Tijdbom – Joelle Charbonneau

Geplaatst op 8 februari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Tijdbom – Joelle CharbonneauTijdbom door Joelle Charbonneau
Ook door deze auteur: De Test
Uitgever: Karakter Uitgevers | November 2018
Genres: Young Adult, Thriller, Contemporary
Aantal pagina's: 333
ISBN: 9789045217017
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Tijdbom wordt vanuit verschillende perspectieven verteld en laat de lezer tot op het laatste moment raden naar wie de dader zou kunnen zijn – en wat de reden is van zo’n drastische daad.

Een groepje leerlingen dat vastzit op hun school nadat er een bom is ontploft, moet alles op alles zetten om te overleven én erachter komen wie van hen deze aanslag heeft gepleegd in deze confronterende nieuwe thriller van de auteur van De Test-trilogie.

Diana, Frankie, Tad, Cas, Z en Rashid verschillen als dag en nacht. Maar deze verschillen doen er niets meer toe nu ze samen in deze lastige en vooral beangstigende situatie beland zijn. Wanneer ze er via de radio achter komen dat de aanslagpleger zich mogelijk nog steeds in het schoolgebouw bevindt, moeten ze snel beslissen of ze zich tegen elkaar keren of samen proberen het er levend vanaf te brengen, terwijl er nog meer bommen ontploffen. Het fragiele bondgenootschap komt onder zware druk te staan en dreigt te verpulveren.

Ik kreeg Tijdbom van Joelle Charbonneau opgestuurd van de uitgeverij en hoewel ik bij dit soort boeken altijd een beetje de kat uit de boom moet kijken (lees: zodra anderen enthousiast zijn, word ik dit ook). Toch besloot ik dit boek niet te lang laten liggen; ik had plots wel zin in een boek van dit soort (mysterie, high school etc). Dit bleek een goede keuze te zijn…

Zes tieners zouden niet meer van elkaar kunnen verschillen, maar hebben toch één ding met elkaar gemeen: ze zijn allemaal op school wanneer ze niet hoeven en raken ingesloten op school als er een bom ontploft. Via de radio horen ze dat de aanslagpleger nog in het schoolgebouw is en dat de kans op nog een explosie groot is. Ze moeten samenwerken om te kunnen overleven. Is deze groep echter wel in staat om een bondgenootschap te vormen en hun vooroordelen aan de kant te zetten? En wat als een van hén nu de bommenlegger is?

Toen ik net met het boek begon dacht ik ‘Oh hemel, dit gaat zo’n boek zijn waar er op haast geforceerde wijze gebruik is gemaakt van diversiteit’. Gelukkig bleek ik er helemaal naast te zitten, want de diversiteit in personages kwam uiteindelijk heel natuurlijk over en had eigenlijk gewoon een functie in het verhaal. Mijn eigen vooroordelen maakte het dat mijn verwachtingen van het boek veel te laag waren, want Tijdbom heeft me op alle vlakken weten te verrassen.

Tijdbom was veel spannender en intrigerende dan ik me had durven voorstellen. Het is ontzettend meeslepend geschreven en ik kon gewoonweg niet stoppen. Daarnaast vond ik het heel goed dat Charbonneau je personages voorzet die allemaal even schuldig kunnen zijn. Ik verdacht iedereen wel even en probeerde gedurende het boek de juiste puzzelstukken in elkaar te leggen.

Je springt elk hoofdstuk over naar een ander personage. Soms vind ik dit echt intens irritant, maar in dit geval kwam het Tijdbom alleen maar ten goede. Ik kreeg een goed beeld van de personages en hun gedachten en motieven. Dit verhoogde het puzzelgehalte, omdat je voor iedereen wel sympathie op kunt brengen en kunt bedenken waarom ze het gedaan zouden kunnen hebben. Ook vond ik het goed om te lezen hoe de personages tegen elkaar aankijken.

Toch was het niet helemaal perfect.

Het einde voelde voor mij wat gehaast en niet helemaal in verhouding staan met het tempo van de rest van het boek. Ik voelde me niet helemaal verzadigd toen het boek klaar was, alsof ik nog niet alle informatie had gehad die ik wilde hebben.

Tijdbom is een meeslepende whodunnit waarin vooroordelen en samenwerken centraal staat.

Tijdbom is een spannend boek wat je op het puntje van je stoel laat zitten. Meteen had het boek me in zijn greep; ik wilde de verhalen achter de personages weten en natuurlijk achterhalen wie het had gedaan. Hoewel ik Een van ons liegt niet heb gelezen, denk ik dat fans ook van Tijdbom zullen genieten.

Bestel Tijdbom hier
four-stars

Tags: , , ,

Divider

2 responses to “Tijdbom – Joelle Charbonneau

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.