Alleen op de wereld – Hector Malot

Geplaatst op 8 december 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Alleen op de wereld – Hector MalotAlleen op de wereld door Hector Malot
Uitgever: Gottmer | November 2016
Genres: Jeugd, Klassieker
Aantal pagina's: 320
ISBN: 978025761844
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

'Alleen op de wereld' is het klassieke verhaal van Hector Malot over vondeling Rémi op zijn reis door Frankrijk. Deze schitterende editie werd geïllustreerd door Gouden Penseel-winnares Charlotte Dematons.
Het is het verhaal van de 8-jarige vondeling Rémi die door zijn stiefouders aan straatmuzikant Vitalis wordt verkocht. Daarmee begint zijn lange zwerftocht door het 19e-eeuwse Frankrijk, waarin hij er na de dood van Vitalis helemaal alleen voor komt te staan.
Dankzij de toegankelijke bewerking door Tiny Fisscher kan een nieuwe lichting lezers snikken om het lot van vondeling Rémi. De nieuwe, soepele vertaling maakt deze editie geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.
Gouden Penseel-winnares Charlotte Dematons maakte de illustraties voor deze prachtige uitgave. Ter inspiratie volgde ze de route die Rémi door Frankrijk heeft afgelegd. Het resultaat liegt er niet om: schitterende illustraties, die het mooie, maar desolate Franse platteland en het harde leven in de stad op unieke wijze weergeven.

Ik ben een echte boekennerd. Toch moet ik bekennen dat ik heel veel klassiekers nog niet heb gelezen. Op een of andere manier trekken ze me minder, of verkies ik een nieuw boek boven een ouder boek. Met deze prachtige geïllustreerde uitgave van Alleen op de wereld moest dit maar eens veranderen.

alleenopdewereld2

Dit bekende verhaal van Hector Malot is door Tiny Fisscher opnieuw bewerkt en door Charlotte Dematons geïllustreerd. Alleen op de wereld gaat over Rémi, die door zijn pleegouders aan een straatmuzikant wordt verkocht en zo een hele tocht door het 19e eeuwse Frankrijk maakt.

Alleen op de wereld beloofde een ontroerend verhaal te worden en dat werd het. Het is een tijdloos verhaal (en toch voel je heel duidelijk de sfeer van de 19e eeuw) en zit vol heftige elementen. Ik heb er ontzettend van genoten en daarnaast is het boek ook nog eens op prachtige wijze vormgegeven. Het is een prachtige aanwinst voor in je boekenkast.

alleenopdewereld3

Het verhaal van Remí is een verhaal vol doorzettingsvermogen en kansen creëren. Iets wat ik ontzettend inspirerend vind. Remí gaf nooit op, ondanks de tegenslagen en heftige dingen die hij meemaakte. Ik gunde vanaf pagina één het arme jochie al een fijn tehuis en dus kan ik wel stellen dat Hector Malot er in is geslaagd om het jochie tot een persoon te vormen. Een persoon die je in je hart sluit en die je het beste wenst.

Alleen op de wereld is op nieuw uitgegeven in een prachtige editie. Een editie die je voor wil lezen aan kinderen, maar ook heel fijn is om zelf te lezen. Ikzelf had (tot mijn grote schaamte) nog nooit eerder kennisgemaakt met Alleen op de wereld. Ja, ik wist dat het over een jongen met de naam Remí ging en dat er vroeger wel eens een tekenfilm op televisie was over dit boek. Maar eerder gelezen? Nope. En wat ben ik blij dat ik dit boek nu eindelijk zelf heb mogen ervaren. Het is een boek om te koesteren en je wilt het gewoon lezen.

Deze editie van Alleen op de wereld is een kunstwerk. Het wist mij vanaf de eerste pagina te ontroeren.

Als je net als ik Alleen op de wereld nog nooit gelezen hebt, dan raad ik je aan om deze editie te proberen. Het is ontzettend toegankelijk en ook nog eens voorzien van prachtige illustraties. Een waar kunstwerk voor in je boekenkast!

alleenopdewereld

Bewaren

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Alleen op de wereld – Hector Malot

  1. Mijn oma en vader hebben mij vroeger dit verhaal heel vaak voorgelezen! Jaren geleden ben ik ook naar de musical geweest, echt een prachtig verhaal dat iedereen moet kennen!

  2. Het verhaal Remi heb ik vroeger wel vaak voorlezen gekregen en later ook eens zelf gelezen. Op de tv was er in de jaren 90 ook een kinderserie van. (ja, zo oud ben ik nu eenmaal). Het is wel leuk om het misschien weer eens te lezen.

  3. Net als jij heb ik nog niet zoveel klassiekers gelezen. Dit boek was mijn allereerste. Ik denk dat ik 12 was toen ik het las én ik werd er toen echt door ontroerd. Al was het wel qua illustraties niet zo’n mooi exemplaar als dat van jou.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.