TTT | Top 10 van onderwerpen die we vaker mogen terugzien in boeken

Geplaatst op 5 februari 2015 door Emmy in TTT / 19 Comments

top10

Wat is dit een gek idee! Dit is namelijk de eerste TTT die wordt gehost door Zon en Maan in plaats van De Lady Library! In de menubalk staat nu een speciale pagina voor de Top Ten on Thursday, waar ook de lijst met thema’s staat!

Voor iedereen die het nog niet wist; de Top Ten on Thursday is een wekelijks terugkerende rubriek waaraan vele bloggers meedoen. Elke week is er een ander thema, waar een top 10 bij wordt bedacht. Deze week is het thema: Top 10 van onderwerpen die we vaker mogen terugzien in boeken.

Er zijn namelijk heel wat thema’s die we heel erg vaak terugzien, maar ook genoeg die wel eens vaker onder de aandacht mogen komen. Ik wilde jullie (en mezelf!) uitdagen om die thema’s of onderwerpen eens uit te zoeken. Wat mis ik nog in de boekenwereld?

1. Homo/biseksualiteit bij hoofdpersonages (in (urban) fantasyverhalen). Homoseksualiteit is steeds minder een taboe, maar komt vaak toch alleen maar voor mij contemporary verhalen of als bij personages bij YA. Ik zou het wel eens willen zien; een verhaal waarin de hoofdpersoon worstelt met zijn of haar gevoelens voor hetzelfde geslacht, maar toch kick-ass allerlei monsters afslachten.

2. Een dystopisch verhaal waarin de wereld aan het vergaan is, en niet al weer half opgebouwd. Dus echt een verhaal dat zich afspeelt tijdens dat geen wat de wereld verkloot.

3. Een utopische YA. Een verhaal waarin de wereld juist perfect is, wat niet eerst is beschadigd door weet ik veel wat. Maar of dit voldoende body kan hebben? Geen idee!

4. Stervende hoofdpersonages. Van mij mag alles toch wel een stukje dramatischer momenteel. Het gebeurt wel eens, maar in sommige gevallen had een ontroerend maar dramatisch einde beter geweest dan alles-is-weer-koek-en-ei.

5. Religie. En dan niet in z’n extreme, maar bij vele YA boeken lijken personages niet echt een normen en waarden achtergrond te hebben die gebaseerd is op hun geloof. Vaak is het juist het regime die heeft bepaald wat goed of fout is. En als er dan religie inzit, dan is het meestal een extreme vorm. Van mij mogen helden of heldinnen wel eens staan voor dat wat ze geloven en daar naar handelen.

6. Historische + fantasy + Young Adult, zonder sciencefiction elementen. Er zijn wel wat historische young adults, maar vaak zijn die of alleen historisch, of vermengd met sciencefiction (tijdreizen). Van mij mogen er juist wel meer boeken bijkomen als Het wisselkind, waar duidelijk een goede historische basis is gelegd, welke is vermengd met legenden en mythen die het fantasierijke element ondersteunen.What can I say? I love history!

7. Gruwel en gruwelijk beschreven. Veel boeken zijn eigenlijk best braaf. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks, maar lijkt de hoofdpersoon of niet te rouwen, of het lijkt niet binnen te komen. Trauma kan een enorm sterke drijfveer zijn, maar dit mis ik in veel boeken. Als er iemand gruwelijk sterft, dan mag het van mij ook gruwelijk verteld worden. De horror, de angst, de pijn. Ja, het lijkt nu net alsof ik heel erg dramatisch ben en eebn beetje een zieke geest heb, maar ik vind dat alles wel wat extremer mag. Zeker bij dystopische verhalen.

8. Relaties die langzaam ontstaan. En dan niet met je beste vriend/vriendin, maar juist iemand die ze leren kennen. Weg met de instalove. Weg met de liefdesdriehoek. Maar pure romantiek. Zoals Eleanor en Park. Heel veel relaties mogen daar wel wat van leren.

