Stormvogel (De Rozen Oorlogen #1) – Conn Iggulden

Geplaatst op 6 januari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Stormvogel (De Rozen Oorlogen #1) – Conn IgguldenStormvogel Serie: De Rozen Oorlogen #1
Andere boeken in deze serie: Het drievoudig verbond
| 24 maart 2014
Aantal pagina's: 480
ISBN: 9789021809779
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Koning Henry V – De Leeuw van Engeland – is al lang dood. In 1437, na jaren van regentschap, is de vrome en zachtmoedige Henry VI volwassen en bestijgt hij de Engelse troon. Zijn kwakkelende gezondheid en zwakke geest maken van hem een slappe koning – Henry gaat ervan uit dat zijn vertrouwelingen, hoofd van de geheime dienst Derry Brewer en William de la Pole, de Graaf van Suffolk, zijn koninkrijk bestieren.

Maar er zijn er, zoals Richard Plantagenet, de Graaf van York, die vinden dat Engeland geleid moet worden door een sterke koning wil het koninkrijk overleven.
Terwijl Engelse territoria in FRankrijk bedreigd worden er thuis geruchten gaan over opstanden, groet de angst dat Henry en zijn adviseurs het land naar de afgrond laten glijden. Als er in het geheim een huwelijk wordt bekokstoofd tussen Henry en de jonge adellijke Francaise Marguerite van Anjou, wordt die angst werkelijkheid.

Stormwolken pakken zich samen boven Engeland als Koning Hendrik en zijn volgelingen thuis en in het buitenland worden aangevallen. Wie of wat kan het koninkrijk redden voordat het te laat is?

Stormvogel verscheen in maart van 2014 en sindsdien heeft het boek hoog op mijn TBR gestaan. Zeker omdat deze boeken George R.R. Martin mede hebben geïnspireerd om Game of Thrones te schrijven. En ergens merk je dat ook wel tijdens het verhaal. Geweldig! Ik zag het boek staan bij de bieb en heb ondanks de vele snottebellen in het boek echt genoten van elk woord.

Wat ik zo knap vind aan dit boek is dat het ontzettend vlot leest. De meeste historische boeken hebben er een handje van om op den duur behoorlijk langdradig te worden of op zijn minst vrij langzaam te lezen. Dat is absoluut niet erg, maar een vlot geschreven boek in één van mijn favoriete genres vind ik ook absoluut geen straf! Ik ben echt door het boek gevlogen zonder dat ik het idee had dat ik dingen miste of oversloeg. Ik was een ware stormvogel. Ha. Flauw.

Het boek bevat duidelijke stambomen van de verschillende families, zodat je een beter idee hebt wie nou bij wie hoort of juist niet. Dit maakte het duidelijk aangenamer om te lezen. Dit soort boeken zijn immers voorzien van een grote complexiteit die voortkomen uit de intriges van het verleden (al komt het ook veel voor bij High Fantasy).

Hoewel het boek bestaande figuren volgt, is het duidelijk een vrije interpretatie van het verleden geweest, zoals de schrijver ook duidelijk aangeeft in zijn nawoord. Toch voelde het niet als verzonnen. Alles hangt netjes in elkaar en het is erg gemakkelijk het voor te stellen. Heerlijk als schrijvers er in weten te slagen een tijdgeest over te brengen.

Een van de slimste elementen in het boek vind ik het feit dat er af wordt gewisseld tussen bepaalde personages. Het was absoluut niet storend, want het gaf juist een goed beeld van de verschillende kanten van de het verhaal. Wel is het opletten geblazen, want dit gespring tussen de personages vindt plaats zonder aankondiging en gewoon midden in een hoofdstuk.

Ik heb erg genoten van het boek en de personages zijn echt tot leven gekomen. Mede door dit soort boeken ga ik ook deze tak van de geschiedenis steeds leuker vinden. Wat is het verleden toch machtig interessant!

Heb jij ook een zwak voor geschiedenis? Dan is Stormvogel echt een aanrader om te lezen. Het is spannend, lees vlot en de schrijver weet precies op het juiste moment over te springen naar een ander personage. De geschiedenis komt tot leven bij elke pagina. Dit boek wil ik zeker nog eens in mijn kast kunnen zetten, want de rest van de serie moet ik ook zeker lezen!

five-stars

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “Stormvogel (De Rozen Oorlogen #1) – Conn Iggulden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.