Zoeken naar bewijzen

Geplaatst op 10 januari 2012 door Emmy in Column, Spiritueel / 4 Comments

Onlangs las ik in de krant dat ze in een tv-programma het Schotse medium Derek Ogilvie  hadden weten te ontmaskeren. Toen ik dit las, kon ik het niet laten een zucht van irritatie te laten ontsnappen. Meteen stond twitter vol met ‘hij is een oplichter!’ nog meer gezucht van mijn kant. Wat boeit het die mensen, de meeste bankdirecteuren zijn met hun megabonussen ook oplichters, maar dat staat niet in het nieuws. Weermannen en vrouwen zitten er ook bijna elke dag  naast.
Toch zette het me wel aan het denken, al was dat niet over zijn echtheid ja of nee. Dat interesseert me niet namelijk. Ik geloof wel dat hij kan wat hij zegt, ook al is dat misschien naïef om alles klakkeloos aan te nemen. Hij helpt er mensen mee, dus waarom niet?
Nee, wat me echt deed na doen laten denken is waarom mensen graag perse willen weten of iets echt is of niet.. En altijd bewijzen zoeken voor dingen die ze niet (willen) geloven. Het spirituele en het paranormale worden heel vaak door de slijkmolen gehaald, maar echt harde bewijzen kunnen ze nooit vinden.  Omdat één iemand dan zogenaamd maar doet alsof, moet het maar nep zijn. En daarmee vergeten ze dat ieder mens fouten maken kan en dat ook de mediums wel eens dingen fout kunnen interpreteren. Maar zij mogen dat niet, de mensen van het weer wel.
Ik ben van mening dat je van dergelijke onderwerpen, net zoals het bestaan van god niet kunt bewijzen of ontkrachten. Iedereen heeft er namelijk net een andere interpretatie van en het is allemaal zo ontastbaar dat het vooral in de gedachten van mensen lijkt te wonen.
Waarom men dan zo graag wil bewijzen dat het niet bestaat, snap ik niet. Voor mijn gevoel is het juist goed als iemand ergens in geloofd, ergens kracht uit haalt. Moeten we dan perse weten hoe het leven in elkaar zit? Moeten we soms robots worden die braaf volgen wat onze bevelhebbers ons vertellen? Ik denk niet dat dat goed zou zijn voor de mens. Juist dat ongrijpbare zet ons aan het denken, laat ons doen ontwikkelen en stimuleert ons door te vragen naar dingen waarvan we allemaal weten dat we het echte antwoord nooit zullen achterhalen in dit leven. Maar dat maakt het leven juist spannend. Die fases in je leven waarin je ontdekt wat bij je past en waar je in geloofd laten je doen leven. Je staat ergens voor en kan dat in je leven uiten. Als we allemaal robots zouden zijn…. Dan leven we toch niet echt?

Tags:

Divider

4 responses to “Zoeken naar bewijzen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.