The Last Kingdom (The Saxon Stories #1) – Bernard Cornwell

Geplaatst op 20 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

The Last Kingdom (The Saxon Stories #1) – Bernard CornwellThe Last Kingdom door Bernard Cornwell
Serie: The Saxon Stories #1
Uitgever: Harper Collins | 2005
Genres: Historische fictie
Aantal pagina's: 327
ISBN: 9780007218011
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

In the middle years of the ninth-century, the fierce Danes stormed onto British soil, hungry for spoils and conquest. Kingdom after kingdom fell to the ruthless invaders until but one realm remained. And suddenly the fate of all England—and the course of history—depended upon one man, one king.

From New York Times bestselling storyteller Bernard Cornwell comes a rousing epic adventure of courage, treachery, duty, devotion, majesty, love, and battle as seen through the eyes of a young warrior who straddled two worlds.

Ik ben dol op historische boeken en voor bepaalde tijden en culturen heb ik een grote fascinatie. De Vikingen bijvoorbeeld. Ik was dan ook erg blij toen ik in de AnderWereld box een exemplaar van The Last Kingdom ontving. Ik had al behoorlijk wat over dit boek gehoord, ook dat het bijvoorbeeld een serie is op Netflix (raad eens wat ik wil gaan kijken!)

Uhtred is een Engelse jongen, geboren als adel in Northumbria in de 9e eeuw. Op zijn tiende worden zijn ouders gedood en wordt hij meegenomen en geadopteerd door de Viking Ragnar. Hij wordt opgevoed als een Deen en leert vechten als een Deen. Toch is zijn leven gebonden aan Alfred, de koning van Wessex, wat het enige Engelse koninkrijk is wat nog overeind staan na aanvallen van de Vikingen.
Uhtred groeit op tussen Engelse en Denen, tussen christenen en heidenen en zoekt naar een plek waar hij zelf thuishoort. Verraad, trouw en bloededen laten hem doen slingeren tussen de ene en de andere kant, terwijl hij opgroeit tot een man.

Ik ben helemaal omver geblazen door The Last Kingdom. Wat een fantastisch boek, zo vol detail en levendig beschreven geschiedenis. Voor mijn doen heb ik er echt een eeuwigheid over gedaan, maar ik heb van elke pagina genoten. Waarom het dan zo langzaam ging? Omdat ik elke pagina uitvoerig wilde lezen en soms even moest stoppen om de namen en begrippen op de juiste plaats te leggen. Dit boek eiste mijn volledige aandacht op.

In The Last Kingdom wordt er behoorlijk wat tijd overspannen.Je begint met de 10-jarige Uhtred en aan het einde van dit boek is hij ergens in de twintig. Ondanks dat er veel tijd verstrijkt, krijg je nog wel erg veel mee van de Vikinggebruiken waar Uhtred over leert. Ik vond dit heel kundig gedaan, want het werd nergens langdradig.

Het boek wordt wel eens vergeleken met Game of Thrones, maar waar GRRM vooral all zijn personages uitvoerig beschrijft, houdt Bernard Cornwell het bij de belangrijkste zaken en dat is voldoende. Zo kreeg ik echt een emotionele band met de jongen en diens naasten. Het boek heeft me af en toe flink weten te schokken hierdoor. Wat kan deze man schrijven!

Historische boeken hebben nog wel eens de neiging om een soort opsomming te worden van gebeurtenissen. In The Last Kingdom vond ik dit absoluut niet het geval. Het vloeide allemaal mooi in elkaar over, waardoor het een fijn geheel werd. Ik werd er echt in meegezogen en – zoals ik al zei – kan ik niet wachten om de serie te gaan kijken. En om verder te gaan met de boeken, want het is een vrij lange serie.

The Last Kingdom neemt je mee naar vervlogen tijden. En dit doet Cornwell met overtuiging.

De setting is fantastisch neergezet, de personages komen goed uit de verf en de plot is geloofwaardig voor zowel de tijd als dat het lekker wegleest. Ik heb van kaft tot kaft genoten van The Last Kingdom. Als ik geen YA lees, dan is dit precies waar ik van hou; spanning, een fantastische setting, actie, overtuigende personages en helemaal verloren raken in het verhaal en de intriges.

Lees jij graag historische verhalen?

 

five-stars

Tags: , , ,

Divider

5 responses to “The Last Kingdom (The Saxon Stories #1) – Bernard Cornwell

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.