Zwaartekracht – Iris Boter

Geplaatst op 15 mei 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Zwaartekracht – Iris BoterZwaartekracht | augustus 2013
Aantal pagina's: 294
ISBN: 9789000323319
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Maren woont met haar vader in Oslo, waar ze zich
alleen en onzichtbaar voelt. Tot ze zich aanmeldt
voor filosofieles. Docent Ole zegt wat zij denkt: ze zijn van
dezelfde stof gemaakt, maar waarom ziet hij haar dan
toch niet staan, zelfs niet als ze vlak voor hem staat? Ze
moet hem laten weten wie ze is. Dat kan niet anders.

Ze knipt en verft haar haar, maakt een Facebookaccount
aan onder haar nieuwe naam Lila en stuurt Ole een
vriendschapsverzoek. Wanneer hij dat accepteert,
verandert de wereld van kleur.
Mag het altijd zo blijven?

Altijd en altijd?

Zwaartekracht is een boek dat geschreven is door collega-illustrator Iris Boter. Lijkt me ook echt fantastisch; schrijver en illustrator zijn en daar van kunnen leven! Het boek heeft echt enorm lang op mijn TBR plank gestaan, maar nu heb ik hem eindelijk dan gelezen.

Het boek gaat over Maren, een meisje dat met haar vader mee naar Noorwegen is verhuisd. Daar zit ze op school, maar ze lijkt niet echt aansluiting te kunnen vinden met haar klasgenoten. Dan besluit ze extra lessen filosofie te gaan volgen en krijgt ze een nieuwe leraar; de student Ole. Meteen voelt Maren een connectie met hem, maar hij ziet haar niet staan. Nadat hij haar verslag zonder te lezen teruggeeft, gaat ze over in actie. Ze zal er alles voor doen zijn aandacht te krijgen; zelfs als ze zich daardoor anders moet voordoen dan ze is.

Het is daarmee een boek wat over catfishen (jezelf online voordoen als een ander) en over relaties tussen docenten en leerlingen. Best wel heftige onderwerpen, maar Iris heeft ze erg goed uitgewerkt. Het was realistisch en Maren voelde echt als een rebellerende puber; een meisje dat niet gezien wordt, terwijl ze zo goed is, en daarom eigenlijk van het juiste pad af wandelt. Toch vond ik niet alles lekker lopen, zoals het gooien van de steen. Dat vond ik een beetje plots er tussen piepen.. Het einde vond ik daarom een beetje onaf. Ik had liever gehad dat de climax in de relatie of het jezelf voordoen als andere lag; nu was het een beetje.. soft?

Normaal gesproken ben ik er niet zo van dat boeken van Nederlandse schrijvers zich ergens anders afspelen, maar hier werkte het wel. Er werden dingen goed uitgelegd en het is niet zomaar dat een situatie in Nederland verplaats werd naar het Noorden. Er zaten echt wat Noorse elementen in. Aan de andere kant had dit verhaal natuurlijk ook gewoon in Nederland kunnen afspelen; dit is namelijk een boek met thema’s die overal voorkomen. Je kan jezelf afvragen wat de toevoeging van Noorwegen is. (Is het omdat Maren nu lekker makkelijk geïsoleerd is?)

Ik vond Zwaartekracht een leuk boek met heftige onderwerpen. Ik denk dat heel veel mensen dit boek zullen aanspreken; zeker fans van bijvoorbeeld Helen Vreeswijk. Het is actueel en erg herkenbaar voor jongeren. Ik kon mezelf in ieder geval wel identificeren met Maren, terwijl ik dat soort dingen niet eens heb meegemaakt. Dat maakt Maren een geslaagd karakter. Ik ben zeker benieuwd naar Iris’ overige boeken!

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.