Torenhoge verwachtingen voor de Shadow & Bone serie op Netflix

Geplaatst op 6 maart 2021 door Emmy in TV serie / 5 Comments

Leigh Bardugo zou een boodschappenlijstje kunnen schrijven en dan nog zou ik er reikhalzend naar uitkijken om het te kunnen lezen. Zo’n beetje hetzelfde gevoel heb ik voor de Netflix adaptatie van Shadow & Bone. Ik was immers al dol op het verhaal van Alina Starkov en List & Leugens (Six of Crows) is zo’n beetje een van mijn favoriete boeken ooit. En de tv-serie beloofd het beste van allebei de werelden.

In de onlangs uitgekomen teaser trailer krijgen we vooral te zien hoe Alina als plattegrondtekenaar ontdekt wordt als Grisha door de Duisterling. De sfeer is duister, de special effects on points en het ziet er qua sfeer helemaal uit zoals ik hoopte. Dat we vervolgens ook nog een paar tellen van de kraaien te zien krijgen, was de kerst op de taart.

Serieus. Ik sta te trappelen alsof ik weer zes ben en jarig.

So far so good.

Netflix series kunnen of ontzettend tegenvallen óf ontzettend goed zijn. Ik duim echt met mijn hele wezen dat het in het geval van Shadow & Bone het laatste gaat zijn. Tuurlijk series als Fate: the Winx saga en The Chilling Adventures of Sabrina zijn binge-waardig en super verslavend, ze zijn niet altijd heel erg goed. En ergens vind ik wel dat Shadow & Bones super veel aandacht verdiend van de makers. Het moet goed zijn. Wat zeg ik: PERFECT. Ik wilde Game of Thrones-achtige epische scenes, want ik ben van mening dat deze boekenreeks dat verdiend.

Ik hoop voor de niet-lezers dat deze serie hen zal overtuigen de boeken te willen lezen. Sterker nog: ik verwacht dat dit zal gebeuren. Als mediathecaris zie ik veel vraag naar boeken van series, dus wie weet! Ik ga het enorm aanmoedigen in ieder geval.

Als er één ding is waar ik een beetje bang voor ben, dan is het dat de serie de chemie tussen de personages teniet doet. De grimmige sfeer, daar is deze streamingdienst fantastisch in, maar kunnen ze dit waarmaken zonder dat het een zoetsappige romance in een fantasy-jasje gaat worden? Ik hoop het! Zeker de chemie tussen de Kraaien is fabeltastisch, dus ik hoop dat de makers dit in dit nieuwe medium ook tot hun recht kan laten komen.

Een paar dingen die je zeker wilt weten:

 • De Netflix Adaptatie is gebaseerd op de trilogie, maar zal ook een aantal elementen van de kraaien bevatten. Zo komen Kaz en Inej er sowieso in voor. Aangezien List & Leugens zich twee jaar ná de trilogie afspelen, zullen we op dat vlak dus nieuwe content krijgen.
 • In tegenstelling tot wat veel tijdschriften en websites zeggen is dit geen ‘nieuwe Harry Potter’. De Grishaverse heeft een heel andere vibe en sfeer.
 • Het eerste seizoen krijgt 8 afleveringen
 • Over Nikolai moeten we nog even blijven dromen, hij zit nog niet in het eerste seizoen! Net als Wylan trouwens!

Wil je de boeken nog even lezen vóór de serie begint? Dan zou ik zeker snel beginnen. De Nederlandse paperbacks zijn écht prachtig.

Schim & Schaduw (Grisha #1)
Dreiging & Duisternis (Grisha #2)
Val & Verlossing (Grisha #3)
List & Leugens (De kraaien #1)
Kraai & Koninkrijk (De kraaien #2)
De verminkte koning
Taal der doornen (Verhalen uit de Grishaverse)
Het boek der Heiligen

Shadow & Bone is vanaf 23 april te zien op Netflix.

Wat zijn jouw verwachtingen van de serie?

Tags:

Divider

5 responses to “Torenhoge verwachtingen voor de Shadow & Bone serie op Netflix

 1. Kristina Molendijk

  Mijn verwachtingen zijn ook gigantisch, zeker dat ze 2 boekenreeks willen verwerken in de serie.
  Ik kan haast niet wachten tot 23 april 🙂

 2. Mijn verwachtingen zijn ook echt enorm hoog, het is lang geleden dat ik zo benieuwd was naar een Netflix serie. Gelukkig is het van Britse makelij en dat gaat eigenlijk altijd wel goed met fantasy.

 3. Kristina Molendijk

  Niet Amerikaans? Gelukkig, omdat de Bridgerton serie ook heel anders is geworden als de boek. De serie was niet slecht, maar was anders als de boek, je moest apart zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.