There Will Come a Darkness (The Age of Darkness #1) – Katy Rose Pool

Geplaatst op 28 november 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

There Will Come a Darkness (The Age of Darkness #1) – Katy Rose PoolThere will come a darkness door Katy Rose Pool
Serie: The Age of Darkness #1
Uitgever: Henry Holt and Co. | 9781250211750
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 496
ISBN: 9781250211750
Uitgave: ARC
Goodreads
four-stars

The Age of Darkness approaches.
Five lives stand in its way.
Who will stop it... or unleash it?

For generations, the Seven Prophets guided humanity. Using their visions of the future, they ended wars and united nations―until the day, one hundred years ago, when the Prophets disappeared.

All they left behind was one final, secret prophecy, foretelling an Age of Darkness and the birth of a new Prophet who could be the world’s salvation . . . or the cause of its destruction. As chaos takes hold, five souls are set on a collision course:

A prince exiled from his kingdom.
A ruthless killer known as the Pale Hand.
A once-faithful leader torn between his duty and his heart.
A reckless gambler with the power to find anything or anyone.
And a dying girl on the verge of giving up.

One of them―or all of them―could break the world. Will they be savior or destroyer? Perfect for fans of Throne of Glass, Children of Blood and Bone, and An Ember in the Ashes.

Het is alweer een tijd geleden dat ik een digitale ARC ontving van Katy Rose Pool’s There will come a Darkness. In september van dit jaar is het boek verschenen en hoewel het dus al lang geleden is dat ik het boek las, wil ik er toch nog het een en ander over schrijven.

Het is al tijden geleden dat de laatste profeet is gestorven, maar het is voorbestemd dat een nieuwe zal opstaan. De levens van Ephyra, Beru, Anton, Jude en Hassan is verbonden met deze profetie, die de komende
duisternis voorspelt. Deze wereld is niet zonder magie: sommige mensen hebben bepaalde vermogens (Graces) waarbij levensenergie (Esha) centraal staat. Zo ook de zusjes Ephyra en Beru. Ephyra heeft het vermogen om iemands levensenergie weg te nemen en gebruikt deze vervolgens om haar zusje te helen dit heeft haar een bijnaam opgeleverd: de Pale Hand. Haar zusje? Zij is eigenlijk dood, maar is middels necromantie weer tot leven gewerkt. Hun bestaan is een van de kenmerken van de profetie en dus moeten ze gestopt worden. Hector, een paladijn, heeft dit nobele doel op zich genomen… Zij het dat hij eerder handelt uit wraak sinds zijn familie is uitgemoord. Hector kan echter niet bewijzen dat Ephyra de Pale Hand is.

Dan heb je ook nog Hassan, de kroonprins wiens tante er alles aan doet om zelf op de troon te komen, waardoor hij moet vluchten en verbannen wordt. Iedereen denkt dat hij de nieuwe profeet is. Maar misschien is het wel iemand anders… Zal de nieuwe profeet de duisternis kunnen stoppen? Of is het juist het begin van het einde?

Dit boek heeft zo veel toffe elementen, zo veel personages en zo veel richtingen. Soms duizelde het me.. Maar zelfs nu, tijden later, weet ik dat dit boek veel indruk op me heeft gemaakt. De complexiteit van alle plotlijnen, het wisselen tussen POVs, de ontwikkeling van de personages zelf: het zit erg goed in elkaar en is overtuigend gebracht. Meestal is een groot wisselend aantal POVs irritant en verwarrend, maar in There will come a darkness werkt het.

Ik was bang dat het me zou overweldigen, maar het viel mee. Ik was namelijk ontzettend geintrigeerd door de personages en hun handelen. Ze handelen allemaal vanuit iets, of dit nu wraak is, plichtsgevoel, overlevingsdrang of anderen willen beschermen: ze gaan er ver in en bewandelen daardoor constant een grijs gebied. Dit maakt het interessant en houdt het verhaal levendig.

De personages komen dus erg goed uit de verf, maar ook een setting mag er zijn. Op een geslaagde manier maken we kennis met verschillende culturen, seksuele voorkeuren en eigenlijk gewoon heel logische verschillen tussen mensen. Zonder in cliché te vervallen, komt alles en iedereen in het boek tot leven en dat boeide me vanaf het begin.

De subtiliteit vond ik ook erg prettig. Deze jongeren hebben het veel te druk met zwijmelen over elkaar, maar dat betekent niet dat er geen hints zijn naar romantiek. Ik shipte een koppel zo ontzettend hard dat ik bij elke hint een kreetje uitstootte. Ik hoop heel erg dat in het vervolg dit koppen canon zal worden. Eerst vond ik dat die hele relatie wel wat meer benut mocht worden, maar nu vind ik de subtilteit alleen maar krachtiger. Zelfs nu nog herinner ik me nog goed hoe die signalen op me overkwamen.

De plot zit goed in elkaar en There will come a darkness heeft een fantastische spanningsopbouw. Ik word heel blij van dit soort boeken en ik vind het jammer dat we er eigenlijk maar weinig over hebben gehoord.

De auteur heeft heel veel historische kenmerken en bekende begrippen als profeten in een eigen jasje gegoten en dat werkt. Het magiesysteem is overtuigend en logisch. Het gedeelte met de profeten en profetien vond ik echt heel tof en ondanks dat het vol bekende YA concepten zit, voelde het vernieuwend. Ook de manier waarop diversiteit werd toegepast vond ik heel realistisch en toegankelijk. Het voelde totaal niet opgelegd.

There will come a darkness heeft blijvende indruk op me gemaakt!

There will come a darkness is een heel fijn boek, vooral als je van boeken houdt als Vuur & As en Bloed & Beenderen. Het is toegankelijk en overtuigend en zal veel fantasylezers meeslepen. Ik heb meteen toch maar een eigen editie besteld, zodat ik het boek nogmaals kan lezen.

four-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.