TTT | Top 10 Neurotische Boekgewoontes

Geplaatst op 11 december 2014 door Emmy in TTT / 13 Comments

topten

Ik en neurotische boekgewoontes? Hoe kom je dáár nou weer bij?! Nou, eigenlijk valt het echt wel mee, want ik open het boek gewoon volledig in plaatje van maar 45 graden. Kaften breken, geen probleem.. En weet je waarom? Van mij mag een goed boek er gelezen uit zien. Daarom vind ik tweedehands ook prima en vind ik het niet zo erg om een boek in een net iets andere editie te hebben. Al heb ik ze het liefst met de mooiste kaft. Kortom: gaat het me wel lukken om op een teller van 10 neurotische leesgewoontes te komen? Of noem ik gewoon tien gewoontes en zeg ik of ik dat ook heb? Ja.. Dat. Plus een sarcastische noot.

1. Ruggen breken.
Nee nee nee nee nee, jammert de boekfanaat terwijl ik langzaam maar zeker de paperback helemaal open sla. Als je goed luistert hoor je de rug knakken. Ik rol met mijn ogen en voel over de versgebroken kaft. De boekfanaat ligt nu als een zielig hoopje op de grond te jammeren.. haar handen klauwen naar mijn boek, die ze het liefst zou gaan troosten. Vergelijkbaar met een beautyprinses die haar blush heeft laten kletteren. De wereld vergaat niet. Ik hou van gebroken kaften, want hoe vaker een boek gelezen is, hoe meer liefde er blijkbaar in zit.

2. Alles in dezelfde editie hebben
Van mij hoeft het niet zo, maar ik ken zo veel mensen die een mooie boekendeal zouden laten liggen omdat het een andere editie is dan de rest van de serie. Nou, zelf lig ik daar dus echt niet wakker van. Natuurlijk heb ook ik wel mijn voorkeur, en staat het prachtig in de kast.. Maar ik heb liever een mooie boekendeal dan dat ik extra moet neertellen om een bepaald boek in een bepaalde versie te hebben. Dit gaat zelfs zo ver dat ik sommige delen in series in het Engels heb, terwijl de rest gewoon in het Nederlands in de kast staat. Stiekem misschien een manier om te verhinderen dat ik dingen verkoop? Haha. Nee, het maakt me gewoon echt niet uit Al heb ik liever wel een mooie kaft, maar dit is gewoon de illustrator in mij.

3. Niet verder uitgegeven/vertaald worden
ARGHHHHHHH. Zo jammer. Want vaak zijn het nog eens ontzettend toffe boeken ook! Het liefst zou ik deze boeken extra vaak bespreken op mijn blog in de hoop dat mensen heb oppakken, waardoor ook de uitgever er meer heil in ziet. Maar vaak is het dat als mensen lezen dat het niet verder is vertaald, ze meteen maar de Engelse kopen, of zich gewoon niet wagen aan de serie. ZO JAMMER. Mooie voorbeelden? Stuck en De Heelmeesteres. :

4. Ezelsoren
Vroeger maakte ik ze altijd, zeker in de biebboeken die ik leende: ezelsoren. Heel veel mensen vinden het zonde en ik moet bekennen dat ik het ook niet meer doe. Liever mijn eigen boekenlegger gebruiken! Toch is er iets in mij dat roept dat ik moet teruglinken naar dat ruggen breken: als ik dat niet erg vind, waarom ezelsoren dan wel? Eigenlijk vind ik het niet eens zo erg. Wat ik wel erg vind is als de ezelsoor of boekenlegger verloren gaan en ik dus kwijt ben waar ik was. FUUUUUUUUU.

5. Schrijven in boeken
In biebboeken vind je soms hilarische stukjes. (I love Percy), maar om nou een grapje in je eigen boek te maken? Ik vind het te veel moeite om commentaar bij recensieboeken in mijn boek te schrijven (ik kan het toch nooit terugvinden), dus mail ik het mezelf altijd. Verder schrijf ik soms wel mijn naam in mijn boek. Maar liever wil ik een mooie stempel met ‘dit boek is van…’.

6. Vouw in de kaft
Hier kan ik wel een beetje verdrietig van worden, omdat het meestal mijn eigen stomme schuld is. Als ik onderweg ben, heb ik altijd een boek mee, maar soms raken er spullen tussen en dan vis ik uiteindelijk een half verfrommeld boek uit mijn tas. Eigen schuld, dikke bult. Maar blij word ik er niet van.

7. Boekenkasten opnieuw blijven indelen
Dit is wel een neurotisch trekje dat ik heb: ik deel graag mijn boekenkasten opnieuw in. Of verplaats mijn tbr boeken naar een nieuwe volgorde. Dan sta ik daar een beetje als een geest voor mijn boekenkast te dwalen en zet ik af en toe een boek op een andere plek. Of ik ga schuiven met planken. Volgens mij wordt mijn vriend er ook helemaal knetter van. Maar ik vind het echt heerlijk rustgevend. Ook het op volgorde zetten van mijn TBR boeken brengt een soort rust in mijn hoofd. Een soort structuur.

