Vijf boeken die ik zou redden als mijn huis in brand stond

Geplaatst op 11 december 2020 door Emmy in Boeken / 2 Comments

Joost organiseert elke vrijdag de friday five en zo nu en dan vind ik het leuk om ook een bijdrage te leveren. Deze vrijdag gaat het over het redden van boeken uit een brandend huis en geloof me, dat was een uitdaging om te bedenken!

Vroeger – voor de komst van Lily – had ik waarschijnlijk een enorme lijst van titels gehad die ik zou willen redden. Wat een nachtmerrie moet het zijn om álles kwijt te raken. En aangezien ik een bibliotheek van 1300+ boeken heb staan, zou dat inderdaad enorm slikken zijn. Maar ik merk dat mijn prioriteiten zijn veranderd. Tuurlijk, ik zou huilen om mijn verdwenen spullen, maar mijn gezin (inclusief) huisdieren gaan natuurlijk voor! Toch heb ik nagedacht over elke boeken ik zou redden en daar kwamen verrassende resultaten uit.

Eigenlijk niet eens de gesigneerde boeken die ik heb. Ik heb immers de foto’s nog en herinneringen gaan niet verloren. Tuurlijk is een gesigneerd boek van (persoonlijke) waarde, maar het blijft een ding. Een boek is een gebruiksvoorwerp.

Een van de eerste boeken die ik zou redden is of ons trouwboekje of de map met belangrijke administratie als Lily’s papieren en mijn diploma’s.

Daarna zou ik het boek meenemen waar ik mee ten huwelijk ben gevraagd. Dit is natuurlijk een heel bijzonder boek van mij en tja, misschien wel het meest romantische wat iemand kan doen voor een boekenworm. Voordeel: hij staat naast het trouwboekje.

Vervolgens zou ik een exemplaar van mijn eigen boek – Supernerd – redden. Natuurlijk zou ik hem nieuw kunnen kopen, maar het gaat om het idee. Dit boek staat voor mij voor het waarmaken van dromen, iets waar 2020 – naast die rotcrisis – toch wel symbool voor staat.

Daarna zou ik mijn zwangerschapsdagboek redden en die van mijn moeder. Ik heb hem van mijn moeder gekregen omdat zij het zo leuk vond hem bij te houden tijdens haar zwangerschap. Ik heb degene die zij destijds schreef ook en hier heb ik echt heel veel van geleerd.

En just for the sake of it zou ik mijn exemplaar van Strange the dreamer redden. Mijn gesigneerde uitgave is blijkbaar 200 euro waard (beste 20 euro die ik ooit uitgaf? haha grapje) en die zou ik dan verkopen om spullen in huis te vervangen.

Nu kan je je afvragen waarom ik mijn book of shadows niet zou redden, of mijn exemplaren van Harry Potter. Die kan ik opnieuw maken of kopen. De kennis vergaat niet. Zodra ik mijn geannoteerde exemplaar van De steen der wijzen echter terug heb, kan het zijn dat dit boek wel op de lijst komt. Dan is hij zo liefdevol aangepakt door vrienden…

Het is een lijst geworden met een ander soort dierbare boeken. Een jaar geleden zou de lijst er heel anders hebben uitgezien, denk ik zo.

Welk boek zou jij redden?

Tags:

Divider

2 responses to “Vijf boeken die ik zou redden als mijn huis in brand stond

  1. Ik zag de titel in mijn Bloglovin en ik merkte ook dat ik direct dacht: in principe kun je alles vervangen, behalve persoonlijke invulboeken en gesigneerde exemplaren. Net als jij zou ik het vervelend en pijnlijk vinden, maar andere dingen zijn belangrijker.

  2. Wat heb je een interessante mix gekozen. En hoe leuk dat je het boek waarmee je ten huwelijk gevraagd bent ook echt bij je trouwboekje bewaart. Ik zou kiezen voor een boek waar een persoonlijk tekstje in staat of één van de boeken die V E Schwab signeerde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.