The Near Witch – Victoria Schwab

Geplaatst op 12 december 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

The Near Witch – Victoria SchwabThe Near Witch door Victoria Schwab
Ook door deze auteur: This Savage Song
Uitgever: Titan Books | Maart 2019
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 320
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

The Near Witch’ is only an old story told to frighten children. If the wind calls at night, you must not listen. The wind is lonely, and always looking for company. There are no strangers in the town of Near. These are the truths that Lexi has heard all her life. But when an actual stranger, a boy who seems to fade like smoke, appears outside her home on the moor at night, she knows that at least one of these sayings is no longer true. The next night, the children of Near start disappearing from their beds, and the mysterious boy falls under suspicion. As the hunt for the children intensifies, so does Lexi’s need to know about the witch that just might be more than a bedtime story, about the wind that seems to speak through the walls at night, and about the history of this nameless boy.

Niet elke auteur is vanaf zijn of haar eerste boek meteen populair. Ook Victoria Schwab deed er een paar boeken over voordat iedereen haar naam leek te kennen. Onlangs is een ouder boek (2011) van haar, The Near Witch, opnieuw uitgegeven. Dit is natuurlijk een risico: de kwaliteit van het boek kan wat minder zijn dan men gewend is. Toch was ik erg nieuwsgierig naar dit boek: ik hou van verhalen over heksen en Schwab is nu eenmaal een kei in personages. Zou dit boek ook mijn hart veroveren?

the near witch

Lexi is opgegroeid met een aantal waarheden: 1. De Near Witch is maar een verhaal om kinderen bang te maken. 2. De wind is altijd eenzaam en op zoek naar gezelschap en 3. In Near komen geen vreemdelingen. Toch verschijnt er opeens een jongen, die lijkt te kunnen verdwijnen als rook, buiten haar huis in de nacht. Eén van de waarheden is dus niet langer waar. Daarna beginnen er ’s nachts kinderen te verdwijnen en natuurlijk is die vreemdeling meteen de hoofdverdachte. Het hele dorp gaat op zoek naar de kinderen en Lexi besluit dat ze de antwoorden misschien kunnen vinden in het verhaal van de heks.

Ik vond The Near Witch een erg leuk boek. Ik genoot van de sprookjesachtige sfeer en ook van het kleine verhaal. Hiermee bedoel ik dat het verhaal weinig poespas bevatte, maar zich vooral focuste op Near, Lexi, de vreemde jongen en het verhaal van de heks.

Natuurlijk hou ik ook wel van verhalen die groots zijn, vol zijplotten en plotwendingen, maar zo nu en dan kan ik echt intens genieten van een puur verhaal waarin er eens niet zo veel wordt afgeweken van de kern. In The Near Witch vond ik dit erg duidelijk voelbaar. Ik kon daardoor nog meer genieten van de sfeer in het boek.

Dat Schwab goed is met sfeer en personages wist ik natuurlijk al, toch was het een blijde verrassing dat ook haar debuut deze elementen al bevatte. Ik vond Lexi prettig en de andere personages ook overtuigend. Ik vond de setting fantastisch en daarnaast las het boek ook lekker weg. Het is vlot geschreven en nergens onnodig moeilijk gemaakt. Bij debutanten merk je namelijk nog wel eens dat een verhaal te geknutseld wordt, of dat de plotlijnen ergens in de knoop zitten. In dit geval merkte ik dat niet op. Schwab heeft duidelijk talent voor het vertellen van verhalen en met dit boek bewijst ze dit al.

Toch was het niet perfect. De romantiek deed me bijvoorbeeld echt helemaal niks en vond ik behoorlijk opgelegd. Van mij had het niet gehoeven. Zo vindt ik ADSOM zo goed omdat de focus totaal niet op romantiek ligt. Maar misschien komt het ook door de tijd waarin dit boek is uitgegeven, want toen lag de focus in bijna alle young adults enorm op romantiek. Ook had het verhaal wat langer mogen zijn van mij.

Schwab heeft een fijne schrijfstijl en weet op atmosferische wijze het sprookjesachtige The Near Witch over te brengen.

Al met al is het debuut van Victoria Schwab me erg goed bevallen. De sprookjesachtige sfeer van The Near Witch had me al snel in z’n greep.

the near witch
four-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.