8. Hardcovers vs paperbacks
Natuurlijk zijn hardcovers mooier, maak ik koop eerder de paperback, omdat het goedkoper is en minder plek inneemt. Ik word ook niet neurotisch als blijkt dat nieuwe alle boeken in hardcover zijn verschenen, oid. Maar soms dan heb ik wel de paperbacks en dan verlang ik ergens naar mooie hardcovers.. Vooral als het boeken zijn waar ik een oneindig aantal sterren aan wil toekennen.

9. eBooks downloaden
Waar ik wel echt neurotisch van word, zijn mensen die het downloaden van ebooks via bijvoorbeeld. een torrent site goedpraten met smoesjes als ‘anders is het te duur!’. Natuurlijk is het duur. Je koopt namelijk een product waar iemand keihard aan gewerkt heeft en waar anderen in geïnvesteerd hebben. Ik kan er echt een keilang betoog van maken, maar dan word ik alleen maar boos. En laten we dat maar niet doen. Steun de boekenindustrie en koop of leen je boeken.

10. Missende bladzijden
Ik denk dat elke lezer hier wel hysterisch van wordt: missende pagina’s in een boek. Of drukfouten. Niets is vervelender lezen dan wanneer je een stuk verhaal mist. Zie het als een film die je hebt opstaan en je gaat naar de wc, maar vergeet het op pauze te zetten. Maar terugspoelen kan niet. Stom.

Waar word jij neurotisch van op boekenvlak?

Tags: , , , ,

Divider

13 responses to “TTT | Top 10 Neurotische Boekgewoontes

 1. Ik houd ook van mijn boekenkast herindelen, het werkt zo lekker rustgevend. En ja ik zal ook nooit snappen dat mensen niet voor boeken willen betalen (oké nu zoek ik ook wel zo goedkoop mogelijk, maar ik zou nooit illegaal downloaden, omdat ik dat een schrijver echt niet gun).

 2. Ruggen breken en ezelsoren maken doe ik beide. Het gaat me uiteindelijk toch om het verhaal. 🙂 En als ik een stukje wil terug vinden dan vind ik een ezelsoor het fijnst.

 3. Gaia Steinbuch

  Leuk artikel! Ik houd ook van het opnieuw indelen van mijn boekenkast. Ik maak nooit ezelsoren en gebruik altijd een boekenlegger (maar inderdaad oh wee als die er uit valt!). Ik houd dan weer wel van licht gebroken ruggen. Ik lees het liefst niet al te grote paperbacks (tot ~20 cm), bij een hardcover heb ik altijd ruzie met de flap. Hardbacks, boeken met een mooie harde kaft zonder een flap, zijn dan weer wel oké. Net als jij heb ik een hekel aan mensen die eboeken illegaal downloaden, daar kan ik niet tegen! De auteurs stoppen zo veel tijd en moeite in het schrijven van een goed verhaal, ik vind het oerslecht wanneer mensen dat gewoon gaan jatten. Ik hou dan weer wel van alles in dezelfde editie hebben maar wegens de prijs lukt dit niet altijd, als een andere versie goedkoper is ga ik vaak voor die goedkopere tenzij het weinig uit maakt. Ik schrijf nooit in mijn boeken, alleen schreef ik er vroeger mijn naam in.

 4. Als er iets is wat ik geweldig vind, is het wanneer de vorige lezer van een boek dingetjes erin heeft geschreven. Laatst kocht ik een boek bij de tweedehands winkel en iemand had er compleet willekeurige levenswijsheden in geschreven! Prachtig!

 5. Ahhh ruggen breken! Ik doe het zelf niet, maar als ik een tweedehands boek koop waar het al gebroken is, dan maakt het me niks uit. Maar dan heb ik waarschijnlijk ook minder voor betaald.

 6. Gebroken ruggen ofzo maakt mij ook niet zoveel uit, maar ongebroken ziet er wel mooi uit natuurlijk 🙂
  Alles in dezelfde editie is ook mooi, maar soms kan het gewoon niet. Al heb ik wel een keer besloten om een serie maar te verkopen omdat ik niet verder kon met diezelfde editie, maar toen heb ik de serie niet opnieuw gekocht omdat ik het toch niet zo’n leuke serie meer vond.
  Ik heb ook wel eens een uitgever gemaild met “mag ik de serie verder vertalen?” maar ze wilden de serie gewoon echt niet meer verder uitgeven. Tsja, dan koop ik het maar in het Engels!
  Heel veel e-books downloaden van een torrentsite snap ik niet; die krijg je toch nooit allemaal gelezen? Mijn TBR-stapel is al groot genoeg :O

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.