Vitro – Jessicia Khoury

Geplaatst op 18 augustus 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Vitro – Jessicia KhouryVitro Serie: Corpus #2
Andere boeken in deze serie: Onsterfelijk
| april 2014
Aantal pagina's: 340
ISBN: 9789044821697
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Wat als wetenschap te ver gaat?

Op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan hebben wetenschappers het leven gegeven aan embryo's. Deze wezens - de Vitro's - beschikken over capaciteiten waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen. Maar ze hebben ook een groot gebrek. Sophie Crue is vastbesloten om Skin Island te bezoeken en haar moeder te vinden, een wetenschapper die Sophie jaren geleden heeft achtergelaten. Sophie schakelt charterpiloot Jim Julien in om haar naar het eiland te brengen. Maar eenmaal daar aangekomen, ontdekken Sophie en Jim meer dan ze wilden weten ... onder meer de charmante, briljante Vitro Nicholas en de onschuldige Vitro Lux, die als twee druppels water op Sophie lijkt.

Een tropisch avontuur met een huiveringwekkende boodschap.

foto-4

Kijk hoe mooi al mijn Clavis boeken bij elkaar staan!

Koop ‘Vitro’ hier.

Eindelijk is hij er: het nieuwste boek van Jessica Khoury, Vitro, die mij eerder wist te verrassen met Onsterfelijk. Beide boeken zijn prachtig vormgegeven en Vitro beloofde weer veel goeds. Niet echt een vervolg, maar wel een boek in dezelfde wereld als die van Pia. Echt, zodra ik het boek binnenkreeg, kon ik niet wachten om te beginnen. Zou dit boek weer dezelfde spanning opleveren? Of zou het meer van hetzelfde worden?

Dit verhaal gaat over Sophie, die door een vreemd mailtje van haar moeder naar het bijzondere Skin Island, in de buurt van Guam, vertrekt. Haar moeder werkt daar als wetenschapper aan een medicijn voor dementie… Of toch niet? Samen met Jim – een vriend uit haar jeugd – vertrekt ze naar het eiland.. Om daar achter een gruwelijk geheim te komen.

Wat ik zo briljant vind aan de boeken van Jessica Khoury is dat ze ethische vraagstukken aankaart die verder gaan dan klonen of stamcelonderzoek. Deze vraagstukken gaan nog verder, zonder daadwerkelijk hun realisme te verliezen. Het zou zo maar eens kunnen dat de huidige wetenschap hier ook al toe in staat is. Eng idee toch? Mogen we als mensheid wel voor schepper spelen? Mogen we God zijn? Mogen we zo ingrijpen op het menselijke leven? Allemaal vragen die je als lezen tegenkomt. Daar hou ik wel van.. Omdat de realisme zo sterk is, voel ik toch altijd een soort rilling over mijn rug lopen. Wat als zoiets als in Vitro nou echt gebeurt?

Vitro is een spannend boek, maar sommige elementen zijn wel hetzelfde als in Onsterfelijk. Dat is niet verkeerd, maar maakt het wel wat vlakker. Leuk vind ik wel dat de verhalen zich een soort van parallel afspelen… Dit maakt het realistischer, want het bedrijf zou nog heftiger reageren na de gebeurtenissen in Zuid Amerika, denk ik. Toch voel je duidelijk dat gevaar van Corpus en de macht die ze hebben. Omdat Khoury niet bang is om heftige keuzes te maken, sta je toch elke keer weer voor een verrassing.

Lux vond ik als Vitro een interessant personage, maar ik had graag gehad dat ze wat meer ruimte had gehad voor ontwikkeling. Wat ik merkte aan Vitro is dat ik het grootste gedeelte van het boek een soort inleiding vond. Op 2/3 van het boek schrok ik een beetje.. Was dit het nou? Ja, het zoog me mee en het was spannend, maar nog niet zo spannend als ik verwacht had. Ik wilde dat het dieper zou gaan. Dat de personages meer ruimte tot spreken kregen.. Zodat het allemaal kon samenlopen tot een zinderende climax. Dat was voor mij helaas een beetje een tegenvaller. Desniettemin is het een knetter goed boek dat spannend is en je achter je oren laat krabben. Het is goed geschreven en toegankelijk.

Ergens vind ik het wel jammer dat het pad van Sophie en Pia zich niet kruist.. Maar aan de andere kant, weet je maar nooit welke verrassing Jessica voor ons in petto gaat hebben? Welk vraagstuk kaart ze de volgende keer aan?

Hou jij van spannende boeken die eng realistisch overkomen? Lees dan Vitro! Het is overigens niet nodig om Onsterfelijk eerst te lezen, dus laat je daar niet door tegenhouden.

Ik wil Clavis heel erg bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.