TTT | Top 10 Klassieke boeken

Geplaatst op 9 oktober 2014 door Emmy in TTT / 15 Comments

topten

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: dit lijkt mij de meest moeilijke top 10 on thursday tot nu toe. De Ladies hebben het ons met het thema van deze week nou niet bepaald gemakkelijk gemaakt. Want wanneer is een boek een klassieker? Als het een oud boek is, of een boek wat iedereen eigenlijk gelezen zou moeten hebben? Of een boek die een grote invloed heeft gehad op de maatschappij/cultuur?

Echt klassiekers zoals iedereen het beschrijft als boeken uit de 18 of 19 eeuw, zoals Dickens of de Bronte zusjes, daar heb ik relatief weinig van gelezen. Ik vind dat namelijk behoorlijk zware kost om door te komen en daarom lees ik het minder graag. En om nou een top 10 samen te stellen aan de hand van ‘oude boeken die ik las’. Eh. Nee. dus ik ga een beetje vrij om met het begrip klassieker en neem de boeken die ik las en waarvan ik vind dat ze een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de literatuur en invloed hebben gehad op de maatschappij.

1. Harry Potter. Ik denk dat we – ondanks het feit dat deze reeks nog niet onder de oldtimers valt – het allemaal wel eens zijn dat deze reeks heel veel heeft betekend voor vele jongeren en volwassenen. Hoe vaak hoor je wel niet van mensen van mijn leeftijd ‘Harry Potter deed me doen inzien hoe leuk lezen is’. En ik denk dat als je als boek zo veel mensen aan het lezen weet te krijgen, je de status klassieker wel verdiend. Daarbij is de levensweg van Rowling ook inspirerend te noemen: blijven geloven in jezelf.

2. The Lord of the Rings & The Hobbit. Tolkien is de meester die het huidige fantasygenre heeft vormgegeven. Ik vind het heel bijzonder dat dit boek al heel oud is, maar tegelijkertijd ook heel actueel. En wie geniet er nu niet van die epische tocht die de Hobbits afleggen?

3. Het dagboek van Anne Frank. Tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik dit boek pas een aantal maanden terug heb gelezen. Het heeft grote indruk op me gemaakt. Niet perse door het verhaal, maar wel omdat het  echt is. Het laat de verschrikkingen van de oorlog zo goed zien, maar het ergste is nog wel dat Anne echt heeft moeten opgroeien met die angst.

4. Trots en Vooroordeel. Stiekem was ik ook gewoon een beetje verliefd op de film.

5. Robinson Crusoe. Dit boek las ik in groep acht een aantal keer! Ik vond het zo indrukwekkend.. moeten overleven op een eiland. Misschien dat ik Expeditie Robinson (en Expeditie Boekblogginson) daarom wel zo leuk vind!

6. Een Midzomernachtsdroom, Hamlet en andere werken van Shakespeare. Dit zijn mijn favoriete verhalen van hem (tot nu toe). Een Midzomernachtsdroom dit zo heerlijk vol magie dat je bijna niet zou geloven dat dit boek uit de 17e eeuw komt.

7. De sprookjes van Grimm en Andersen. Hoewel ik ze nog niet allemaal heb gelezen! Ik heb de sprookjes van Grimm in een prachtige geïllustreerde uitgave en ik hoop die van Anderson ook eens toe te kunnen voegen aan mijn collectie. Dat soort boeken gaan je leven lang mee en ik wil ze dolgraag voorlezen aan mijn eigen kinderen later!

8. Alice in Wonderland. Dit is zo’n leuk verhaal! Zo vol vreemde dingen! Binnenkort verschijnt er bij Gottmer een herdruk die opnieuw geïllustreerd is. Je kan dan wel raden dat ik daar belachelijk nieuwsgierig naar ben! Want, hoewel ik het boek wel gelezen heb, heb ik het nog niet thuis! Er is ook een kwijlwaardige Engelse editie overigens.

