YA festival in de OBA

Geplaatst op 21 mei 2018 door Emmy in Evenement / 4 Comments

Op donderdag 17 april was het zover; het YA festival in de openbare bibliotheek van Amsterdam (OBA) en ik was er bij! Zelf was ik nog nooit in de OBA geweest en toen ik binnenkwam, vergaapte ik me over deze gigantische locatie. Wat een ruimte, wat een boeken! En wat fijn dat er ook in deze bibliotheek aandacht wordt besteed aan young adult-lezers.

De OBA kent een aantal locaties (26!) maar het evenement was in de Centrale OBA, wat echt maar tien minuten lopen is vanaf het station. Ik ging lekker met de trein en las een boek, terwijl ik tevens inlogd op de instagram van de OBA, want ik zou de stories overnemen.

Rond half drie zou het evenement beginnen, op de zesde etage van de OBA. Daar stonden aan aantal kraampjes, waaronder Proud Book Junk, een boekhandel en uitgeverij Blossom Books. Er waren ook andere uitgevers aanwezig, om te kijken hoe het evenement in elkaar zat. In aparte ruimtes waren de workshops, zodat je geen last van anderen zou hebben en een groot scherm voor de powerpoint. Ik vond mijn ruimte zelf erg prettig! Lekker ruim met voldoende tafels en stoelen.

Beneden werd je opgevangen door een herkenbare slinger! Ik kan me namelijk voorstellen dat het even zoeken is, in zo’n grote bibliotheek. 

Er waren veel schoolkinderen aanwezig; scholen werden betrokken bij het programma als educatieve excursie. Daar ben ik een groot vorostander van, omdat jonge (niet)lezers zo in aanraking komen met de fijne ambiance van een bibliotheek. Voor zover ik heb ervaren, vonden de tieners het ook heel erg leuk; ze waren betrokken, netjes en gedreven. Wat een fijne ervaring! Dit is immers nog wel eens een verassing.

Claudia en Joost waren er ook! Helaas heb ik geen foto gemaakt van de druk werkende kinderen in mijn workshopruimte. Geloven jullie me op mijn woord dat ze zich heel goed hebben gedragen? Het was zo’n leuke workshop en wat hebben ze goed gewerkt. Ik heb hele leuke gesprekken gehad met lezers en niet-lezers. 

Na de workshop – waarbij je zelf mocht kiezen (de mijne zat bommetje vol)  was er een theaterprogramma waarbij drie auteurs (Margje Woodrow, Buddy Tegenbosch en Natazsa Tardio) kwamen vertellen over hun boek. Er werden trailers getoond en de jongeren konden vragen stellen. De sfeer was opperbest, wat mede kwam door de drumband die hen mee naar het theater nam. Na dit theaterprogramma mochten de leerlingen gaan, waardoor er maar een enkele bezoeker overbleef. Mijn workshop bleef hierdoor de tweede ronde leeg en ik besloot ook in te gaan pakken. Het was een intensieve maar hele leuke middag. Zo mogen er nog wel meer young adult dagen ontstaan in het Nederlandse bibliotheekklimaat!

Er was genoeg te doen naast de kraampjes en de workshops. Zo liepen er dames rond in hartjekostuums met leuke acties, maar had Blossom Books ook deze fantastische banner mee. Zo leuk gedaan! 

Ik word altijd erg blij van deze auteurs; ze kunnen zo goed vertellen en hebben echt een klik met de jongeren. Ik weet zeker dat er weer heel wat jongeren zin hebben gekregen om hun boeken te lezen!

Hoewel de datum en het tijdstip voor velen niet heel ideaal was, biedt dit natuurlijk wel mogelijkheden. Om de boel te splitsten bijvoorbeeld, in een middagprogramma voor scholen en een avondprogramma voor andere YA fans. Want die miste ik af en toe een beetje! Toch heb ik een aantal bekende gezichten gezien en dat vind ik natuurlijk altijd leuk! Ik vond het een hele leuke ervaring en het was erg leuk om hier aan bij te kunnen dragen. Benieuwd naar mijn workshop? Op 1 juli geef ik hem weer, tijdens het zomerevent van Van Piere.

     Heeft jouw bibliotheek aandacht voor young adult boeken?

Tags:

Divider

4 responses to “YA festival in de OBA

  1. Wat leuk om over het event te lezen! Ik was ook graag gegaan als ik geen examen had, maar volgende keer beter. Wat leuk dat je de Instagram mocht overnemen.

  2. Ik vond het echt heel jammer dat de YA-lezers niet werden gescheiden van de brugklassers. Nu was het vooral een klassenuitje, als 23-jarige is dat niet echt lekker… De locatie is wel top, dus ik hoop dat er inderdaad eens een avondprogramma komt zodat veel YA-lezers aanwezig kunnen zijn!

  3. Andrea

    Super dat het zo’n succes was. Ik had willen gaan, maar ik voelde me niet goed donderdagochtend en toen zag ik nogal op tegen de lange treinreis naar Amsterdam. Ik baalde zo. Als het volgend jaar weer is, wil ik wel gaan, maar dan toch het liefst in de middag, anders wordt het zo’n late treinreis.

  4. Wat tof! Ik was graag gekomen, maar kon inderdaad ook niet.. Mijn bibliotheek heeft echt heel weinig YA, maar gelukkig kan ik ook boeken reserveren vanuit andere bibliotheken 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.