Vandaag start de boekenweek voor jongeren

Geplaatst op 20 september 2019 door Emmy in Evenement / 1 Comment

Vandaag, op 20 september, begint de boekenweek voor jongeren. Tot en met 29 september staan jongerenboeken centraal, gaan er auteurs op literatour, krijg je het boekenweekgeschenk 3PAK bij aankoop van een boek én wordt het beste jongerenboek van het jaar gekozen.

3PAK

Dit jaar is er weer een geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Wij hebben er op school ook een aantal aangevraagd om uit te delen. Ook dit keer staan er weer drie verhalen in, ditmaal door de auteurs Margje Woodrow (Snitch), Karin Amatmoekrim (Het Gym) en Joost Klein (Albino). Ik ben erg benieuwd wat ze er dit keer van hebben weten te maken!

Literatour

Ook dit jaar gaan er 21 auteurs langs op wel 100 scholen! Helaas zit mijn school er niet bij, maar ik heb eens zo’n schoolbezoek mogen meemaken en dat was echt heel leuk. Hopelijk kunnen we volgend jaar regelen dat wij ook een bezoek krijgen! Er zitten allerlei soorten auteurs tussen: leuk voor de onder- en bovenbouw, echte YA auteurs, maar ook auteurs die boeken schreven die heel toegankelijk zijn voor jongeren.

Beste boek voor jongeren

Ook dit jaar wordt er weer een prijs uitgereikt voor het beste boek voor jongeren. Elk jaar heb ik moeite met de nominaties, maar ben ik blij als er toch echt boeken die voor jongeren op de markt zijn gezet op de lijst komen. Ik duim dan ook altijd dat deze worden gekozen.

Er zijn tien boeken genomineerd. Vijf in de categorie oorspronkelijk Nederlands en vijf in de categorie vertaald. Welke boeken mogen er van jou met een prijs mee naar huis? Of welke boeken zou jij nomineren?

Wat is er te doen

Nog voor er überhaupt sprake was van een boekenweek voor jongeren, was er al veel vraag naar. Er is immers een kinderboekenweek, een gewone boekenweek, spannende boekenweken.. Maar jongeren (de ‘moeilijkste’ doelgroep) werden weer overgeslagen. Literatour werd opgezet, maar toch sloeg dit niet aan (tja, de naam trek niet veel mensen). Er waren veel uitgeverijen en boekhandels die gedurende de week een tof evenement of activiteit wilde opzetten. Helaas is dat nu veel minder. Hopelijk bloeit het uiteindelijk weer op.. Want jogneren? Die houden óók van lezen en hebben óók behoefte aan toffe activiteiten. Gelukkig komt YALFU steeds dichterbij.

Toch is er vanavond wel wat te doen in Amsterdam. Een soort van feest met een dj en toffe auteurs. Mocht je in de buurt wonen, dan is het misschien wel leuk om te gaan?

Er zijn meer activiteiten en hier kan je een overzichtje vinden.

Ga jij een boek kopen tijdens de boekenweek voor jongeren?

Tags:

Divider

One response to “Vandaag start de boekenweek voor jongeren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.