Anatomie van fantasy figuren – Glenn Fabry

Geplaatst op 30 mei 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Anatomy van fantasyfiguren three-stars

Als illustrator haal je overal inspiratie vandaan en zoek je overal elementen die je kunnen helpen om beter te leren tekenen. Nu is het fantasygenre mij absoluut niet vreemd, maar vind ik het altijd heel erg nuttig om meer dingen bij te leren. Toen ik van anderen hoorde dat ‘Anatomie van fantasyfiguren‘ een goede bijdrage kon leveren aan het tekenen van houdingen, ben ik naar het boek op zoek gegaan en vond ik het (maanden terug) bij de Boekenvoordeel.

Ik heb hem in die tussentijd al heel wat keren opengeslagen, maar volledig gelezen had ik hem nog niet. Maar dat is nu veranderd!

De cover voorspeld een heel fantasierijk boek waar er heel erg op details die kenmerkend zijn voor fantasy wordt ingegaan. Dit is helaas niet echt waar en hoewel ze een best wel grote verzameling karakters gebruiken, ligt de focus vooral op houdingen en hoe je dat in kan zetten. Details als kleding, haar, atributen  en omgeving wordt weinig tot niet besproken. Dat vind ik wel jammer, want ik vind het juist interessant hoe je van een normale illustratie een echte fantasyplaat maakt.

Ook op techniek wordt niet heel veel ingegaan, het is duidelijk een boek dat stimuleerd om ontzettend veel te oefenen en wat je probeert te motiveren om buiten het boekje te denken qua vormgeving, maar wel de juiste anatomy in je achterhoofd te houden. Daar ben ik het wel mee eens, dus dat zijn goede tips.

De karakters en houdingen die zijn gegeven zijn vrij cliche, maar geven wel een goede basis om vanuit daar verder te werken naar een orgineel plan.

Zelf vond ik bovenstaande pagina heel zijn, omdat ik weet hoe lastig handen zijn! Een hele spread daaraan gewijd zorgt ervoor dat je niet vergeet hoe veel een hand kan verbeteren of verpesten aan een pagina. Ze hebben handige houdingen gekozen, waardoor je het boek ook kunt gebruiken om mee te oefenen.

Al met al is Anatomie van fantasy figuren best wel een nuttig boek om snel een houding van op te zoeken om te gebruiken. Heel erg fantasy vond ik het niet, het had net zo goed een standaard anatomyboek kunnen zijn. Ik had dan ook liever gehad dat ze bepaalde houdingen (bijvoorbeeld van wapens) hadden gebruikt omdat dit veel sneller in een fantasyillustratie terugkomt.

Het is uitgegeven door Librero en volgens mij in elke boekenvoordeel te vinden voor zo’n €8 euro.

Waardering: 3/5

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.