Volmaakt Monster – Tom Thys

Geplaatst op 11 januari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Volmaakt Monster – Tom ThysVolmaakt Monster | oktober 2014
Aantal pagina's: 316
ISBN: 9789490767808
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Stel je een wereld zonder regenbogen voor, een lege doos die voller is dan ze op het eerste gezicht lijkt, een mysterieuze zwarte steen op de zuidpool, een wonderlijke kermisattractie in het oude Canterbury en een meisje dat noodgedwongen door het leven gaat als menselijke vergeetput.

In negentien verhalen verkent de Vlaamse auteur Tom Thys de grenzen van horror, magisch realisme, science fiction en alles wat daartussen ligt, soms doordrenkt van zwartgallige humor, dan weer overladen met melancholie.
Hij neemt de lezer mee van de Antwerpse ondergrondse metro naar het zinderend hete Australië, van de onherbergzame Barentszee in 1596 naar het dak van een wolkenkrabber in de futuristische stad Cytrica. Maak kennis met de geniale uitvinder Canavan, met Agnes die een monsterlijke metamorfose ondergaat en met de levendige verbeelding van kleine Georgie. Volg de heldhaftige pastoor Seraphin in zijn strijd tegen het kwaad en aanschouw het nieuwste kunstwerk van de mysterieuze Samaranq.

Een tijdje terug ontving ik van Tom Thys een mailtje met het verzoek of ik zijn boek, Volmaakt monster, wilde lezen. Na wat research gedaan te hebben en intrigeert te zijn door de gave kaft, besloot ik toe te zeggen. Ik was erg benieuwd of deze verzameling met korte verhalen mijn haat-liefdesverhouding met dit soort boeken zou verbeteren.

Het boek bevat een groot aantal verhalen die uiteenlopen tussen bizar, vreemd, eng, goor en spannend. Het schiet echt alle kanten op. Dit zorgt er voor dat er voor iedereen wel een verhaal tussen zit dat je aanspreekt. Ik had dit ook; sommige verhalen deden me helemaal niks, andere verhalen vond ik echt fantastisch. Lekker spannend of lekker goor. Ja, ik waardeer Tom’s keuze voor gore stukken. Dat mag wel in dit boek.

Ergens denk ik dat je dit boek wel kan vergelijken met de verhalenbundels van Neil Gaiman; ze bevatten ergens dezelfde vervreemde realiteit. Ik kan dat wel waarderen omdat ik een groot fan ben van Gaiman.

Wel merkte ik duidelijk dat – als ik een verhaaltje minder leuk vond – ik minder gemotiveerd raakte om door te lezen in een ander verhaaltje. Bang voor meer teleurstelling misschien? Soms werd in dan verrast en was het juist fantastisch… Tja, die haat-liefdesverhouding blijft bestaan: verhalenbundels zijn gewoon minder mijn ding! Liever een verhaal waarin ik langer kan vertoeven.

Alles leest prettig weg, zij het dat er soms wel erg veel Vlaams taalgebruik is. Dit verschilt enorm per verhaaltje.. Eigenlijk zit er best een wisselende kwaliteit tussen de verhalen. Toch is het over het algemeen een erg leuk boekje, wat ik zeker aan wil raden aan iedereen die wel houdt van absurde verhalen (met hier en daar wat gore dingen).

Verder zit alles goed in elkaar en worden de verhalen goed afgewisseld. Voorin zit een handige inhoudsopgave. Mijn favoriet? Ik denk ‘De Dag dat ik Gelukkig werd’. Dit was ZO bizar en griezelig. Heerlijk. Ook Tussenstop. Brrrr.

Wat leer ik hier nou van? Voortaan moet ik zo’n boek als Volmaakt monster echt in stukjes gaan lezen. Steeds een verhaaltje per keer, zodat ik meer tijd heb iets te laten bezinken!

three-stars

Tags: , ,

Divider

3 responses to “Volmaakt Monster – Tom Thys

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.