Ster – Neil Gaiman

Geplaatst op 3 november 2012 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Ster – Neil GaimanSter Aantal pagina's: 253
ISBN: 9789024530403
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

De jonge Tristan wil alles doen om de hand van de beeldschone Victoria Forrester te winnen, zelfs het terugvinden van een gevallen ster.

Een aantal jaren terug zag ik de film Stardust voor het eerst. Een sprookjesachtig verhaal over een jongen die op zoek gaat naar een gevallen ster om het hart van zijn geliefde te veroveren.
Toen ik bij het boekenfestijn het boek ‘ster’ zag liggen, maakt ik van binnen een vreugdedansje. Ster is namelijk de Nederlandse vertaling van het boek, geschreven door Neil Gaiman en het stond al heel lang op mijn lijstje om eens gelezen te worden. Maar vaak als ik het boek tegenkwam, vond ik hem of nog te duur, of ik vond de uitgave niet zo mooi. Toen vond ik deze uitgave, hardcover en in overeenkomst met Coraline, een ander boek van Neil Gaiman. Zijn boeken zijn een poosje terug verschenen met allemaal dezelfde vormgeving zodat het bij elkaar  past en de volgende keer dat ik bij het boekenfestijn ben, ga ik zeker kijken of er nog meer zijn! Of ze er nog zijn eigenlijk, want ze lagen er de vorige keer allemaal maar ik besloot alleen Coraline en Ster mee te nemen.
Genoeg gekletst. Terug naar het boek!
Het boek verteld het verhaal van Tristran, die bij zijn vader, moeder en zusje in een boerderij woont in het dorpje Wall. Hij leeft een prima, maar saai bestaan en is tot over zijn oren verliefd op Victoria. Hij zegt haar dat hij alles voor haar zal doen en als ze een vallende ster zien, beloofd de dwaze jongen dat hij die ster zal halen en naar haar toe zal brengen. Dan, beloofd ze, mag hij alles van haar vragen.
Vol zekerheid gaat Tristran door het gat in de muur, die de gewone wereld scheidt van het Elfenrijk. Eenmaal daar ontmoet hij de meest bijzondere figuren en beleefd hij geweldige avonturen. Maar hij is niet de enige die op zoek is naar de gevallen ster…
Meer weten? Zoek het boek en ga het lezen, want dit sprookje is een ware aanrader. Zelden las ik zo’n verhaal dat alle elementen van een sprookje heeft zonder echt in storende clichés te vallen. Natuurlijk weet je wel het een en ander van te voren (zeker als je de film hebt gezien), maar toch leest het lekker weg. Hier en daar worden dingen iets te veel herhaald, maar dat neem je al snel voor lief.
Wat ik ook een groot pluspunt vind is dat het op de eerste plaats niet echt een kinderverhaal is, maar dat ook volwassenen zich er mee kunnen vermaken. De bijzondere karakters, waarvan je meteen een plaatje in je hoofd hebt, maken ook dingen mee (als seks) die heel sluw tussen de regels door wordt genoemd. Hierdoor zullen kinderen het niet zo bewust lezen, maar dit maakt het wel meer een sprookje wat ook slim in elkaar is gezet voor volwassenen.
Ster is tijdloos en leeftijdloos. Het is betoverend en geeft ons een glimp van een andere wereld, die zo maar eens naast het onze zou kunnen liggen.
Ik geef dit boek een 5/5. 
Hieronder de trailer van de verfilming van dit boek; stardusk!
 

Bewaren

five-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.