Waarom de Harry Potter boeken herlezen een feestje blijft

Geplaatst op 15 november 2018 door Emmy in Boeken / 15 Comments

Ik denk dat ik Harry Potter en de steen der wijzen ondertussen een keer of 35 heb gelezen. Mijn boek was zo kapot dat ik een paar jaar terug maar een nieuwe kocht, omdat ik als tiener steeds weer opnieuw begon zodra ik de vier boeken die toen op de markt waren, uit had. Ook de Engelse is vaker gelezen. En nu ben ik weer begonnen en ben ik wederom verliefd geworden op de magische wereld van Harry Potter. #noshame

Hoewel ik de herfst en winter (vooral kerst) ultiem Harry Potter weer vind, was mijn voornemen om gewoon lekker mijn TBR te tackelen. Maar ik zou ook gaan voorlezen tijdens de Magische Tovernacht die wij in de bibliotheek hadden. En dus begon ik. Ik las 1,5 uur lang voor (totdat mijn keel rauw was en zeer deed) en het was grandioos. Natuurlijk moest en zou ik het boek nu ook gewoon uitlezen. Want Harry Potter kan altijd, op elk moment!

Het mooie aan de Harry Potter boeken en wereld is dat er zo veel in een boek verwerkt is, dat zelfs wanneer je het voor de zesendertigste+ keer leest, je alsnog opnieuw kennis lijkt te maken met bepaalde details. ‘Oh ja!’ is een veel terugkomende gedachte en ik voel me meteen weer 9 jaar oud. Harry Potter heeft mijn leeslust opgewekt en fantastische vriendschappen opgeleverd. Nog steeds denk ik vaak terug aan mijn rollenspel avonturen op Zweinstein en tja..  ik loop graag rond in mijn gewaad. Harry Potter heeft zo’n belangrijke rol gespeeld in mijn tienerjaren dat ik me gewoonweg

Harry Potter heeft iets nostalgisch voor mij. Het doet me denken aan mijn jeugd, maar ik vind het niet kinderachtig. Nooit. Want daarvoor is deze wereld te complex.

Wat ik zo knap vind is dat er zo veel verschillende plotlijnen zijn. Dingen die in boek één zitten en later nog eens terugkomen; fantastisch. Het is juist heel leuk om de boeken opnieuw te lezen, omdat je die terugkerende details dan juist goed begint te zien. Daarom kan ik me keer op keer weer verliezen in deze magische boekenwereld.

En echt, heb je alleen de films gezien? Lees alsjeblieft de boeken; er zit zo veel meer in! Hoewel ik de boeken aardig verfilmd vind, zullen zo de boeken nooit maar dan ook nooit overtreffen. Zo veel elementen die niet in de films voorkomen maar wel in de boeken zitten. Alle feels.. Ohhhhh Nu heb ik zo veel zin om alle boeken weer te herlezen. Oeps.

Herlezen wordt door veel lezers gezien als zonde, omdat het zo veel tijd kost en je in principe je TBR niet tackelt en die ongelezen boekenplank dus niet kleiner wordt. Ik denk echt dat het herlezen van boeken je beleving alleen maar kan verrijken. Je let op andere dingen, kijkt anders tegen het boek aan (omdat je al weet wat er gaat gebeuren) en kan jezelf opneiwu onderdompelen in een te gekke wereld met heerlijke personages.

Maar het is saai om een verhaal te lezen waarvan je al weet hoe het afloopt!

Oke, ik ben het met je eens dat niet elk boek zich even goed leent voor het herlezen. Maar boeken als Harry Potter juist wel, omdat een groot deel van de lezers zelf zo graag onderdeel zou willen zijn van het verhaal. Wie van jullie wilden geen brief voor Hogwarts?! Bij het herlezen van deze boeken krijg ik het gevoel dat ik zelf ook even student op Zweinstein mag zijn en dat gevoel is goud waard.

En daarom is het herlezen van Harry Potter elk jaar weer een feestje!

Hoe vaak heb jij de Harry Potter boeken gelezen?

 

Tags:

Divider

15 responses to “Waarom de Harry Potter boeken herlezen een feestje blijft

 1. priscilla

  Ik herken mezelf in alles wat je zegt. Ik herlees de boeken ook vaak, soms zelfs meerdere keren per jaar. Mijn eerste Harry Potter boek is ook kapot en heb ik gebruikt om sieraden van te maken. Ik kan mezelf iedere keer weer helemaal verliezen in die boeken en voel me (net zoals jij beschrijft) eventjes op Hogwarts. Dat gevoel is echt magisch 🙂

  Het voorlezen op de magische tovenaarsnacht was voor mij echt geweldig om te horen. Zo leuk dat je dat deed!