9. Maar boeken over oude legenden. Ik vind het namelijk heerlijk als een schrijver legenden en mythen in Young Adults weten te verwerven. Van mij mogen er hier nog heel veel boeken van komen! Zowel realistisch, als fantasy (zoals Percy Jackson)

10. Young Adults die zich afspelen in Nederland. Ik ben er van overtuigd dat Nederland heel veel schrijftalent bezit. Vele verhalen van die toppers spelen zich echter af in het buitenland (bij voorkeur Amerika en Engeland). En dat vind ik zonde! In Nederland kan ook van alles gebeuren.. En de kans dat je als schrijver fouten maakt is echt torenhoog.. ant geloof me, de cultuur is daar echt heel anders. Ik hoop dit jaar dan ook heel wat toffe YA’s te kunnen lezen die zich ‘gewoon’ in de lage landen afspelen.

Oef, ik vond hem best pittig! Zijn er nog onderwerpen in boekenland die jullie missen?

 

Tags: ,

Divider

19 responses to “TTT | Top 10 van onderwerpen die we vaker mogen terugzien in boeken

 1. Nadine

  Mooie TTT Emmy! Ondanks dat ‘ie best pittig is, heb je er een mooi lijstje van gemaakt.

  En met dat laatste punt ben ik het helemaal eens! Ik vond het zelf heel leuk om een boek te schrijven dat zich hier zou afspelen.

 2. Niet meteen een thema dat ik zou toevoegen, maar ik kan me wel volledig aansluiten bij het gruwelpuntje! Vaak gebeuren er vreselijke dingen en alles valt heus wel mee. Huh? In de echte wereld lopen mensen trauma’s op die ze moeten overwinnen. Waarom dan niet in boeken? Het leven is nog nooit zo interessant geweest dan toen je een zware gebeurtenis moest verwerken (vanuit schrijvers- en lezersoogpunt)

 3. Mooi lijstje, ik kon zelf geen tien dingen bedenken. Wat ik wel een goed boek vond was Feed van Mira grant over zombies. Zij is niet te bang om hoofdpersonages af te laten vallen en het wordt ook echt beschreven. Laten we eerlijk zijn opgegeten worden door zombies is nu eenmaal niet leuk.

 4. Wat goed dat de TTT gewoon blijft bestaan. Ik doe er zelf niet aan mee, maar vind het als lijstjes-fan wel leuk om ze te lezen. Oh ja, ik sluit me helemaal aan bij je lijstje. Jouw nr. 1 komt zelden voor en dat is best jammer. Daarom kijk ik zo hard uit naar Lover At Last van J.R.Ward. Het wordt tijd dat de hoofdpersonages uit dit boek ook eindelijk het geluk kunnen vinden tussen het jagen en afslachten door.

 5. Marjolein

  Wat een mooi lijstje en echt leuk dat dankzij jou de TTT blijft bestaan. Ik kan niet echt andere onderwerpen bedenken die ik graag zou terugzien, maar ben het helemaal eens met jouw lijstje. Zelf houd ik ook van geschiedenis en mythes en legendes dus die zou ik zelfs op nummer 1 en 2 zetten als ik een lijstje zou maken.

 6. Ik brneneten het zo eens met jouw gruwelijkheden en minder happy endings.
  Wat nou ze is bijna dood en dan komt de prins op het witte paard (aka een wondermiddel) en alles komt goed.
  laat die verdomde “prins” maar een keer te laat komen

 7. Mensen moeten dood. Ben ik met je eens haha overigens kan ik me wel vinden in je hele lijstje hoor. 🙂 blijft toch lastig denk ik, maar zeker goed om een aantal punten mee te nemen als schrijver haha

 8. Ik vind dit enorm leuke ideeën!! Laten we ze naar alle uitgeverijen sturen.
  Wat ik ook wel meer wil is zeemeerminnen, maar that’s just me, haha. Ik ben wel fan van zeemeerminnen, haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.