TTT | Top 10 Vrouwelijke personages in boeken

Geplaatst op 21 augustus 2014 door Emmy in TTT / 7 Comments

topten

Zoals elke donderdag wordt er vandaag wederom een top ten on thursday georganiseerd door De Lady Library. Het thema van vandaag is ‘Vrouwelijke personages in boeken’, waar deelnemende blogs een top 10 bij samenstellen. Daarbij kan je denken aan de top 10 kwaliteiten van een vrouwelijk personage, maar ook een aantal personages (vrouw) die je erg waardeert. Ik denk dat het daarbij leuk is om te kijken naar personages die niet perse de hoofdpersoon zijn. Aan de andere kant is dat ook wel weer lastig, want meestal zijn het de vrouwelijke hoofdpersonen die awesome zijn.  Ik ben in ieder geval even voor mijn boekenkast gaan zitten om te kijken wie ik zou kiezen.

En omdat het merendeel (denk ik) voor voor de hand liggende meiden als Katniss en Tris gaat kiezen, probeer ik juist de minder bekende heldin voor jullie uit te zoeken. Want van al de onderstaande personages heb ik genoten!

 1. Cath (Fangirl). Zij mag hoog in de lijst staan omdat zij voor mij het ‘fan’ zijn van iets symboliseert, maar dan vooral het ‘in je eigen wereld zitten, maar toch tof zijn’. Ikzelf heb op de middelbare school vooral in mijn eigen wereldje geleefd en oh wat had ik fangirl toen graag gehad als boek. Ik voelde me ontzettend begrepen tijdens het lezen!
 2. Eleanor (Eleanor & Park). Wederom een Rainbow Rowell personage, maar qua uiterlijk zouden Eleanor en ik tweelingen kunnen zijn. Heel tof dat dit boek ook bijna in Nederland uitkomt! Eleanor symboliseert voor mij het feit dat je geen maatje 34 hoeft te zijn, of super sterk of moedig om een heldin te zijn. Eleanor is sterk op haar eigen manier. Eigenzinnig. Geen dertien in een dozijn. Ik waardeer haar daarom echt enorm!
 3. Yelena (studie van Gif). Ze is wat ouder dan de meeste YA heldinnen, maar echt ontzettend stoer en sterk. Omdat ik het lijstje niet wil volgooien met mijn huidige heldinnen Alina en Celaena, kies ik voor een ‘goude oude’ Yelena. Die van beide meiden wel wat wegheeft. Heerlijk vind ik dat soort personages!
 4. Scarlet (The Lunar Chronicles). Als je date met Wolf, dan win je mijn hart. En tja.. Weer een roodharige? Iets met identificeren denk ik zo! Scarlet vind ik gaaf omdat ze gebaseerd is op Roodkapje, maar vooral omdat ze zo vecht voor de mensen die ze lief heeft.
 5. Shannon (Godin bij vergissing). Zij is alles wat ik zou willen zijn (haha). Nee, ze is wat ouder, maar komt in een bijzondere andere (mythologische) wereld terecht waarin ze leert lief te hebben en van zichzelf te houden, maar ook om te leiden en zichzelf minder weg te cijferen. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet in liefde leven?!
 6. Alexa (de verborgen universiteit). Dit is misschien een vreemde keuze, omdat ik niet eens zo enthousiast was over boek 1, maar ik wilde ook wat onbekendere boeken pakken die nog de aandacht verdienen. Alexa is een student die naast studeren ook over magie gaat leren. Droom, anyone? Het studeren herken ik natuurlijk enorm, maar ze houdt ook nog eens van lezen.. Dus tja.. Ik vind dat altijd een dikke plus natuurlijk. En wie wil er nou geen magie leren? Wat ik van Alexa waardeer is dat ze niet schroomt om iets uit te gaan zoeken. Ik hou ook wel van een beetje onderzoeken!
 7. Marie (de Wandelhoer). En de ‘ik neem mijn lot in eigen hand’-award gaat naar Marie! Zij blijft ondanks het getroffen noodlot de kracht hebben om door te gaan en haar vrouwtje te blijven staan. Applaus!
 8. Gemma (De Gemma Doyle trilogie). Gemma is zo lekker ‘normaal’ gebleven, ondanks haar niet heel normale invulling van het leven. Daarbij vind ik het tof om te lezen over geschiedenis en over hoe het leven destijds zou kunnen zijn. Libba Bray heeft er een erg originele draai aan gegeven zonder de tijdsgeest te verliezen. Daarnaast is Gemma een beetje een vreemde eend in de bijt, en tja, dat waardeer ik dan ook wel weer!
 9. Luna Lovegood (Harry Potter). Want we houden allemaal wel van een beetje gekkigheid toch? Luna is een ontzettend trouw en lief mens, wat zich niet laat gekmaken door anderen en haar eigen (eigenzinnige) pad blijft volgen. Daar kunnen heel veel van ons nog wel wat van leren!
 10. Diana Bishop (Allerzielen). Ook zij is wat ouder, maar ten eerste is ze historicus (like) en ten tweede een heks (like) die een god van een vent weet te versieren. Wat ik zo mooi vind aan haar is dat ze in haar eigen kracht blijft, maar zichzelf ook leert kennen en ontwikkeld. Ik vind haar een heel tof personage om over te lezen.. En ik kan niet wachten tot ik het ‘Boek des Levens’ open kan slaan!

Ik vond dit echt een hele leuke lijst om te maken en ik hoop dat ik jullie heb lekker gemaakt om ook een aantal van deze topvrouwen te leren kennen. Ik heb mijn best gedaan er een aantal uit te zoeken die niet zo heel erg bekend zijn, maar in mijn mening echt niet onderdoen aan de bekende heldinnen! Daarnaast ben ik natuurlijk ook erg benieuwd wat jullie een leuk vrouwelijk personage vinden, dus laat vooral een reactie achter.

Tags: , ,

Divider

7 responses to “TTT | Top 10 Vrouwelijke personages in boeken

 1. ink

  Wat een leuk onderwerp zeg. Van de Young Adultboeken die ik de laatste tijd (veel) las, vielen juist de mannelijke hoofdrollen op. En ik zal hier niet met thrillers gaan strooien. Eentje noem ik er welke mijn meest favoriete vrouwelijke hoofdpersoon is: Fiona, uit de boeken van Harry Bingham. Een zeer eigengereid en een tikkie vreemd gaat ze haar eigen weg en doet de dingen op haar wijze. Heeft geen bevestiging nodig om haar leven op haar manier te leiden. Ik houd daar zeer van en probeer de zeldzame mensen die zo zijn om mij heen te verzamelen. Een persoon die eigen is en niet zijn oor naar anderen laat hangen…

  • Ik hoop dat er ook een mannelijke versie van deze TTT gaat komen. 🙂 Er zijn inderdaad heel wat opvallende mannen in de hoofdrol.
   Fiona klinkt ook als een fijn personage!

 2. Gemma staat ook in mijn lijstje, zij is sowieso een van mijn favoriete karakters. Alexa heb ik ook nog even over zitten twijfelen, maar ik was zoveel vergeten dat ik haar uiteindelijk toch niet heb gekozen. En als ik jouw nummer een en twee zie, moet ik toch echt eens een keer een boek van Rainbow Rowell gaan lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.