Als de zonde landt – Ronald Boekhoorn

Geplaatst op 16 mei 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Als de zonde landt – Ronald BoekhoornAls de zonde landt door Ronald Boekhoorn
| April 2021
Genres: Young Adult, Sciencefiction
ISBN: 9789090343761
Uitgave: eBook
Goodreads
three-stars

De aliens zijn geland, en de enige waar ze mee willen praten is 17 jaar, heeft net het VWO afgerond, en heeft een vader die op sterven ligt. In dit vernieuwende boek vertelt Robin, de eerder genoemde zeventienjarige, jezelf over wat er die dagen allemaal gebeurde, en hoe dat ieders wereld veranderde.

Een tijdje terug werd ik door Ronald Boekhoorn benaderd of ik Als de zonde landt wilde lezen. De samenvatting intrigeerde me wel, dus kreeg ik een ebook toegestuurd. Ik heb er een tijdje over gedaan en wist lange tijd niet precies wat ik van het boek vond. IK heb er dan ook even over gedaan om mijn mening onder woorden te kunnen brengen.

Als de zonde landt gaat over Robin. Hen heeft het VWO net afgemaakt en komt opeens in aanraking met een alien. Dat zet Robin’s kijk op de wereld en van de mensen om hen heen compleet op z’n kop.

Wat ik lastig vond aan Als de zonde landt is dat er niet echt een kop en een staart aan het verhaal leek te zitten. Het verhaal begint vrij absurd en dat maakt het als lezer soms wat lastig plaatsen. Waar gaat dit boek heen? Wat gaat er gebeuren? Aan het einde het ik niet op alle vragen antwoord gehad en voel ik me ook een beetje ontevreden: wat was nou de belangrijkste verhaallijn in het boek?

Ik kreeg op goodreads de vragen of dit boek veel overeenkomsten heeft met het boek van Hank Green. Dat boek heb ik niet gelezen dus daar kan ik weinig over zeggen. Behalve dan dat in beide verhalen een tiener in aanraking komt met een alien. In Als de zonde landt bezoekt ‘Spinnie’ Nederland om te kijken of de mensheid klaar is voor de volgende stap. Robin is hierin een soort ambassadeur. Dat vond ik een leuke rol voor een tiener. Echter vond ik dat Robin zich niet altijd als een tiener gedroeg. Ik miste vriendschappen, een soort vuurtje, de typische tienergedachten. Dit maakte Robin geen heel sympathiek personage (voor mij). Ik kon er geen hoogte van krijgen.

Wat wel interessant aan Robin is, is dat je niet weet of het om een jongen, meisje of non-binair persoon gaat. Ik ervoor hen als non-binair, vooral omdat Robin dit erg belangrijk leek te vinden in het geval van andere karakters (zoals Paars en Spinnie). Geen enkel moment van het boek heb ik gehad dat ik hen zag als jongen of meisje en dat vond ik knap. Het zette mij aan het denken, omdat ik vaak de neiging heb een geslacht in te willen vullen. Dit hoeft echter helemaal niet en dat sprak me aan.

Ik moest even zoeken voordat ik echt lekker in het verhaal stak. Wat Robin en diens vader overkomt raakte me. Zijn ziekte bracht een goede verhaallijn en zorgde er tevens voor dat Robin een groter motief had voor bepaalde keuzes.

Het boek zette me niet alleen aan het denken wat betreft sekses, maar ook wat ik zou doen als ik opeens een alien zou ontmoeten. Waarschijnlijk zou ik het totaal anders aanpakken en ook veel stressvoller ervaren dan Robin liet overkomen.

Het boek speelt zich af in Nederland en ook dat vond ik leuk. Het had van mij nog wel duidelijker mogen zijn, met een aantal typisch Nederlandse dingen of locatiebeschrijvingen. Qua setting denk ik dat het boek meer had kunnen zijn, vooral omdat er niet veel actie in zit. ik miste een climax en had dit graag teruggezien. Met meer actie en avontuur denk ik dat dit boek veel meer lezers zou aanspreken.

In het boek wordt veel gebruik gemaakt van spreektaal. Zelf vind ik dit heel storend, maar je moet er dus wel tegen kunnen. Voor mij had er wel wat meer afwisseling in mogen zitten, zodat de tieners echt als tieners spraken en de volwassenen wat formeler.

Al met al vond ik Als de zonde landt vooral een interessant boek omdat het me aan het denken zette op een aantal vlakken.

three-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “Als de zonde landt – Ronald Boekhoorn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.