Waarom in de mediatheek werken echt een feestje is

Geplaatst op 4 november 2018 door Emmy in Persoonlijk / 4 Comments

Sinds maart dit jaar werk ik niet meer alleen in de bibliotheek als invaller en als freelancer, maar werk ik ook op een middelbare school in Den Bosch in de mediatheek. En dat vind ik een waar feestje.

Misschien herinner je de mediatheek op jouw middelbare school nog wel; een ruimte met wat aftandse computers, veel boeken voor de lijst en een wat ouder – zuur kijkende – dame die liever koffie drinkt met vrijwilligers dan dat ze jongeren helpt. Mijn doel is om met een glimlach dat hele beeld onderuit te trappen en om me in te zetten voor leesbevordering en vooral leesplezier. Dit doe ik op verschillende manieren en ik wil graag een kijkje in de keuken geven met deze blogpost.

De mediatheek in deze school heeft nog niet zo veel met media; het zijn vooral boeken die er staan. Van een aantal B-boeken, tot een flinke dosis young adults en natuurlijk alle literatuur. En anderstalige boeken, een aantal non-fictie boeken en woordenboeken. Ook tijdschriften hebben we klaarliggen om gelezen te worden.

Maar het kan natuurlijk altijd meer. Zo is de mediatheek vrij vol met boeken die eigenlijk niet zo vaak gelezen worden (we hebben zelfs een aparte kast in een ander gebouw met boeken die vooral door de bovenbouw worden geleend) en dat slokt ruimte op van boeken waarvan ik denk dat ze juist in deze schoolmediatheek vertegenwoordigd zouden moeten worden. Hopelijk krijg ik in de toekomst meer ruimte om dit zelf in te vullen! Maar voor nu ben ik best tevreden met het aanbod D-boeken en het feit dat docenten open staan voor mijn inbreng. Wat ik graag terug zou zien? Graphic novels en meer boeken die echt tof zijn voor jongens!

Elke maand maak ik een tafel met een ander thema.

Ik heb in de maanden dat ik er ben toch al het een en ander bereikt. Zo vul ik nu elke maand een tafel met boeken binnen een bepaald thema (dit loopt heel goed en werd voor mijn komst niet gedaan) en ik hoop dat ik de docenten, leerlingen en ook de leesconsulent hiermee een handje help. Leerlingen vinden het tot nu toe erg fijn en ik kijk er nu weer naar uit om nieuwe boeken te zoeken.

Ook heb ik een groot scherm toegekend gekregen, waarop we mededelingen van de mediatheek kunnen zetten. Dat is nu erg handig, want de bieb is behoorlijk vaak dicht door een zieke collega. Ik probeer zelf zo concequent mogelijk aanwezig te zijn en waar ik kan bij te springen, zodat het voor iedereen zo soepel mogelijk gaat. Gelukkig zijn er veel collega’s die meedenken!

Ook ICT denkt graag mee; zij zouden graag de brug tussen literatuur en ICT verkleinen. Ik ook! Media is niet meer weg te denken en ik denk dat wij elkaar heel erg kunnen ondersteunen. Ik twijfel er niet aan dat onze wegen samen zullen komen waardoor er heel veel toffe en vooruitstrevende ideeen uitgewerkt kunnen worden. Weg suffe dooie boel; ik wil een toffe bruizende mediatheek waar leerlingen graag komen.

En weet je? Leerlingen komen graag. Ik ben enorm behulpzaam naar ze toe, strooi met leestips en weet natuurlijk een heleboel over boeken. Dit enthousiasme werkt aanstekelijk (ook naar docenten!), want toen ik boeken meenam met een klasbezoek werd er meteen flink geleend. Ze komen nu nog langs voor tips! Doel bereikt (en op De nieuweling en The hate u give staat inmiddels een behoorlijke reserveringslijst)! Trots op mij en de bieb.

Ik vind het echt heel erg leuk om te doen. Leerlingen laten lachen vind ik fantastisch en ik denk dat dit ook iets is waar ik heel goed in ben. Daarbij heb ik onderwijsbevoegdheid; ik mag lesgeven aan deze doelgroep. Ik ken ze daardoor goed en kan ingrijpen op allerlei soorten gedrag. Wanneer leerlingen overstuur zijn over een onterechte boete bijvoorbeeld, of als ze iets te enthousiast tegen elkaar aan het kletsen zijn.

Dit is echt precies mijn doelgroep. Ik vind jongeren heerlijk om mee samen te werken, wat natuurlijk ook duidelijk terugkomt in mijn liefde voor young adult boeken. Ik kan op deze manier al mijn passies combineren en wat is dat toch leuk. Ik ga met mijn plezier naar school en ondanks dat het soms even chaos kan zijn, we fixen het wel weer.

“Ik wil nu alle boeken lezen die u me aanraadt!” – een leerling.

Hier doe ik het voor. Leerlingen met plezier laten lezen. Ze uitdagen. Iets vinden wat hen oprecht interesseert, ookal houden ze (denken ze) niet van lezen. Maar ook leerlingen die wel veel lezen stimuleren hun horizon te verbreden. Uitleggen dat dunner niet altijd sneller leest. Wat een heerlijke doelgroep is het!

“Het boek was echt heel tof. Heeft u meer van dit soort boeken?”

Natuurlijk, lieverd. Ga ik voor je regelen.

Word jij blij van je werk?

 

Tags: ,

Divider

4 responses to “Waarom in de mediatheek werken echt een feestje is

  1. Priscilla

    Dit klinkt echt leuk om te doen, wordt zelf enthousiast om dit ook te doen. Helaas zie ik niet hoe ik dit zou moeten doen met mijn 40-urige werkweek. Ook mijn kennis van boeken kan heel veel beter, want je moet natuurlijk veel weten over de boeken.

    Goed om te lezen dat je met plezier naar je werkt gaat 🙂

  2. Wat geweldig dat je er zo op je plek zit!
    En ik zie inderdaad zo de mediatheek van onze oude school voor me in je inleiding. Je hebt nog niet eens verteld dat de oudere vrouw vooral heel druk was met elke keer ‘ssssssst!!!’ sissen 😉 Want heaven forbid dat we wel eens iets moesten overleggen over een opdracht of zo.

    • Oh god ja. Ik ben eens een week verbannen uit de mediatheek omdat anderen aan mijn tafel aan het praten waren. En hoe vaak mijn computer werd vastgezet omdat ze vonden dat ik niet met school bezig was; ontelbaar.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.