De verkenner – Karen Willekens

Geplaatst op 23 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De verkenner – Karen WillekensDe verkenner door Karen Willekens
Uitgever: Uitgeverij Macc | Maart 2017
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 270
ISBN: 9789078437390
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

25 jaar geleden is er in een nacht tijd een muur om de provincie Atta, deel van het land Battalu, ontstaan. Het luidt het einde van een bloedige oorlog in tussen Atta en de rest van het land Battalu maar het begin van isolatie. Wie heeft deze magische muur geplaatst en waarom?

Na 25 jaar isolatie wordt de jonge verkenner Ella ontboden in de hoofdstad Gransia, zij moet de kroonprins van Battalu door het Schemerwoud naar de hoofdstad begeleiden zodat er vredesverdragen en handelsakkoorden ondertekend kunnen worden. Wat een eenvoudige missie had moeten worden, draait al snel op een nachtmerrie uit als Ella wordt aangevallen door een duistere magiër…

Een tijdje terug werd ik benaderd of ik soms een recensie-exemplaar van De verkenner wilde ontvangen. Dit is een fantasyroman van eigen bodem, geschreven door Karen Willekens. Niet veel later viel het boek met een vrij clichématige omslag op de mat.

25 jaar na de verschijning van de magische muur rondom Atta wordt de jonge verkenner Ella ontboden in de hoofdstad. Het is haar taak om de kroonprins door het woud te gaan begeleiden, zodat de prins belangrijke handelsverdragen en andere afspraken kan tekenen. Maar het loopt al snel mis als Ella wordt aangevallen door een duistere magiër.

Ik noemde het al; het omslag. Ik vind hem erg ouderwets en niet heel aantrekkelijk voor het young adult publiek. Het had van mij wel wat vlotter gemogen. Op deze manier is het erg zonde, want veel lezers zullen het boek nu eerder laten liggen. Want op zich is de inhoud prima.

Klinkt toch niet helemaal oke, vinden jullie niet? Ik zal het uitleggen. Hoewel ik me wel vermaakt heb tijdens het lezen, vond ik ook dat er nogal wat dingen mis waren met het verhaal over Ella.

Allereerst het overgrote gebruik van clichés. Nu hebben de meeste fantasyverhalen er behoorlijk wat, maar ik hoop altijd toch wat origineels te zien. Maar ik vond dat te gebrekkig aanwezig in De verkenner. Ella was een special snowflake en aangezien de plot zelf ook vrij standaard was, vielen andere dingen die niet helemaal goed geplaatst waren extra op.

Zo had ik veel moeite met de setting. Het hele boek voelt als een soort historische setting – zoals zo veel fantasyboeken. Er is immers sprake van een kroonprins en pijl en boog en dat nodigd uit tot een soort middeleeuwse setting. Maar ik kan er dan niet zo goed tegen als een hoofdpersoon opeens gaat douchen en haar benen gaat scheren met scheerschuim en een scheermesje. Dat voelde zo random en misplaatst. Maak een keuze in je setting en zorg dat dit duidelijk overgebracht wordt. Een omgeving en een tijdgeest is namelijk de sleutel tot een succesvol en interessant boek.

Vervolgens de tenenkrommende instalove romantiek. Ik wil daar eigenlijk verder geen woorden over vuil maken. Ik vat het samen; cliché.

Hoewel het einde op zich wel aardig was en vermakelijk, ontbrak het boek mij aan een climax, waardoor het niet helemaal afgerond voelde. Het einde is een cliffhanger, maar ik zie in dit soort type boeken liever een echt afgerond plot. Dat is persoonlijke smaak, natuurlijk.

Is er dan werkelijk zo veel mis? Nee. Het boek is prima geschreven en heeft zeker interessante stukken. Het heeft potentie, maar zou eigenlijk nog bijgeschaafd moeten worden. En een betere cover moeten krijgen. De bruine rand lozen en een leesbare titel zou echt al duizend keer beter zijn. #huurmijin. Het geheel is het net niet en dat is zonde, want het kan echt wat worden.

Als je tegen clichés kunt en een boek voor tussendoor wilt hebben, dan schuilt er goed leesvoer in De verkenner. Verwacht echter geen baanbrekend plot.

De verkenner is een vrij standaard fantasyverhaal. Leuk voor tussendoor, naar mijn beleving, maar geen hoogvlieger. Dit kwam voor mij vooral door de vele clichés en de setting die voor mij nogal off voelde. Het was het gewoon net niet, zo leek het. Het verhaal heeft zeker potentie, maar had van mij meer uitgediept mogen worden.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “De verkenner – Karen Willekens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.