The Secret Of Kells – Tomm Moore

Geplaatst op 4 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

The Secret Of Kells – Tomm MooreHet geheim van Kells door Tomm Moore
Uitgever: Glenat | Januari 2010
Genres: Graphic Novel, Fantasy, Historische fictie
Aantal pagina's: 51
ISBN: 9789069691930
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Om het boek van Kells aan te vullen, zal de jonge monnik Brendan, een magische kristal moeten terugvinden…en Vikingen bestrijden! Brendan, het geheim van Kells is de stripbewerking van de tekenfilm van Tomm Moore, die zelf met passie de realisatie van het album heeft ondernomen. De strip bevat een unieke bonus: een voorgeschiedenis over de afkomst van het hoofdpersonage. Een bijkomende manier om te genieten van de hoopvolle boodschap die door Brendan, onze moedige held, overgebracht wordt. Een uitzonderlijke avontuur Met een onuitgegeven hoofdstuk over de jeugd van Brendan

Toen ik op de kunstacademie zat werden er meer dan eens toffe filmtips uitgewisseld. Op deze manier kwam ik ook in aanraking met de animatiefilm The Secret of Kells. Ik raakte gewoonweg betoverd door de vormgeving en het verhaal. Zodoende dat wij vorig jaar in Ierland echt het Trinity College moesten bezoeken, waar het boek dat ter inspiratie dient voor de film, tentoongesteld ligt. Pas was ik strips aan het uitzoeken op mijn werk toen ik plots zag dat er ook een stripverhaal van was. In het Nederlands is het in twee delen verschenen.

Het verhaal gaat over de 12-jarige Brendan, die een niet zo heel spannend leven in het klooster van Kells leeft. Tot de mysterieuze Aiden verschijnt. Deze vraagt de jongen om speciale besjes te zoeken om inkt van te maken. Brendan wordt opgejaagd door wolven, maar wordt gered door de mysterieuze Aisling. Er zijn echter meerdere gevaren, zoals de donkere slangengod, maar ook de vikingen komen er aan, klaar om alles te vernietigen wat op hun pad komt.

Hoewel de film natuurlijk nog vele malen mooier is, heb ik erg genoten van de strip. Het ziet er mooi uit, past goed bij de film en is prima leesbaar. Ik heb meteen weer zin om de film te gaan kijken.

Ik wil met deze recensie niet perse zeggen dat jullie deze uit de kast moeten gaan trekken, maar wel illustreren dat er ook andere media zijn om een verhaal te vertellen. Films hebben vaker een stripverhaal, wat ideaal is voor bijvoorbeeld lastig lezende kinderen, maar ook om gewoon nogmaals van een verhaal te genieten.

Deze uitgave is daar goed in geslaagd. Ik denk dat de splitsing in twee boeken een goede keuze is, want 50 pagina’s is voor kinderen al een hele kluif.

Naast de strip zelf bevatten de strips elke keer een korte inleiding (de ene keer over Brendan’s verleden, de andere keer over Aisling) en informatie over het echte Book of Kells.

The Secret of Kells, of Het Geheim van Kells, zoals de Nederlandse editie heet, is een echte aanrader voor geschiedenisfans; leerzaam en prachtig vormgegeven, maar ook verhaaltechnisch zit het weer prima in elkaar. Of, zoals ik in mijn aantekeningen schreef; mooooooooi.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “The Secret Of Kells – Tomm Moore

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.