 2. Ik ben nog bezig met mijn eerste keer lezen! Ik ben iets meer dan een jaar geleden begonnen, volgens mij. En ik heb nu de eerste 5 boeken gelezen. De overige twee moeten nog. Ik mis daarom een heel stuk nostalgie en emotie die jullie allemaal wel hebben, waardoor mijn band met de boeken (en de films, daarvan heb ik de eerste 3 gezien) toch anders is. Ik vind wel het fandom heel leuk, ik vind ook zeker dat het een klassieker is (ja, nu al) en ik weet zeker dat het gelezen gaat blijven worden. Ik vind het niet de allerbeste boeken ooit 😉 (maar wat ik zeg, dat is dat stuk emotionele en nostalgische waarde die ik mis, plus dat ik ze NU pas lees, na een hoop andere boeken in plaats van ervoor. Wat ook de leeservaring beïnvloedt)

 3. Ik doe al sinds vorig jaar een poging om te herlezen, maar nu in het Engels. Heb alles maar 1 keer gelezen. Boek 1 had ik binnen 3 dagen uit, maar ik zit nu al sinds augustus (toen heb ik het weer opgepakt) vast in deel 2 en het schiet maar niet op. Op de een of andere manier pak ik het gewoon niet op. Aan het Engels ligt het niet. Herlezen doe ik naast mijn gewone boeken, dus ik geef er ook niet echt prioriteit aan. Maar het herlezen van The Lunar Chronicles ging me een stuk beter af, evenals het herlezen van ACOTAR. Ze hebben net mrs. Norris gevonden, daar ben ik blijven steken in HP.

 4. Marjolijn

  Jaaa! Mijn Nederlandse boeken zijn ook helemaal kapot gelezen (ook door mijn moeder), dus heb ik vorig jaar de Engelse boeken voor mijn verjaardag gekregen. Het viel me toen pas op hoeveel er in de boeken gegeten wordt, hahaha 😛 En hoe ontzettend Brits de boeken eigenlijk zijn.

  En yes, Harry Potter blijft gewoon altijd spannend! Bij het herlezen van boek vier zit ik gewoon weer op het puntje van mijn stoel tijdens de herrijzenis van Voldemort: ‘O jongens, daar komt ie! Nu gaan we het krijgen!’ 😛
  Veel plezier bij het voor de 35467e keer herlezen ^^

 5. Harry Potter is gewoon goed! Een paar jaar terug kwam ik even niet door het herlezen heen, maar ik wil het toch ook weer op gaan pakken, want nostalgie en zo <3 En dat moment dat je gaat samenwonen en maar een set Harry Potter-boeken aan je broertje geeft omdat je er ineens twee hebt xD Ik trouwde met een Potterhead, altijd goed!

 6. Ik heb de afgelopen weken HP en de steen der wijzen voor het eerst gelezen, maar ik kwam er met moeite doorheen en vond het echt een matig uitgewerkt verhaal met te weinig (ruimte)beschrijvinen en spanning. Personages zijn weinig origineel..
  Ik ga niet aan deel twee beginnen denk ik, vond het gewoon niet zo tof

  • Wat jammer dat het je zo is tegengevallen. Ik vind zelf de beschrijvingen juist heel goed, omdat er zo veel ruimte is voor eigen interpretatie. Nu heeft iedereen natuurlijk zijn eigen smaak, maar ik denk dat veel lezers het met me eens zijn dat de serie alleen maar beter wordt en dat je je zal verbazen over de complexiteit van het verhaal.

   • Annette

    Ik vond deel 1 inderdaad ook niet altijd even sterk. Maar… wat emmy zegt is waar! Je ziet Rowling en de karakters en haar schrijfstijl per boek groeien!

  • priscilla

   Ik vond zelf naarmate het verhaal vordert, het steeds beter worden. Er kwam steeds meer spanning in de boeken en het einde is gewoon mindblowing 😀

 7. Andrea

  Harry Potter staat al een tijdje op mijn tbrr lijstje (to be reread 🙂 ) maar ik kom er nog steeds niet aan toe omdat er zoveel andere goede boeken zijn die ik eerst wil lezen en series waarmee ik achterloop (ughe Throne of Glass ughe). Ik luisterde toevallig (!?) gisteren naar een stukje van het eerste luisterboek, omdat ik het aan mijn buurjongetje ga geven. Toch wel weer leuk. En ja, het eerste boek is misschien niet supergoed geschreven, maar ze worden steeds beter.
  Ik heb de eerste boeken vaker gelezen dan het laatste. Bijna iedere keer als er een deel bij kwam, las ik alle voorgaande boeken 😀 De laatste heb ik maar 2 keer gelezen (1 x Engels, 1x Nederlands). Ik wil ze in het Engels gaan herlezen, misschien met de audioboeken erbij of alleen de audioboeken. Stephen Fry leest ze zó goed voor. Maar het gaat wel een stuk langzamer 🙂
  P.S. Heel tof dat je het hebt voorgelezen.

  • Ik heb de eerdere boeken ook echt veel vaker gelezen dat de laatste. Ik denk dat deel een op een keer of 35 staat, terwijl het laatste deel maar 2 of 3 keer door mijn handen is gegaan.

 8. Ha, wat grappig daar hadden we het onlangs nog over. Ik heb eigenlijk geen flauw idee hoe vaak ik de boeken juist gelezen heb. Vaak, maar nog lang niet vaak genoeg. Ik blijf het immers heerlijk vinden om die wereld te herontdekken.

 9. Debbertje

  Ik weet niet hoe vaak ik ze heb gelezen, maar wel echt heel vaak. Ik herlas ze iedere keer als er een nieuw deel uitkwam en daarna heb ik de serie meerdere malen herlezen. Als ik in deel 1 begin dan moet ik doorlezen tot deel 7 uit is. Ik geniet vooral van de Nederlandse audioboeken. Die worden echt goed voorgelezen. Als ik HP lees verdwijn ik in die wereld. Al die kleine leuke details… en die plots die vier, vijf of zes boeken later terugkomen. Heerlijk gewoon!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.