Uitgever: Versa | Oktober 2018
Genres: Fantasy, Novelle
Aantal pagina's: 100
ISBN: 9789082566819
Uitgave: Paperback
Goodreads
De wold van Dizary kent vele gevaren, dus waarom zou je die opzoeken? De weetkundige Farenal kan het verleidende aanbod van zakenman Somnius niet weerstaan. Samen met hun bewapende begeleiders Karonna en Droeger trotseren ze de wouden van Gesmèr. Ze gaan opzoek naar de bron van de reuzenmot, de duivels van de nacht. Maar waarom zou je het gevaar opzoeken? De avonturiers worden geconfronteerd met misschien wel het gevaarlijkste wezen dat hier niet moet zijn – zichzelf.
Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat ik samen met een groep op Ghost Walk ging. Een van de deelnemers was auteur Patrick Berkhof, die de Dizary serie schrijft. Van hem kreeg ik een novelle, Acmala, geschreven door Johan Klein Haneveld, maar zich afspelend in de wereld die Patrick geschapen heeft.
Waarom zou je de gevaren van de Wolf van Dizary opzoeken? Weetkundige Farenal kan een verleidelijk aanbod van Somnius (een zakenman) niet weerstaan en samen met twee bewapende begeleiders (Karonna en Droeger), trotseren ze de bossen van Gesmèr om de bron van de reuzenmot te vinden. Naast dat dit duivelse wezen zo maar eens tevoorschijn kan komen, worden ze ook geconfronteerd met zichzelf.
Ik heb Acmala een tijdje laten liggen voor ik het las en ook een tijd laten liggen voor ik deze recensie ben gaan typen, wat dom is, want nu is al veel van het verhaal weggezakt. Het was voor mij leuk om te lezen, maar geen boekje wat me bij zal blijven. Deels komt dit omdat de wereld gewoon niet helemaal mijn ding is. Het is goed uitgewerkt en heus goed beschreven, maar op een of andere manier doet het me weinig.
Voor een kort verhaal – ook nog eens geschreven door een andere auteur dan de bedenker van de wereld – vond ik het prima weglezen. Acmala heeft een logische opbouw en logische personages. Patrick heeft deze wereld zo geschapen dat hij andere auteurs, kunstenaars en muzikanten wil uitdagen zich in deze wereld vast te bijten en er iets van te maken. Dit vind ik gewaagd; lukt het een andere auteur wel om de juiste sfeer over te brengen? Bedenkt een ander niet iets wat in jouw wereld eigenlijk helemaal niet zou kunnen? Ondanks die twijfel denk ik dat Johan Klein Haneveld er goed in geslaagd is deze wereld in deze novelle tot leven te laten komen. Het voelde heel natuurlijk geschreven en ik had nergens een moment dat ik dacht; dit loopt niet lekker, alsof de auteur het even niet meer wist. Haneveld is er goed in geslaagd de wereld te beschrijven en meer dan eens had ik het gevoel alsof ik het woud echt voor me kon zien.
Toch bleef het voor mij bij een ‘wel een leuk verhaal’. Het maakte geen enorme indruk op me en dat is prima; zolang ik me maar vermaakt heb, toch?
Het is bijzonder hoe een andere auteur met Acmala toch de wereld van Dizary heeft weten om te zetten in een geheel eigen verhaal.
Al met al is Acmala een aardige novelle en hoef je het andere boek niet gelezen te hebben om middels deze weg kennis te maken met de wereld van Dizary. Zeker liefhebbers van fantasie van Nederlandse bodem kunnen zich met het oog op de toekomst helemaal in deze wereld wentelen.
Geef een reactie