Vooral het ontstaan van de vriendschap vond ik erg mooi gedaan. Ik had niet verwacht dat ik het zo’n mooi boek zou vinden. Tim had gelijk. Dat had ik natuurlijk kunnen weten.

Because You'll Never Meet Me

 

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “Because You’ll Never Meet Me – Leah Thomas

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.