9. Mariken van Nieumeghen. Dit middeleeuwse verhaal las ik voor Letterkunde op de middelbare school en ik vond het GEWELDIG. Het is een mirakelspel, maar bevat naast het geloof ook een tal van andere normen en waarden. Een paar jaar terug heb ik het boekje zelf aangeschaft.

10. Mathilda. Want wie houdt er nou niet van deze boekenwurm? Eigenlijk kan je het hele ouevre van Dahl wel op de lijst zetten, want De Reuze Perzik was een van mijn jeugdfavorieten. Zou mijn moeder mijn boek nog hebben?

Nou zijn er nog meer klassiekers die ik eigenlijk wel graag zou willen lezen, zoals Faust, Danté’s goddelijke comedie, Odyssee, Pippi Langkous, Lolita, Edgar Allan Poe, Anna Karenina, Dickens.. Enzovoort Enzovoort. Misschien toch maar wat meenemen van het boekenfestijn de komende tijd! Het verbaasd me ook hoe gemakkelijk ik deze top 10 uiteindelijk heb samengesteld. Misschien zijn het niet de meest voor de hand liggende klassiekers, maar het zijn wel allemaal boeken die ik zelf onder de klassiekers vind vallen!

Wat is jouw favoriete klassieker?

Tags: , , ,

Divider

15 responses to “TTT | Top 10 Klassieke boeken

 1. ink

  Toen ik de titel zag was ik erg benieuwd welke boeken er in je top tien zouden staan. Bij klassiekers denk ik aan Reve, Wolkers, Mulisch enzovoort. Saaie, taaie boeken. Maar wat heb je dat leuk opgelost zeg!
  En eigenlijk vind ik de Harry Potterreeks ook tot de huidige moderne klassiekers horen.
  En wat vooral leuk is, dat we zelden een gelijke smaak hebben en ik toch zo vaak geniet van je stukjes. Top!

  • Dat zijn inderdaad titels die je snel aan ‘klassiekers’ zou koppelen. Maar eigenlijk moet ik er niet echt aan denken die boeken op te pakken. Lezen moet immers wel leuk blijven! Dit is dan ook een lijstje met boeken die veel meer bij mij passen. 😀

   Leuk om te horen dat je mijn stukjes – ondanks de andere boekensmaak – toch graag leest!

 2. Leuke lijst!
  Mag ik even heel kritisch vragen waarom je de boeken van Tolkien wel in de originele (Engelse) taal in het lijstjes zet, maar de boeken van Jane Austen en Shakespeare niet? Je wilt toch niet zeggen dat je van Shakespeare alleen vertalingen leest he, cultuurbarbaar 😉 😛

  • Haha goed opgemerkt. Ik zeg eigenlijk nooit ‘In de ban van de ring’, terwijl ik de boeken wel in het Nederlands gelezen heb. Op Pride & Prejudice kon ik gewoon even niet opkomen (en ik heb zelf de Nederlandse vertaling, al heb ik de Engelse ook gelezen). En Shakespeare heb ik heus wel in het Engels gelezen ;). Hamlet heb ik ook in zowel Engels als Nederlands gelezen. Dus ik ben heus geen cultuurbarbaar. Heeeeeus niet.

 3. Leuke lijst heb je samengesteld! Ik zet er een paar op mijn leeslijst.

  Mijn favoriete klassieker was toch The Catcher In The Rye of To Kill A Mockingbird (heel indrukwekkend).

 4. Ik hou van jouw versie van deze TTT. Ondanks het vele lezen zitten er bij mij maar weinig klassiekers tussen. Sommige wil ik nog wel eens een keertje lezen, maar anderen daar wil ik zelfs niet aan beginnen. Ik hou er nu eenmaal van om weg te duiken in boeken én dat wil niet altijd lukken bij de ‘echte’ klassiekers.

 5. Mooie definitie heb je gegeven aan ‘klassiekers’. En ik ben het wel eens met Zwartraafje, ik ben ook bang dat ik niet helemaal in een klassieker kan duiken zoals ik dat bij hedendaagse boeken doe. Maar ik wil wel eens beginnen in The Great Gatsby!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.