TTT | Top 10 Meest aantrekkelijke flapteksten

Geplaatst op 16 oktober 2014 door Emmy in TTT / 13 Comments

topten

Elke week organiseert De Lady Library de Top Ten on Thursday. De naam zegt het al: elke donderdag verschijnt er een top 10 aan de hand van een gegeven thema. Dit keer is het thema de Top 10 van Meest aantrekkelijke flapteksten. Eh.. wat. Achterflappen?

Ik staar nu al een hele tijd naar dit nog vrij lege venster… Wat onderzettend moeilijk zeg! Want eerlijk gezegd lees ik niet heel veel flapteksten. WAT!? Ja, ik laat me heel erg beïnvloeden door covers en door recensies, maar als ik bijvoorbeeld op het boekenfestijn ben dan koop ik vooral boeken die ik herken qua naam of titel of omslag. Ik lees daar amper een achterflap omdat ik dat te veel tijd vind kosten (en ik niet van dat soort drukte om me heen houdt). En ook in boekhandels doe ik het amper.. Want ik kies mijn boeken vaak omdat ze ‘naar horen zeggen’ leuk zijn. En in de bieb is het vaak ook nog een kwestie van proberen. Grappig is dan wel dat ik een omslag zonder achterflap vervelend vind.. Alsof ik hem toch een soort van scan. Ook achterflappen met alleen quotes van andere schrijvers interesseren me geen drol. Daar heb ik niks aan.

Tja.. Hoe moet iemand die zich amper een achterflap kan herinneren een top tien samenstellen? Ik lees ze af en toe heus wel, maar niet veel. Als ik naar mijn kast kijk, kan ik me ook geen boek herinneren dat ik echt heb uitgezocht op de achterflap. Ja misschien wat boeken van vroeger.. Zoals Heksen & Demonen.. Maar ik denk eerder dat het woord ‘heks’ in de titel al voldoende was.

Hoe moet ik deze top tien dan invullen? Tien excuses waarom ik geen achterflappen lees? Ik zou het anders ook niet weten! Ja, dat doe ik gewoon. Confession time!

1. Het kost me teveel tijd en moeite (tijdens het boekenfestijn). De meeste boeken die ik zou willen lezen herken ik namelijk wel qua titel/omslag en andere boeken op het boekenfestijn kies ik erg uit op omslag. Soms lees ik dan wel de achterflap, maar zeker niet van alle boeken en nooit op dusdanige wijze dat het me nog echt bijblijft. ‘Klink leuk, in mandje.’

2. Heel veel achterflappen dekken de lading niet: er staan onwaarheden in of het voorspeld te veel. Soms valt een achterflap enorm op en is het boek maar mwah, maar soms ook echt andersom.

3. Soms staat er gewoon niks op! Dan zit de achterflap binnenin. Eh.. ja, dan moet je vooral een boek inplakken! Voorbeeld: stad van maskers in de oude omslag.. Volgens mij Starters ook.

4. Het is een overdaad van ‘dit boek is awesome’. Ja tuurlijk, ik heb ook een gat in de lucht gesprongen toen mijn naam daar voor het eerst stond.. Maar er zijn ook achterflappen waar het alleen maar op staat.. Geen uitleg over het boek zelf.

5. Er staat niet altijd bij of het een vervolg is of niet. Lang leve mijn net aangeschafte ‘Edelsteentrilogie’ waar wel boek 1, 2 etc. op staat. Maar heb ik de achterflap gelezen? Nope.

6. Met al die awesome boekenblogs die ik volg, heb ik geen achterflap meer nodig om te bepalen of een boek me leuk lijkt. Elke dag word ik volop geïnspireerd! En lees ik de achterflap vaak online!

7. Ik kijk liever naar een pretty voorkant. Zelden is de achterkant echt mooi vormgegeven.

8. Ik weet meestal al donders goed waarom ik een boek wil lezen.

Sorry… Meer excuses heb ik niet…. Wat zal ik er van zeggen? Ik laat me graag verrassen door een boek? Ik vond dit dus echt een heel moeilijk thema, vandaar dat het niet perse de meest boeiende invulling is. Snorrie.

Zijn jullie wel echte diehard achterflap lezers?

Tags: , ,

Divider

13 responses to “TTT | Top 10 Meest aantrekkelijke flapteksten

 1. Ik heb ook niet zoveel met achterflappen, meestal lees ik ze wel, maar vergeet ik ze direct. De schrijfstijl van een boek maakt mij veel meer uit. Ik heb echter nog 6 boeken kunnen vinden waarvan ik de flaptekst wel pakkend vond! 🙂

 2. Allemaal erg herkenbaar. Ik lees ook nooit de flapteksten en zelfs als ik dat doe, weet ik het nooit te onthouden, vaak genoeg dat ik een boek lees zonder te weten waar het overgaat, maar toch heb opgepakt vanwege de titel of verhalen van medebloggers.

 3. Nicole

  Herkenbaar.
  Bij het ene boek lees ik wel de achterflap en bij het andere boek niet.
  Als ik bijvoorbeeld in een boekwinkel aan het rondneuzen ben en zie en boek wat ik niet ken, maar de cover spreekt me aan, dan lees ik de achterflap wel. Betekend niet dat het boek me dan meteen aanspreekt.
  En wat je ook al zei; veel achterflap teksten zijn of te voorspellend of missen een deel van het verhaal.
  En al die quotes van website, kranten, tijdschriften etc. 1 of 2 is leuk. Maar bij sommige staan er zo veel op. Vind ik persoonlijk een beetje irritant.
  Of op de cover,NL editie Stad van Benderen Mega quote van Stephenie Meyer, zonder van de cover .

  Maar zoals je ook al zei: met al de awesome boekenblogs heb ik de achterflap meer nodig om te bepalen of een boek me leuk lijkt.

 4. Ik herken me hier wel in. Ik schenk zelden aandacht aan de flaptekst van een boek. Zo had ik het laatste boek in de Legend trilogie al bijna een week in huis voordat ik er door Zwartraafje op werd gewezen dat mijn quote achterop staat 😛

 5. Vroeger las ik elke flaptekst. Natuurlijk hou ik van mooie covers, maar als zo’n tekst me niet wist aan te spreken, dan bleef het boek doorgaans gewoon in het rek staan. De laatste tijd merk ik echter hoofdzakelijk door jouw tweede reden dat ik het steeds minder doe. Ik heb al enkele keren meegemaakt dat er gewoon teveel werd prijsgegeven in die tekst én andere keren lijken ze in mijn ogen gewoon niet overeen te komen met hoe ik het verhaal heb ervaren. Ik moet echter wel bekennen dat ik makkelijk ga kijken welke quotes én recensies ze hebben uitgekozen. SUper natuurlijk, wanneer je dan zoals Joany hierboven zegt iemand herkent.

 6. Hé, tof dat je 8 excuses hebt geformuleerd over waarom je geen flapteksten leest! Zo kan het natuurlijk ook. Wat betreft het beoordelen van een boek op z’n omslag: Agreed. En ja, ik moet zeggen dat ik me váák erger aan het feit dat er soms geen flaptekst op een boek zit. Ik heb trouwens ook weleens gehad dat een boek heel anders was dan de indruk die hij bij me had gewekt door de achterflaptekst. Dus ja, pretty legit allemaal! Al blijf ik toch wel achterflapteksten lezen. =)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.