Ook door deze auteur: Jackpot
Uitgever: Van Goor | Februari 2018
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 244
ISBN: 9789000365449
Uitgave: Hardcover
Goodreads
Justyce is een goede jongen.
Hij haalt uitmuntende cijfers.
Hij staat altijd klaar voor zijn vrienden.
Waarom is hij dan degene met handboeien om?Justyce McAllister haalt hoge resultaten op school, is aanvoerder van de debatclub en hij mag volgend jaar naar Yale. Maar dat doet er allemaal niet toe als een politieagent handboeien rond zijn polsen sluit. Uiteindelijk wordt Justyce weer vrijgelaten, zonder verdere aanklachten (en ook zonder excuus), maar het incident houdt hem bezig.
Nu hij verhuisd is naar een betere wijk, wordt hij nog steeds lastiggevallen door de jongens uit zijn oude buurt en hij voelt zich ook niet welkom in zijn nieuwe klas. De enige uitzondering is Sarah Jane, Justyce' knappe – en witte – debatpartner, van wie hij wenste dat hij haar niet zo leuk vond. Op een dag rijdt Justyce samen met zijn beste vriend Manny rond in de auto – raampjes open, muziek hard aan. Dat valt niet in goede aarde bij een automobilist die naast hen staat te wachten voor het stoplicht. Maar zijn twee brutale jongens die het volume net iets te hard zetten reden genoeg om een wapen te trekken?
Wat zou Martin doen? stond zeker al een tijdje op mijn moet-ik-echt-nog-eens-lezen-lijstje. Dus toen hij door mijn leerlingen braaf op tijd werd ingeleverd, besloot ik het boek ook mee te nemen tijdens de vakantie. Ik was erg benieuwd of dit boek – dat wordt vergeleken met The Hate U Give – net zo indrukwekkend zou zijn.
Justyce is een modelleerling: hij haalt fantastische cijfers, gaat naar een goede universiteit volgend jaar en staat altijd klaar voor zijn vrienden. Waarom eindigt hij dan met handboeien om? Alleen maar omdat hij zwart is? Het houdt hem bezig, omdat hij niks gedaan had. Op een dag rijdt hij samen met zijn beste vriend Manny rond ik een auto met de raampjes open en de muziek hard. Een andere automobilist vindt dit enorm storend. Maar is dat voldoende om je wapen te trekken?
Voor mensen buiten Amerika is het – denk ik – heel lastig voorstellen dat de liefde voor wapens zo diep zit. Ik kan zelf gewoon niet begrijpen dat het een goed plan is om iedereen een wapen te geven. Ik kan ook niet begrijpen dat het instinct van een agent lijkt te zijn om eerst te schieten en dan pas te denken. Wat zou Martin doen? zet je daarin aan het denken: hoeveel is een mensenleven waard? En waarom bepalen wij dat het leven van mensen die er misschien net iets anders uitzien minder waard zou mogen zijn? Dat is bullshit. Iemand kleur, afkomst, religie, neus bepaald niet wat iemands waarde is.
Ik vond dit een erg indrukwekkend boek dat goed weglas. Misschien had ik het liever gelezen vanuit Justyce perspectief in plaats vanuit de derde persoon, maar alsnog maakte het veel indruk op me. Het is een belangrijk boek dat je aan het denken zet over hoe wij met elkaar omgaan. Ook nu nog zijn vooroordelen de basis van hoe we elkaar zien en behandelen en dat is niet oké. We doen alsof alles goed is, maar dat is het niet. Mensen worden nog steeds vernederd, mishandeld en gediscrimineerd op basis van hun uiterlijk. Overal. Ook hier.
Justyce is een prettig personage. Hij maakt korte metten met de vooroordelen die lezers over donkere mensen uit een slechte wijk kunnen hebben. Dat het allemaal drugdealend en dom tuig is. Dat is het niet. Ik vind het heel knap hoe Nic Stone deze vooroordelen heeft aangepakt. Justyce is een held op zijn eigen manier en dat vond ik heel overtuigend.
Wat zou Martin doen? is indrukwekkend in zijn eenvoud en daardoor heel erg aangrijpend.
Ben jij op zoek naar een maatschappelijk actueel boek dat je aan het denken zal zetten en je tot het diepst van je wezen zal raken? Lees dan Wat zou Martin doen? En denk na voordat je doet.
Geef een reactie