Zomerburen – Rianne Robben

Geplaatst op 4 augustus 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Zomerburen – Rianne RobbenZomerburen door Rianne Robben
Uitgever: Blossom Books | September 2020
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal pagina's: 236
ISBN: 9789463492027
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
three-half-stars

Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet… dit.

Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie alleen naar Australië vertrekt.

Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

Ik wilde Zomerburen al lezen sinds het uitkwam, maar toch bleef ik het lenen van het boek een beetje uitstellen. Ik wilde het graag lezen omdat het een biseksueel hoofdpersoon heeft, maar ik wist ook niet zeker of het wel mijn verhaal zou worden.

Olivia heeft al helemaal bepaald hoe het na de vakantie gaat worden: samen met haar vriend Nederlands studeren. En dan vertrekt hij naar Australië. Maakt hij het nou uit? Wil hij een pauze? Dit is niet wat Olivia wilde! Ze vertrekt naar haar opa en oma in Drenthe om daar haar hoofd leeg te maken. Maar daar ontmoet ze haar buurmeisje van vroeger, Ilse, opnieuw. Ilse helpt haar om het weer wat zonniger in te zien. Maar komt dat door het verwerken van alles, of door Ilse?

Zoals ik al zei: de hoofdpersoon is biseksueel en daar ben ik heel blij mee. Vooral de zoektocht, de twijfel en de goede representatie. In de media wordt biseksualiteit immers nogal vaag ingezet als ‘iemand die het met alles en iedereen doet’, wat het natuurlijk niet is.

Ik ben erg blij dat ik Zomerburen heb gelezen, want het boek las lekker weg en op de momenten dat ik wilde gaan lezen, vond ik het heel makkelijk weer in het verhaal te stappen. Rianne Robben schrijft fijn en toegankelijk.

Wel bevat het boek enorm veel feitjes. En hoewel dat enerzijds een leuke eigenschap van Ilse is, voelde het soms een beetje alsof ik een wikipediapagina las. Misschien was het bedoeld als grappige noot, maar ik had dan liever wat comedy gezien, want het verhaal an sich is behoorlijk serieus. En dat is niet verkeerd, maar ik had het nóg luchtiger verwacht.

Desondanks genoot ik wel van hoe realistisch alle twijfels zijn overgebracht. De twijfels over je studiekeuze, waar je wilt zijn, met wíe je wilt zijn. Het voelde heel echt en overtuigend. En dat was heel prettig. Er was geen leed, dat vond ik ook wel eens fijn. Gewoon, een meisje dat zichzelf ontdekt door juist terug te gaan naar haar roots.

Dat meisje vond ik verder niet heel interessant trouwens, ik vond Ilse boeiender. Ze bevatte lekker veel pit en dat voelde je tijdens het lezen.

Er is echter één ding dat ik echt jammer vind en dat is dat er geen verrassingen in zitten. Vanaf de allereerste pagina – hoe verslavend het ook weg las – wist je hoe het zou gaan lopen.

Al met al is Zomerburen een leuk boek voor nu – de zomer. Het is fijn om eens een overtuigend biseksueel hoofdpersonage te hebben waarin diens zoektocht heel realistisch wordt beschreven. Ondanks dat ik Olivia soms mega wispelturig vond, waren het ook die twijfels die het boek een extra schepje overtuiging gaven.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.