Vrijdag is de hel minder heet – Vera Van Renterghem

Geplaatst op 16 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Vrijdag is de hel minder heet – Vera Van RenterghemVrijdag is de hel minder heet door Vera Van Renterghem
Uitgever: Clavis | Maart 2014
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 160
ISBN: 9789044821857
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Sajid en zijn zus Thara proberen elk hun evenwicht te vinden tussen twee culturen. Het leven is voor hen een optelsom van geheimen. Als Thara beslist haar eigen keuzes te maken en te zwichten voor de regels van haar vader, moet ze vluchten. Kan Sajid de eer van de familie redden? Sajid en Thara komen in een spiraal van gebeurtenissen terecht. Wie is de man in het huis naast het kerkhof? Wat schuilt er achter de lach van de clown? En wat doe je met een wapen onder het bed?

Al sinds dit boek bij Clavis verscheen, was ik enorm benieuwd naar Vrijdag is de hel minder heet. De omslag intrigeerde me, omdat de Turkse vlag heel subtiel verwerkt is. Als je het eenmaal ziet, dan zie je het voor altijd. Ik was mede door de omslag ontzettend benieuwd naar de inhoud. Uiteindelijk wist ik het boek tijdens een ruilavond te scoren.

vrijdag2

Vrijdag is de hel minder heet gaat over de kinderen van een allochtoon gezin; Sajid en Thara. Zij hebben moeite met de manier waarop hun ouders hier in Nederland leven. Ze zouden het liefst breken met een aantal tradities en vrij zijn. Door een aantal gebeurtenissen raken ze nog meer verstrikt in de cultuurverschillen en de manier waarop hun vader er over denkt. Thara vreest voor eerwraak en vlucht. Sajid wordt erachter aan gestuurd en verscheurd. Hij wil zijn lieve zus niks aandoen!

vrijdag4

Aangrijpend en vol elementen uit de Turkse cultuur

Ik vond dit een aangrijpend verhaal over eerwraak. Ik had al eerder een boek over dit onderwerp gelezen, dus ik hoopte dat het niet teveel van hetzelfde zou zijn. Gelukkig was dit niet het geval. Vera Van Renterghem heeft een heel eigen manier van vertellen en weet met niet al te veel pagina’s heel veel gevoel en emoties over te brengen. Ik vond het behoorlijk heftig, wat wel past bij het onderwerp.

Natuurlijk mogen we nooit denken dat alle niet-westerlijke inwoners van dit land er zulke tradties op na houden, maar het is ook wel goed om het aan te kaarten. Er zijn immers cultuurverschillen en daar mogen we ons wel wat meer bewust van worden. Ik denk namelijk dat je door bewustzijn van andermans gebruiken, meer respect naar elkaar kunt opbrengen. En ik hou er ook gewoon van om dingen over andere culturen te leren. Daarom was ik blij dat Vera ook heel veel mooie tradities verweven heeft in haar boek. De cultuur kwam mooi naar voren.

vrijdag3

Vooral het einde vond ik erg sterk. Het is al een tijdje geleden dat ik het boek gelezen heb (ik schrijf meestal binnen een aantal dagen een recensie en dit is alweer een paar weken geleden), maar het eind is me erg bijgebleven. Ik zag het wel aankomen, maar ik hoopte dat het anders zou lopen.

Vrijdag is de hel minder heet is een bijzonder aangrijpend verhaal over twee jongeren die tussen twee culturen in zitten. Naast het thema eerwraak speelt ook het ‘wie ben ik?’ en ‘welke plaats heb ik in de wereld?’ een grote rol. Ik kan me voorstellen dat heel veel jongeren met dat gevoel zitten. Dit boek kan daarbij een steuntje in de rug zijn.

vrijdag1

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Vrijdag is de hel minder heet – Vera Van Renterghem

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.