Zie me, hoor me – Martine Glaser

Geplaatst op 19 november 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Zie me, hoor me – Martine GlaserZie me, hoor me door Martine Glaser
Ook door deze auteur: De zaterdag van het onweer
Uitgever: Clavis | maart 2015
Genres: Young Adult, Roman, Contemporary
Aantal pagina's: 302
ISBN: 9789044823967
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Aan het rustige leven van de zeventienjarige Audrey komt abrupt een einde. Is ze schizofreen aan het worden? Komen trauma's van vroeger opeens terug als visioenen en nachtmerries? Of is er iets heel anders aan de hand? Eén ding staat vast: haar vriendje mag er niets van weten, want voor hem moet ze perfect zijn. Haar vader stuurt haar eerst naar een psycholoog en wil haar daarna laten opnemen in een psychiatrische kliniek, haar erg gelovige stiefmoeder ziet meer heil in exorcisme. Audrey vlucht naar haar grootouders in Spaans Baskenland. Stap voor stap ontdekt ze dat haar visioenen flarden zijn uit het leven van Maite, een meisje dat lang geleden in handen viel van de Spaanse inquisitie. Hoe dichter Audrey bij de plek komt waar die geschiedenis zich afspeelde, hoe meer ze de controle over haar eigen leven verliest.

Ik ben groot fan van de boeken van Clavis, en dat is niet alleen om de mooie covers. Ze zijn er namelijk ontzettend goed in om boeken uit te geven die net wat gewaagder zijn. Net dat tikkeltje anders zijn dan de grote meute. Ze zijn eigenwijs op een heel positieve manier. Ik hou wel van eigenzinnigheid. Zie me, hoor me voldeed ook aan die eigenzinnigheid, dus was ik blij het boek eindelijk te kunnen lezen.

Het verhaal gaat over Audrey, die voor het oog van de meeste mensen een perfect leventje heeft: een rijke vader, een super knap vriendje en prima cijfers op school. Maar Audrey heeft last van hallucinaties en nachtmerries en heeft geen idee waar ze vandaan komen. Het enige wat ze wel weet is dat ze steeds erger worden en dat ze hulp nodig heeft om ze te begrijpen. Audrey gaat in therapie, en ontrafelt langzaam maar zeker het verhaal van Maite, het meisje dat door de Spaanse inquisitie is opgepakt. Maar haar vader heeft andere plannen.. en dat begint de achtervolging die Audrey zal brengen naar de plaats waar het vroeger allemaal begon.

Het boek begint eigenlijk al meteen als Audrey op een vrij afstandelijke manier contact maakt met haar psycholoog; Wart. Dit verloopt vrij stroef, maar ze leert al snel dat dit wel begint te helpen. Aurdrey is behoorlijk eigenwijs, maar vooral heel standvastig. Ik hou daar wel van. Ook de manier waarop zij groeit in haar relaties met anderen, hoe zij als tiener meer diepgang krijgt door haar grote avontuur, dat vind ik echt heel erg sterk aan dit boek. En natuurlijk het reïncarnatie gedeelte; dat is natuurlijk helemaal mijn ding. Extra plusje.

Het boek is ontzettend spannend en neemt je meteen mee in een verhaal met verschillende lagen. Je hebt natuurlijk de ontwikkeling die Audrey doormaakt, maar ook haar struggles met haar vader en zijn plannen en daarnaast ook het verhaal van Maite (en zelfs dan nog is dit het puntje van de ijsberg). Maite’s verhaal blijft eerst een beetje op de achtergrond hangen, maar gedurende de laatste 80 pagina’s komt vooral haar verhaal aan bod. Dit laat de puzzelstukjes in elkaar vallen. Maar ondanks dat het spannend en vlot is, is de toch van Nederland naar Spanje wel erg chaotisch, en leken bepaalde gebeurtenissen iets te random, of juist te voorspelbaar. Toch heeft dit voor mij niet afgedaan aan de fijne beleving die ik met dit boek gehad heb. Het is een erg prettige young adult roman met een diepzinnig tintje.

Martine Glaser bewijst met haar tweede young adult weer hoe ze hedendaagse meiden kan hullen in een mysterie en in een bloedstollend avontuur gooit. Zie me, hoor me is spannend, mysterieus en van hoge kwaliteit.

Zie me, hoor me

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

5 responses to “Zie me, hoor me – Martine Glaser

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.