Verraad in Texas – Gerben Graddesz Hellinga

Geplaatst op 11 september 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Verraad in Texas – Gerben Graddesz HellingaVerraad in Texas door Gerben Graddesz Hellinga
Ook door deze auteur: Moord in de rocky mountains
Uitgever: Verschijnsel | Juni 2017
Genres: Young Adult, Avontuur, Historische fictie
Aantal pagina's: 216
ISBN: 9789078720478
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Texas Rangers verdedigen hun republiek en de pioniers­­stadjes die uit het niets verrijzen, ondanks de dreiging van de Amerikaans-Mexicaanse oorlog. Avonturier Jack Dolman begint een winkel in Daisyville, een pioniers­stadje in de Republiek Texas waar ook de ontvluchte ‘gebonden’ Marianne Char­cot een nieuw bestaan wil opbouwen. Texas Ranger en ex-bontjager Fred Barker gebruikt hen om een Mexi­caanse vrijheidsstrijder te vangen. Maar de oorlog tussen de VS en Mexico over Texas komt steeds dichterbij.

Ondertussen was ik – na de eerste twee boeken over Amerika van Gerben Graddesz Hellinga gelezen te hebben – toe aan het derde boek: Verraad in Texas. In dit deel zouden twee eerdere personages terugkomen. Ondertussen was ik al een beetje bekend met Hellinga’s werk en had ik er zelfs zin in om het te lezen!

Texas was vroeger een losstaande republiek strijdend tegen Mexico, maar Jack vindt het de ideale plek om te settelen en zijn general store te openen. Onderweg komt hij Marianne, een gebonden dienstmeid tegen, die hij helpt te ontsnappen. Fred Barker – de bevenbontjager – meld zich aan als ranger. Hij ziet in Jack en Marianne een ideale manier om een Mexicaanse crimineel te pakken te krijgen.

Verraad in Texas is mijn favoriete boek tot nu toe. Dit boek centreert zich meer op een plek en op het leven in het vroegere Amerika, bijgestaan door spannende momenten. Omdat het zich vooral in Daisyville centreerde, had ik genoeg ruimte om het stadje en al zijn bewoners echt voor me te zien. En dat is precies waar ik gek op ben; een wereld van vroeger tot leven zien komen.

Zowel Jack (uit boek 2) en Fred (uit boek 1) komen terug en hun paden kruisen. Jack begint zijn winkel en Fred gaat aan de slag als Ranger. Marianne klimt op naar schooljuf. De personages vond ik allemaal goed uitgewerkt en interessant om te volgen. Het hielp zeker dat ik ze al een beetje kende. Zo kon ik mezelf nog meer inleven in hun situaties en de manier waarop Amerika eigenlijk gevormd is.

Maar wat me echt enorm stoort is dat alle vrouwelijke hoofdpersonages tot nu toe verkracht zijn in het verleden of verkracht worden gedurende het boek. In één boek, oke, maar dit is nu alweer de derde. Vrouwen hoeven niet altijd in de slachtofferrol geplaatst te worden. Ook het feit dat 2 van de 3 dames eigenlijk in een wip zwanger waren schiet me ergens in het verkeerde keelgat. Ook al speelt het boek in het verleden af, dat hoeft niet te betekenen dat vrouwen voornamelijk hulpeloze broedmachines zijn. Voor mij wordt de plank daar misgeslagen, al ben ik wel benieuwd of er in de rest van de reeks wel een powervrouw zal zijn die niet binnen 200 pagina’s bevalt of door een man onderworpen wordt.

Dat terzijde.

Het boek is spannend, avontuurlijk en heeft een lekker vlot tempo. Het zit boordevol historische lesjes, zonder dat het ooit belerend aanvoelt. Vooral jongens zullen genieten van dit verhaal vol pistolen, gevechten en stoere figuren. Zo nu en dan krijg je echt een kijkje in het hoofd van de personages, maar meestal draait het toch om de actie. Wat ook fijn is, is dat er zo nu en dan gesprongen wordt in de tijd om het verhaal meer vaart te geven. Hellinga is er goed in geslaagd om de personages te laten groeien, zonder dat ze al te veel veranderen.

Verraad in Texas is mijn favoriete deel tot nu toe. Ik waande me even echt in een Amerikaans stadje in de vroege 19e eeuw.

Al met al ben ik positief verrast door Verraad in Texas. Verraad in Texas centreert zich op het leven in een opkomend stadje in Texas, waar de strijd tegen Mexico en de Indianen goed voelbaar is De setting sprak me bijzonder goed aan en de personages wisten me te intrigeren. Als je fan bent van het wilde westen, geschiedenis en stoere personages, dan zal dit boek je wellicht aanspreken. De boeken zijn los te lezen, al zitten er af en toe verwijzingen naar een ander deel in.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.