Voorkom voedselverspilling: gebruik Too Good To Go

Geplaatst op 15 maart 2019 door Emmy in Overig / 4 Comments

Toen ik in Engeland van het concept Too Good To Go hoorde, downloadde ik de app meteen. Ik kwam alleen tot de ontdekking dat er pas enkele zaken meededen met deze strijd tegen voedselverspilling. Gelukkig duurde het niet heel lang tot ook Den Bosch mee begon te doen en ik probeerde het onmiddellijk uit. Nu kijk ik geregeld in de app, vooral als ik in andere steden ben.

Too Good To Go is een app waarmee je een voedselpakket kunt kopen, zonder dat je weet wat er in zal zitten. Het zijn namelijk verse producten die niet langer bewaard kunnen worden (thuis wel, natuurlijk) en anders weggegooid zou worden. Denk aan broodjes bij een bakker, bijvoorbeeld. Het is natuurlijk superzonde dat we zoveel weggooien en op deze manier bespaar je niet alleen geld, je draagt ook bij aan een beter milieu.

De app is makkelijk in gebruik. Zodra je de app opent zie je wat er in jouw omgeving beschikbaar is. Je ziet hoeveel pakketten er nog zijn, wanneer je iets op zou kunnen halen en – als het is uitverkocht – wanneer het op was. Elke winkel bepaald zelf per dag hoeveel pakketten ze beschikbaar hebben. Een pakket kost meestal tussen de 3 en de 6 euro.

Je kunt ook via de kaart kijken. Rode bolletjes zijn zaken die uitverkocht zijn, oranje zaken zijn bijna uitverkocht en van de groene pakketten zijn er nog minstens twee beschikbaar. Je kunt ook gemakkelijk naar andere plaatsen toe om te kijken of daar soms wat te halen valt. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld ergens gaat winkelen.

Nu de app echt populair is geworden, is het wel lastiger om een pakket te scoren, maar het zorgt er natuurlijk ook voor dat steeds meer zaken bijkomen. Helaas is mijn dichtstbijzijnde er mee gestopt. Vet jammer, want ik kreeg altijd een hele week aan brood mee van Bakker Bart, plus nog wat lekkers.

Hoeveel je per bestelling krijgt, is zaak afhankelijk. Bij de Ekoplaza kreeg ik maar drie producten mee, waar ik ook niet veel mee kon, maar bij de Donut winkel ging ik met 12 donuts naar huis. De broodtas van de Bakker Bart was amper te tillen zoveel dat het was. Een heerlijke verrassing!

Dat Too Good To Go een steeds bekender begrip wordt, merkte ik vooral toen ik samen met Esmee broodjes ging halen bij een bakker. Er waren wel acht pakketten beschikbaar en de ene na de andere Too Good To Go’er kwam binnen. Ze toonde de app met hun bon en kregen pakket mee. Soms kan je nog een beetje kiezen ook!

Bij de bakker kreeg ik brood voor een week mee: mijn tas was haast niet meer te tillen. En dat voor maar vier euro.

Je betaalt je pakket dus vooraf, wat met iDeal, Paypal of creditcard kan. Je krijgt dan een bon in de app en in de winkel zorgen de medewerkers ervoor dat jouw bon verzilverd wordt. Dit kan alleen als je binnen de afgesproken tijd langskomt, natuurlijk. Vaak is dit tegen sluitingstijd of net erna. Scheelt hen opruimen én weggooien.

Ik ben fan van het Too Good To Go concept. Het is een gemakkelijk manier om bij te dragen tegen voedselverspilling én het is leuk voor de portemonnee. Natuurlijk kan je je afvragen of je niet alleen maar extra eten koopt, maar wanneer je het goed plant, kan het een erg leuke afwisseling op de boodschappen zijn.

Tags: ,

Divider

4 responses to “Voorkom voedselverspilling: gebruik Too Good To Go

  1. Ik vond het ook geniaal toen ik er voor het eerst over hoorde – vorig jaar in Berlijn – maar hier in de buurt doet helaas nog niemand mee. Hopelijk binnenkort wel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.