Wild Storm – Jennifer Brown

Geplaatst op 20 september 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Wild Storm – Jennifer BrownWild storm door Jennifer Brown
Ook door deze auteur: Hot Shot
Uitgever: Callenbach | augustus 2015
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 288
ISBN: 9789026621222
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Wat doe je als een 'Wild storm' je leven omver blaast?

Het stadje waar Jersey woont ligt in puin. Een zware tornado trok een spoor van vernieling. Zij heeft het overleefd, maar haar moeder en haar zusje niet. Hun huis is weggevaagd. Dan laat ook haar stiefvader haar in de steek en is Jersey gedwongen om een nieuw thuis te vinden. Worstelend met het verlies van alles wat haar dierbaar is klopt ze aan bij haar biologische vader. Wanneer de sirenes loeien omdat er weer tornado op komst is, raakt ze in paniek en slaan de stoppen door...

Jennifer Brown kan als geen ander de emotionele en psychologische ontwikkelingen van haar hoofdpersonen onder woorden brengen. 'Wild storm' is haar nieuwe aangrijpende roman, die zich afspeelt tijdens de nasleep van een allesverwoestende tornado. Een verhaal over verlies, rouw en de betekenis van familie. Eerder verschenen van Jennifer Brown de young adult-romans 'Hate list', 'Bitter love' en 'Hot shot'.

Onlangs kreeg ik Wild Storm op de mat en ik was meteen benieuwd. Ik las vorig jaar hot shot en dit vond ik een heel actueel boek, ook al was het behoorlijk overdreven en preuts. Misschien iets te Amerikaans. Ik was benieuwd hoe dit in dit boek zou zijn.

Allereerst de titel. Deze is Engels, maar niet hetzelfde als de Engelse titel (Torn Away). Dit vind ik een vreemde keuze. Waarom een Engelse titel? Omdat de andere boeken van deze schrijfster ook Engelse titels hebben gekregen? Staat het stoerder? Moet het mensen trekken? Storm alleen was al genoeg geweest. Laat je tevens ook niet helemaal overdonderen door de achterflap; dit is weer een mooi voorbeeld van een achterflap die valse beloftes wekt. Die tweede storm die wordt genoemd? Die speelt maar zo’n kleine rol in het verhaal. Het verhaal draait helemaal niet om dat flippen, maar om verwerking.

Dit verhaal gaat over gaat over Jersey, een heel normaal meisje dat samen met haar moeder, zusje en stiefvader in een klein plaatsje woont. Dan slaat het noodlot toe; een orkaan verwoest letterlijk haar leven. Jersey wordt door haar stiefvader – die zijn verdriet niet kan verwerken – naar haar biologische vader gestuurd. Een man die ze nooit heeft ontmoet en waar ze zich absoluut niet thuis voelt en waar ze geen ruimte krijgt om haar verdriet te verwerken. Ik vond dit een beetje een assepoester stuk.. Maar wacht.. Dit is namelijk niet Jersey’s eindbestemming.

Deze verwerking en hoe je er mee omgaat is het belangrijkste in het verhaal en uit zich in het gedrag van Jersey. Ik vond haar meer dan eens onuitstaanbaar. Maar dan gaf ik mezelf ook meteen op mijn kop; hoe kan ik iemand een standje geven die alles is verloren en door iedereen wordt tegengehouden in haar rouwproces? Toch wilde ik haar soms een schop onder haar kont geven, omdat er toch wel mensen waren die haar een hand wilde bieden.

Ik vond het een heel emotioneel verhaal. Het riep allerlei gevoelens bij me op: irritatie, verdriet, hoop. Ik heb zitten huilen als een baby (gelukkig was ik verkouden, beste smoes ooit). Het idee alleen al dat je alles – zelfs je fundering – zo kapot wordt gemaakt en je zo lang moet zoeken voordat je het vangnet vindt. Zoiets wens je niemand toe.

Ik vond dit boek een stuk sterker dan Hot shot. Het is aangrijpend en Jennifer heeft zich goed laten inspireren op de bittere realiteit. Met moeder natuur valt niet te spotten, dat blijkt maar weer.

Wild Storm levert een achtbaan aan emoties en gaat verder dan de eerste oplossing. Jennifer heeft een levensechte hoofdpersoon neergezet die zich – zoals een puber betaamd – druk maakt over zowel belangrijke- als de meest nutteloze dingen. Een aanrader voor iedereen die houdt van hedendaagse boeken.

wildstorm

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

8 responses to “Wild Storm – Jennifer Brown

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.