Ook door deze auteur: Moord in de rocky mountains
Serie: Het ongetemde Amerika #5
Andere boeken in deze serie: Goudkoorts
Uitgever: Verschijnsel | November 2017
Genres: Young Adult, Historische fictie
Aantal pagina's: 247
ISBN: 9789078720492
Uitgave: Paperback
Goodreads
Duik mee terug in de tijd naar het ongetemde Amerika.
Een serie avonturenromans over de verovering van Noord-Amerika in de 19e eeuw.Gevluchte slaven proberen rond 1858 aan de slavernij in de Zuidelijke staten te ontsnappen via de ‘ondergrondse spoorweg’, een netwerk van blanken die vluchtelingen helpen naar het noorden of Canada te ontkomen.
Als Samuel voor de zoveelste keer mishandeld wordt door de plantage-opzichter, vlucht hij. Dat is het begin van een levensgevaarlijke tocht.
Onderweg krijgt Samuel hulp van de ‘Ondergrondse Spoorweg’. Daarbij ontmoet hij Laura en Nathan, twee jonge blanken. Maar de genadeloze slavenjagers en plantagehouders zijn vastbesloten hen niet zomaar te laten ontsnappen.Vanaf nu hoort Karl May definitief tot het verleden.
- Leesfeest
Een echt avonturenboek dat door zowel jongeren als ouderen te lezen is.
- Gooi en Eembode
Goed geslaagde spannende avonturenromans. Arendsoog verbleekt erbij.
- NRC-Handelsblad
Alle delen zijn los van elkaar leesbaar.
Sinds ik begonnen ben met de Het ongerepte Amerika serie van Gerben Graddesz Hellinga merk ik dat ik steeds meer binding met de serie begin te hebben. Ik keek er dan ook best wel naar uit om De vlucht naar het noorden te gaan lezen, omdat ik het vierde deel oprecht ontzettend tof vond. Daarnaast beloofde dit boek een aantal terugkerende personages te bevatten.
In de 19e eeuw staat het zuiden van Amerika vooral nog in het teken van slavernij. Door middel van een geheim netwerk met de naam ‘ondergrondse spoorweg’ proberen ontsnapte slaven met behulp van blanken naar het noorden of naar Canada te vluchten, waar ze wel in vrijheid kunnen leven. Samuel is ook zo’n slaaf die weet te ontsnappen, omdat hij vreselijk wordt mishandeld. Met behulp van Laura en Nathan probeert hij uit handen te blijven van de plantagehouders.
Ik vond het erg tof dat Laura terugkwam, en dat ze ditmaal weer werd bijgestaan door wat nieuwe bijzondere personages. Gerben Hellinga is er goed in geslaagd om allerlei verschillende types van het vroegere Amerika om te zetten naar geloofwaardige personages die passen in de tijd waarin ze leefden.
De slavernij is natuurlijk een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Amerika, zij het dat het een grote rol heeft gespeeld in het ontstaan van het land zelf. Ik vind het dan ook sterk dat Hellinga de gruwelijkheden durft te laten zien. Het was immers geen mooie tijd en mensen hebben elkaar verschrikkelijke dingen aangedaan. Ik vind het zo lastig om voor te stellen dat mensen elkaar echt als beesten hebben behandeld. Hoe heeft het zover kunnen komen? Het is amper voor te stellen. En dat vind ik sterk aan dit boek, dat het dit soort kwesties aankaart en bespreekbaar maakt. Je leert ontzettend veel van dit boek.
Wel had ik weer wat minder feeling met dit boek als het vorige deel, waar ik op een of andere manier erg van genoot. Het is niet dat ik het onderwerp te heftig vond, of niet interessant, maar ik had minder klik met de personages en de gebeurtenissen. Dat neemt niet weg dat ik het tof vind hoe Hellinga in elk boek weer een thema uit de Amerikaanse geschiedenis weet aan te kaarten.
Als je meer over de geschiedenis wilt weten van de slavernij in Amerika en op zoek bent naar een passend fictieboek, dan is De vlucht naar het noorden zeker een aanrader.
De vlucht naar het noorden is een leerzaam verhaal. Geschiedenis is op een overtuigende wijze vermengd met fictie in een spannend verhaal. Dat Laura een grote rol speelt vind ik prettig, want zij is tot op heden mijn favoriete vrouwelijke personage uit de reeks. Al met al is dit een prima boek voor young adults en ik zie vele jongeren in mijn werk langskomen die zullen smullen bij deze verhalen.
Geef een reactie