Barsten – Marlies Allewijn

Geplaatst op 11 april 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Barsten – Marlies AllewijnBarsten door Marlies Allewijn
Uitgever: Pepper Books | April 2020
Genres: Young Adult, Historische fictie
Aantal pagina's: 380
ISBN: 9789020608861
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Sari groeit op in de jaren zestig in een conservatief Zeeuws kustdorpje. Wanneer ze op haar zeventiende onbedoeld zwanger raakt, wordt ze gedwongen om afstand te doen van haar kind. Iedereen doet alsof er niets gebeurd is, maar voor Sari wordt de situatie steeds ondraaglijker. Sari komt in opstand tegen haar autoritaire vader, haar volgzame moeder en zus, en de strenge regels en tradities. Ze vertrekt naar het roerige Amsterdam, waar jongeren zich afzetten, studenten actievoeren en de dolle mina’s opkomen voor vrouwenrechten. Lukt het haar om haar plek te vinden in een wereld die zo verschilt van alles wat ze gewend is?

Het was alweer even geleden dat ik Barsten had ontvangen. Het boek stond in mijn kast en ik schoof het steeds weer naar achteren om een ander boek van mijn TBR te pakken. Ik wist gewoonweg niet of het wel iets voor me zou zijn. Toch raakte ik op een bepaalde manier geboeid – volgens mij via mijn werk – en besloot ik het boek een kans te geven. En dat is maar goed ook!

Sari groeit op in een conservatief Zeeuws kustdorpje bij een autoritaire vader en volgzame moeder. Op haar 17e raakt ze ongepland zwanger van een zomerliefde. In een tehuis voor meisjes zoals zij wordt ze gedwongen haar kind weg te geven en mag ze uiteindelijk toch terug naar huis. Al snel blijkt dit echter niet te doen: ze komt in opstand en vertrekt naar het roerige Amsterdam. Daar zetten jongeren zich af tegen de samenleving, voeren studenten actie en komt de Dolle Mina op voor de rechten van de vrouw. Weet ze hier te aarden en uit te zoeken wie ze echt is en wil zijn?

Deels snap ik nu wel waarom ik het boek niet eerder durfde op te pakken: een groot deel van het boek gaat namelijk over het gedwongen afstaan van je kindje. Helaas is dit in Nederland ook veelvuldig gebeurt. Als jonge moeder – waarbij het zwanger worden niet makkelijk was – vind ik dit soort thema’s heftig om over te lezen. Het laat meteen ook zien waarom het juist zo belangrijk is dat deze verhalen verteld worden: het is namelijk decennia lang in de doofpot gestopt.

Barsten gaat daar echter niet alleen over. Het gaat over familiebanden, over jezelf vrijvechten en jezelf ontdekken. Het vertelt ons vanalles over de tijd van de Dolle Mina en dat vond ik echt fascinerend. Soms vraag ik het me wel af hoe het was om op te groeien in een tijd zonder computers en telefoontjes. Maar dan roept de feminist in mij dat ze blij is dat ze vrijheid heeft.

Marlies Allewijn slaagde erin me mee te nemen naar een andere generatie. Ze beschreef op heel realistische wijze hoe het leven toen in Nederland was en wat er allemaal speelde. Het voelde alsof ik er zelf bij was en kon voelen wat de personages voelde: verdriet, woede, angst en heel veel liefde. Barsten heeft zo veel meer indruk gemaakt dan ik had verwacht.

Ik vond het contrast tussen Zeeland en Amsterdam heel sterk overkomen en het is zelfs zonder veel voorkennis van de jaren 60 goed voor te stellen dat de samenleving op een kantelpunt stond. En ondanks alle historische feitjes werd het boek voor mij nergens saai en bleef het vlot. Niet dat ik problemen heb met historische feitjes, want daar hou ik van. Mits ze een boek belemmeren natuurlijk.

Al met al bleek Barsten een erg mooi boek dat ik veel eerder de kans had moeten geven. Meiden die interesse hebben in geschiedenis en in feministische stromingen zullen dit boek erg mooi vinden. Ik weet zeker dat ik het als tiener ook al mooi had gevonden! Sari’s verhaal is inspirerend en tragisch en belangrijk om vertelt te worden.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.