67 seconden – Jason Reynolds

Geplaatst op 3 februari 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

67 seconden – Jason Reynolds67 seconden door Jason Reynolds
Uitgever: Blossom Books | september 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789463491273
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Zestig seconden. Zeven verdiepingen. Drie regels. Een wapen.
Will staat 67 seconden in de lift naar beneden, met in zijn broekband een pistool. Zijn broer Shawn is vermoord, en Will weet wat er van hem verwacht wordt.

Niet snitchen. Niet huilen. Wraak.

Ik wilde al een tijdlang een boek van Jason Reynolds lezen. Nu hebben we op mijn werk een aantal van zijn boeken staan en besloot ik 67 seconden mee te nemen, omdat het me een heel indrukwekkend boek leek. Het boek is volledig geschreven in vrij vers en dit vind ik altijd bijzonder: hoe er met weinig worden toch een heel (indrukwekkend) verhaal overgebracht kan worden.

De lift die zeven verdiepingen omlaag gaat doet er 67 seconden over. Will stapt daar met het pistool van zijn net vermoorde broer in zijn handen naar binnen. Hij weet wat er van hem verwacht wordt: niet snitchen. niet huilen. wraak.

Tuurlijk, ik was sceptisch: hoe kan je 300 pagina’s vullen met een verhaal dat net iets meer dan een minuut duurt. Zelfs met vrij vers – en dus relatief weinig tekst – leek me dat een vrij onmogelijke opgaven. En een verhaal in een lift: zou dat niet mega saai worden?

Nee. Het was niet saai. Het was emotioneel en heftig en raakte me vanaf de allereerste pagina. Jason Reynolds sleepte me mee de lift in en liet me beleven hoe Will de confrontatie aanging met de belangrijke mensen in zijn lieven die bij hem zijn weggetrokken.

Dit vond ik zelf heftig: het is bijna niet voor te stellen dat er jongeren zijn die zo veel moord en doodslag hebben mee moeten maken. Het kwam dan ook echt even bij me binnen, vooral op de manier waarop Will kreeg te horen wat er echt was gebeurd.

Hierdoor ging er een vonkje leven. Zou Will uiteindelijk kiezen om weer de lift naar boven te nemen? Dat moet je natuurlijk zelf lezen.

67 seconden bleek juist heel geloofwaardig te zijn. Geen enkel moment heb ik ook maar het idee gehad dat het niet kon qua tijd of qua beleving en dat vond ik echt heel knap gedaan. Jason Reynolds weet met weinig tekst toch zo veel emoties mee te geven: dat is echt knap.

Ik had gehoopt dat dit boek veel indruk op me zou maken en dat is ook gebeurd. Wat is 67 seconden een heftig en krachtig verhaal. Weinig poespas, maar rauw en emotioneel. Ik hou er van.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.