De wereld van Wollebrandt – Nicolien Mizee

Geplaatst op 16 september 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

De wereld van Wollebrandt – Nicolien MizeeDe Wereld van Wollebrandt door Nicolien Mizee
Serie: De sterren van morgen
Uitgever: Uitgeverij Brandt | September 2016
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 128
ISBN: 9789492037428
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. Ze beleven van alles wat je kunt verwachten van pubers die bij hun ouders weg zijn… en nog veel meer. Op deze unieke school wordt de ochtend gegroet, voor het eten gedankt en het leven gevierd – zij het lang niet altijd helemaal op de manier die ouders en docenten voor ogen stond!

Ieder van de vier hoofdpersonen beleeft zijn eigen avontuur, en worstelt met zijn eigen probleem. Maar tegelijk zijn de vier boeken onderling sterk verstrengeld. Ze zijn los van elkaar te lezen, maar vormen samen op unieke wijze een kwaliteitssoap.

Lieve Ellis,

Gisteren kreeg ik een brief van Melisa, die las over Saar. Saar heeft een eetstoornis en vandaag wil ik je graag vertellen over de problemen van Wollebrandt, de tweelingbroer van Louise. Ook hij heeft grote problemen die opgelost zullen worden op de kostschool waarover je vast al gelezen heb.

wollebrandt2

Een tijdje terug werd ik namelijk samen met jou, Melisa en Tim door Uitgeverij Brandt benaderd of we mee wilden doen met de De Sterren van morgen blogtour. Samen maakten we kennis met de vier hoofdpersonages van de serie. Elk boek heeft een van de vier personages in de hoofdrol en die mochten we zelf verdelen. Ik heb De Wereld van Wollebrandt ontvangen.

Wollebrandt, de hoofdpersoon van De Wereld van Wollebrandt is de helft van een tweeling gaat samen met zijn zus naar een Engelse kostschool. Wollebrandt is in het verleden gepest en ziet dit als een ideale manier om opnieuw te kunnen beginnen. Hij weet echter niet zo goed welke houding hij zich aan moet meten; hoe zorgt hij ervoor dat mensen hem leuk gaan vinden?

Ik vond De Wereld van Wollebrandt een apart boek. Het is maar 128 pagina’s dun en toch had ik het gevoel dat het niet zo snel las. Dit heeft verschillende redenen. Allereerst merk je duidelijk dat de schrijfster van dit boek gewend is om verhalen voor volwassenen te schrijven. Er zitten veel moeilijke woorden in en de tieners denken (en gedragen) zich niet als tieners. Ik miste de belevingswereld waardoor een boek echt interessant wordt. En ik denk ook niet dat tieners graag boeken lezen vol moeilijke woorden. Nog een struikelblok in het boek is dat het gewoon absoluut niet spannend is en wordt. Had jij ook een aantal struikelblokken? Ik stuntelde als een pasgeboren veulen.

wollebrandt3

Dit boek ontbreekt het aan een duidelijk plot. Er wordt niet echt naar een climax toegewerkt. Het enige doel was Wollebrandt uiteindelijk meekrijgt, is dat hij zijn vuur moet vinden. Die vindt hij op belachelijk makkelijke wijze, zonder dat ik de indruk krijg dat hij nu wel echt verder kan met zijn leven. Of meer, dat die ene trieste gebeurtenis er opeens voor heeft gezorgd dat alles wel in orde is.

Ik heb grote moeite met boeken die zich perse in een ander land afspelen, zonder dat het toegevoegde waarde heeft. Het had wat mij betreft ook op Texel af kunnen spelen. Daar was niks mis mee geweest.

De Wereld van Wollebrandt ontbreekt het vooral aan uitwerking. Relaties tussen personages, de Leer, het daadwerkelijk vinden van jezelf; niks lijkt compleet uitgewerkt te worden en dat maakt het zonde. Juist omdat er zo weinig spanning plaatsvind, dat ik op z’n minst verwacht dat de rest goed uitgewerkt was. Want er zit potentie in. Die ‘Leer’ waarvan men spreekt vind ik heel boeiend, maar nu heb ik eigenlijk geen idee wat het deze school nou zo bijzonder maakt. Het voelt nu te hippie, te vaag…

En dat is zonde. Want het idee dat hetzelfde verhaal vanuit vier personages verteld wordt in vier verschillende boeken, is echt heel tof. Je krijgt echter weinig terug voor de 50 euro die je dan voor de hele serie moet neertellen. Ik heb namelijk de indruk dat ik veel informatie mis door maar één boek te lezen. Het is zo lastig om dit boek te beoordelen… Het las namelijk wel aardig, maar er had echt nog wat aan gedaan moeten worden.

Was De Wereld van Wollebrandt maar net wat meer uitgewerkt…

Vind ik dit een geslaagd jeugdboek? Nee. Nog niet. Ik denk dat er meer verbinding met de doelgroep gemaakt moet worden om het echt interessant te maken. Ik mis avontuur en een doel waar naar toe wordt gewerkt. Ik hoop dat het boek jou beter is bevallen, lieve Ellis.

wollebrandt

two-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “De wereld van Wollebrandt – Nicolien Mizee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.