Zigeunergebroed – Pat van Beirs

Geplaatst op 16 november 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Zigeunergebroed – Pat van BeirsZigeunergebroed door Pat van Beirs
Uitgever: Full Moon | Oktober 2015
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 223
ISBN: 9789048829361
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

1815-1830 - Roerige tijden in Gent. Orangisten willen 'Zaken-Koning' Willem I niet kwijt. Hij gaf Gent immers haar economische en educatieve toekomst. "Wij willen Willem weer!" is de leus van het moment. Romanie van Pottelberghe is 17 en een meisje uit de gegoede burgerij met een sterk karakter. Ooit werd ze te vondeling aangeboden door een zigeunerin die misbruikt was door een officier van Napoleon en uit de stad werd weggejaagd. Romanies stiefvader is een ambitieus ondernemer die bijzonder goed boert onder het Hollandse Bewind maar op een duistere dag verdwijnt. Romanie raakt zo rechtstreeks betrokken bij alle perikelen die aanleiding geven tot de Belgische Omwenteling van 1830.

Toen ik het boek Zigeunergebroed thuisgestuurd kreeg van Uitgeverij Moon, was ik aan de ene kant verbaasd dat het zo dun was en aan de andere kant was ik heel blij dat ik weer eens een historisch verhaal van de lage landen kon gaan lezen. Ik ben echt dol op verhalen die zich afspelen in het verleden, mede omdat ik dan kan wegdromen bij bijzondere sferen die het drukke bestaan van de hedendaagse tijd verdringen.

Meteen viel mij de schrijfstijl op. Deze was erg passend bij de tijdgeest, maar toch voldoende gemoderniseerd om het makkelijk te lezen te maken. Het voelde erg authentiek en dat vond ik erg goed gevonden. Tevens krijg je meteen de indruk dat Pat van Beirs een gedegen kennis heeft van het verleden.

In het begin had ik daar wel een beetje last van. Er kwamen zo veel namen en jaartallen op me af, dat ik de indruk kreeg dat ik meer een verslaglegging dan een verhaal aan het lezen was. Dit maakte het voor mij lastig om mezelf in te leven in de hoofdpersoon. Romanie is een interessant en sterk personage, maar het lukte mij niet om in haar hoofd te kruipen. En dat is spijtig. Haar manier van spreken en handelen vond ik namelijk wel erg prettig.

Mede door het gevoel dat ik niet echt een verhaal aan het lezen was, raakte ik halverwege het boek in een soort dip. Ondanks dat het boek maar 223 pagina’s telt, las ik erg langzaam en had ik het gevoel met een boek bezig te zijn met het dubbele aantal pagina’s. Zo nu en dan vind ik dat prettig, maar in dit geval had ik toch liever een wat vlotter verhaal gehad. Al vermoed ik dat ik – als ik meer binding met de hoofdpersoon had gehad – veel sneller door het boek was gegaan.

Zigeunergebroed is een bijzonder verhaal over een stuk geschiedenis van Vlaanderen wat ik zelf nog niet kende. Het is intrigerend en rauw geschreven, waarbij van Beirs geen blad voor de mond neemt. Vooral de manier van spreken vond ik overtuigend. Helaas vond ik de rest van het verhaal net iets te afstandelijk om echt een klik te krijgen met de hoofdpersoon.

Zigeunergebroed

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “Zigeunergebroed – Pat van Beirs

  1. Bovenbeste Emmy,
    bedankt voor je genuanceerde review waaruit ik veel lering put. De Pat in mij is er niet door uitgeput, versch(r)aald of ontredderd, want ik weet dat het de waarheid is. Ik had er nog een seizoen moeten aan doorwerken na veel wikken en wegen, maar ik was zowel moe als ongeduldig. Ik werd nochtans wel degelijk goed gewaarschuwd. Echter: mijn ego was groter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.