AnimaX – Mathilde de Graaf

Geplaatst op 28 november 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

AnimaX – Mathilde de GraafAnimaX door Mathilde de Graaf
Uitgever: Wolf & Dragon | November 2018
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 237
ISBN: 9789082957501
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Elena woont op het eiland New Lane, waar de bewoners de stroming van AnimaX volgen. Zij geloven dat het vinden van je soulmate dé oplossing is tot een vredig bestaan zonder confrontaties en oorlog. Nadat de wereld na de Derde Wereldoorlog uit elkaar gerukt is in verschillende eilanden is dit ook wel nodig. Om de inwoners te helpen bij het vinden van hun soulmate heeft professor Animo de AnimaX ontwikkeld. Deze kunstmatig intelligente robots nemen de vorm aan van het dier dat bij jou past, jouw soulmate heeft hetzelfde dier.

Op haar achttiende verjaardag mag Elena dan eindelijk de test afleggen om haar eigen AnimaX te krijgen. Ze is er zeker van dat ze een vos krijgt, net zoals Mason, de jongen op wie ze al jaren verliefd is. Maar wanneer ze een heel ander dier krijgt, blijkt dat Elena zichzelf niet zo goed kent als ze dacht. En hoe goed kent ze Mason?

Een tijdje terug werd ik door de gloednieuwe uitgeverij Wolf & Dragon gevraagd of ik een van hun eerste boeken wilde lezen en recenseren, zodat ik een quote kon aanleveren. Hoe tof ik het dat ik een van de eerste lezers van AnimaX mocht zijn. AnimaX is geschreven door Mathilde de Graaf en begon in eerste instantie als afstudeerproject.

Na een verschrikkelijke Derde Wereldoorlog is de wereld uit elkaar gerukt en de mensheid haast uitgeroeid, zijn er nog enkele eilanden over waar mensen wonen. Elena woont op het eiland New Lane, waar de bewoners heilig geloven in dat het vinden van je soulmate dé oplossing is om de vrede in de wereld te bewaken en een nieuwe oorlog te voorkomen. Om te helpen je soulmate te vinden, heeft professor Animo de AnimaX ontwikkeld, een kunstmatig intelligente robots in de vorm van een dier. Eline mag op haar 18e verjaardag eindelijk haar eigen AnimaX gaan ophalen en is er van overtuigd dat ze net als haar vriendje Mason een vos zal krijgen. Maar ze krijgt geen vos! Betekent dit dat Mason haar vriendje niet meer kan zijn? En waarom heeft die arrogante jongen van school wél hetzelfde dier?

Ik moest even wennen aan AnimaX, omdat het boek behoorlijk veel informatie bij de lezer neergooit. Mathilde de Graaf heeft een hele eigen wereld geschapen die een beetje lijkt op een soort dystopische vorm van Pokemon (inclusief professor!) en vooral heel veel technische snufjes. Een aantal van die technische snufjes lijken heel erg op systemen die wij al kennen, dus voor mij hadden ze geen andere naam hoeven te krijgen of te hoeven worden uitgelegd. Al die technische snufjes droegen wel bij het futuristische karakter van het boek en maakte het boek sfeervol.

Na even te hebben gewend kreeg ik de indruk dat dit wel een tof verhaal zou gaan worden, zij het dat ik er rekening mee hield dat het geen enorme verrassing zou gaan worden. Dit gevoel kwam uit; voor mij was de plot niet bijzonder diepgaand en soms behoorlijk voorspelbaar. Je blijft dan ook bij enkele personages hangen, waardoor je weinig gelaagdheid in het verhaal krijgt. Het verhaal heeft hints van een liefdesdriehoek en er gebeurt eigenlijk niet heel veel spannends. Het verhaal zit daarentegen wel logisch in elkaar en zal zeker de jongere YA lezer enorm bekoren. Ik denk dat ik veel jonge lezers in mijn mediatheek enthousiast zou kunnen maken voor dit boek!

Voor mij is dit boek dus meer aan de onderkant van YA en van mij had Elena dan ook wat jonger mogen zijn. Voor mij kwam ze niet echt over als een 18-jarige; ik vond haar soms een beetje een vaatdoek met gebrek aan een duidelijke persoonlijkheid. Ik vond haar veel te afhankelijk van jongens en van mij had ze wat meer eigen dromen en wensen mogen hebben. Haar wens voor een vos en daar helemaal leip om worden had ik beter bij een 14-jarige zien passen.

Toch is het geen slecht verhaal. AnimaX heeft een duidelijk begin en eindpunt en smaakt naar meer. Het verhaal kan zich alleen maar beter ontwikkelen, denk ik zo. Zeker jongere lezers zullen smullen van dit verhaal en tja, wie wil er nu geen Animax? Dus, move over Pokémon en hallo AnimaX! Het hebben van een bondgenoot in de vorm van een dier dat echt echt echt goed bij je past spreekt natuurlijk ontzettend tot de verbeelding en doet het meestal goed op de markt. Een prima debuut dus!

 Move over Pokémon, de AnimaX’s zijn hier! 

AnimaX zal veel jongeren aanspreken en hoewel ik zelf sommige dingen graag net iets anders had gezien, is dit absoluut geen verkeerd debuut van Mathilde de Graaf. Het zal veel mensen aanspreken, omdat iedereen diep van binnen zijn eigen hulpje wil hebben. Het boek is niet het meest verrassende boek of het meest spannende, maar leest lekker door!

 

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “AnimaX – Mathilde de Graaf

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.